Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mire jó a csipkebogyó?

Dátum: 2014-03-09 / Írta: Budai István / Látták: 1417 /

Nemrégiben gyógyteákat válogattam egy bioboltban a „házi patikámba” és megakadt a szemem két szón: csipkebogyó áltermés.

Mi is az áltermés?

Olyan termés, amelynek kialakulásában a termőn kívül a virágnak más része is részt vesz. A csipkebogyó is ilyen, a japán rózsa és a vadrózsa áltermése.

Korábbi cikkünkben említettük, hogy C-vitamin tartalma igen magas (100grammonként 3000milligramm).

Miért is fontos a C-vitamin bevitel?

  1. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában
  2. Segíti a csontok erősödését
  3. Fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben
  4. Erősíti a vérerek falát
  5. Szilárdítja a kötőszövetet

Nem véletlenül díjazták Szentgyörgyi Albertet a felfedezéséért Nobel díjjal, igencsak hasznos tudást bocsátott a rendelkezésünkre!

Mit tartalmaz még ezen kívül?

A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin is található benne.

A-vitamin

  1. bőrünk egészségéért felel
  2. farkasvakság, az éleslátás hiánya és több más szembetegség kezelése mellett ajánlott a nagyobb bevitele

B1 vitamin

  1. Segíti a növekedést.
  2. Segíti a szénhidrátok emésztését.
  3. Javítja a szellemi tevékenységet.
  4. Fenntartja az idegrendszer, az izmok és a szív normális működését.
  5. Segít leküzdeni a légi- és tengeribetegséget.
  6. Enyhíti a fogműtétek utáni fájdalmat.
  7. Elősegíti az övsömör kezelését.

P-rutin

P-vitaminnak nevezik, azonban nem vitamin, az emberi szervezet számára nagyon hasznos, de nem nélkülözhetetlen, a C-vitamin hatását támogatja.

K-vitamin

  1. Véralvadásban van fontos szerepe
  2. Elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját

Akik szeretnék begyűjteni ezt a „csodaszert”, sajnos még várniuk kell, hiszen az első őszi fagyok idején érik be. A túlérett bogyó eléggé édes ízű, azonban nem javallott ekkor a szüretelése, hiszen ekkorra C-vitamin tartalma már igencsak kevés. Érdemes szüretelés után közvetlenül felhasználni, mert akkor a legmagasabb a tápértéke.

Hogyan fogyasszuk?

Gyógyteát, lekvárt, szörpöt, mártást, salátákat, bólét, sőt, levest is készíthetünk a csipkebogyóból.

Fontos!

Ne áztassuk forró vízben, mert megsemmisül a C-vitamin tartalma már 50 fokon! A kiáztatott csipkebogyót tiszta forró vízzel forrázzuk le, így a hatóanyagok jelentős részét kivonhatjuk a bogyóból. Ez a forrázat hatásos kőoldásra, illetve még az epekő és vesekő megelőzésére is!

A csipkebogyómagból olajat is készítenek. Ez az olaj alkalmas hegek kezelésére, napégésre, illetve kisebb ráncok kezelésére is alkalmas. Egészségünkre!

Gondoltad volna? Ebből a gyógyhatású növényből még bort is készítenek! Fogyassz rendszeresen csipkebogyót az egészség megőrzése érdekében!

Szólj hozzá