Nemrégiben gyógyteákat válogattam egy bioboltban a „házi patikámba” és megakadt a szemem két szón: csipkebogyó áltermés.
Mi is az áltermés?
Olyan termés, amelynek kialakulásában a termőn kívül a virágnak más része is részt vesz. A csipkebogyó is ilyen, a japán rózsa és a vadrózsa áltermése.
Korábbi cikkünkben említettük, hogy C-vitamin tartalma igen magas (100grammonként 3000milligramm).
Miért is fontos a C-vitamin bevitel?
- A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában
- Segíti a csontok erősödését
- Fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben
- Erősíti a vérerek falát
- Szilárdítja a kötőszövetet
Nem véletlenül díjazták Szentgyörgyi Albertet a felfedezéséért Nobel díjjal, igencsak hasznos tudást bocsátott a rendelkezésünkre!
Mit tartalmaz még ezen kívül?
A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin is található benne.
A-vitamin
- bőrünk egészségéért felel
- farkasvakság, az éleslátás hiánya és több más szembetegség kezelése mellett ajánlott a nagyobb bevitele
B1 vitamin
- Segíti a növekedést.
- Segíti a szénhidrátok emésztését.
- Javítja a szellemi tevékenységet.
- Fenntartja az idegrendszer, az izmok és a szív normális működését.
- Segít leküzdeni a légi- és tengeribetegséget.
- Enyhíti a fogműtétek utáni fájdalmat.
- Elősegíti az övsömör kezelését.
P-rutin
P-vitaminnak nevezik, azonban nem vitamin, az emberi szervezet számára nagyon hasznos, de nem nélkülözhetetlen, a C-vitamin hatását támogatja.
K-vitamin
- Véralvadásban van fontos szerepe
- Elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját
Akik szeretnék begyűjteni ezt a „csodaszert”, sajnos még várniuk kell, hiszen az első őszi fagyok idején érik be. A túlérett bogyó eléggé édes ízű, azonban nem javallott ekkor a szüretelése, hiszen ekkorra C-vitamin tartalma már igencsak kevés. Érdemes szüretelés után közvetlenül felhasználni, mert akkor a legmagasabb a tápértéke.
Hogyan fogyasszuk?
Gyógyteát, lekvárt, szörpöt, mártást, salátákat, bólét, sőt, levest is készíthetünk a csipkebogyóból.
Fontos!
Ne áztassuk forró vízben, mert megsemmisül a C-vitamin tartalma már 50 fokon! A kiáztatott csipkebogyót tiszta forró vízzel forrázzuk le, így a hatóanyagok jelentős részét kivonhatjuk a bogyóból. Ez a forrázat hatásos kőoldásra, illetve még az epekő és vesekő megelőzésére is!
A csipkebogyómagból olajat is készítenek. Ez az olaj alkalmas hegek kezelésére, napégésre, illetve kisebb ráncok kezelésére is alkalmas. Egészségünkre!
Gondoltad volna? Ebből a gyógyhatású növényből még bort is készítenek! Fogyassz rendszeresen csipkebogyót az egészség megőrzése érdekében!