Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

5 allergiaűző természetes gyógymód

Dátum: 2014-05-28 / Írta: Budai István / Látták: 2145 /

Az álmosító hatású, méregdrága gyógyszerek mellett természetes gyógymódokkal is küzdhetsz az allergia ellen! Összegyűjtöttük azokat a természetes gyógymódokat, amelyek segíthetnek Neked átvészelni az allergia szezont.




  • A só ereje

    A só szerepe abban áll, hogy tisztítja és táplálja a nyálkahártyát. Ehhez többféleképpen is használhatjuk: orrfacsarás és tüsszögés esetén orröblítés formájában, ha eldugul az orrunk cseppenthetünk vele, vagy spriccelhetjük, ha a pedig a szájüregünk viszket, a szájöblítés segíthet. Ha lakásod légterében párologtatsz sóoldatot, a levegőbe kerülő sórészecskék mélyen a tüdőbe, illetve a légcsőbe kerülve, lekötik a pollen-szemcséket, amelyeket aztán a váladékkal együtt kiköhöghetsz.

    Hagyma télen, hagyma nyáron

    Talán hallottál már róla, hogy a vöröshagymából készült tea a téli időszakban kiváló segítség a náthás tünetek enyhítésére. Nos ez nem csak télen van így, a pollenszezonban, az allergiás nátha esetében is kiválóan enyhíti a nyálkahártya gyulladásait, baktériumölő hatású, és még antihisztamint (allergia elleni hatóanyag) is tartalmaz.

    Próbálkozhatsz hagymatea elkészítésével, de kifejezetten allergiára lehet hatásos az áztatott hagymalé. A hagyma frissen facsart levéből szemcseppet is készíthetsz, ami a pirosodást és a viszketést fogja kellemesen csökkenteni.

    Mi köze az ételnek az allergiához?

    Nagyon is sok. Mivel az allergia egyrészt az immunrendszer gyengeségéről árulkodik, másrészt gyulladásos folyamatokon alapul, a tünetek erőssége nagyban függ attól, hogy mit eszünk a pollenszezonban.

    Az immunrendszerünket erősíthetjük nyers és vitamindús zöldségek és gyümölcsök, valamint zöld leveles növények fogyasztásával. Olyan ételeket válassz, amelyeknek a vitamintartalma magas (pl. C-vitamin), illetve antioxidánsokat tartalmaznak.

    Az ételek másik fontos csoportja, ami ilyenkor nagy segítségedre lehet, a telítetlen zsírsavak. Erős gyulladásgátló hatásuknál fogva csökkentik a szervezet allergiás reakcióit. A hidegen sajtolt növényi olajak: lenmagolaj, olívaolaj, valamint a tengeri halakban található zsírsavak még jobban kifejtik a hatásukat, ha már az allergiaszezon előtt emelt mennyiségben viszed be a szervezetedbe őket.

    Szelíd virág, a megbízható harcostárs

    Az árnika, azaz az arnica montana a nyálkahártyánk, a kötőszöveteink, illetve egyéb lágy részeink nagy barátja. Különféle formában alkalmazható: árnika tinktúrával kenhetjük a szemünk környékét, az orrunk alját, megvédve a kipirosodástól, vagy szedhetjük homeopátiás formában is, akkor az összes gyulladást csökkenti, illetve csökkenti a fájdalmakat.

    Kutyaharapást szőrével

    A nyers virágpor és a nyers méz fogyasztása – szigorúan allergiaszezonon kívül! – nem csak a pollenekhez való hozzászokásunkat segíti elő, de nagy mértékben erősíti is az immunrendszert. Fontos, hogy aki pollenallergiában szenved, mindig nagyon kis mennyiséggel kezdje ezek fogyasztását, és csak akkor növelje a napi adagot, ha már nincsenek tőle tünetei.

    Szólj hozzá