Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így lesz tökéletes a kovászos uborkád

Dátum: 2025-08-16 / Írta: Budai István / Látták: /

A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savanykás íze nemcsak önmagában finom, hanem húsok, főzelékek, sültek mellé is tökéletes kísérő. Sokan azonban bizonytalanok, hogyan lehet biztosra menni, hogy az uborka valóban ropogós maradjon, és ne puhuljon el idő előtt. Ehhez adunk most tíz bevált tanácsot, majd egy klasszikus receptet is, amivel garantált a siker.

  • 1. Válassz friss, kemény húsú uborkát

    A jó kovászos uborka alapja a megfelelő zöldség. Ha fonnyadt, puha vagy öreg uborkát használsz, abból soha nem lesz igazán ropogós savanyúság. Vásárlásnál mindig figyelj rá, hogy feszes, kemény darabokat válassz, lehetőleg frissen szedett állapotban.

    2. Készíts elő minden uborkát bevágásokkal

    Az uborkát minden esetben alaposan mosd meg, majd hosszában vágd be két-három helyen. Erre azért van szükség, hogy a lé és az ízek könnyebben átjárják, és egyenletesen érjen meg az egész. E nélkül a belseje nyerses maradhat, míg a külseje már savanyú.

    3. Tisztítsd meg az üveget tökéletesen

    A kovászoláshoz használt üvegnek teljesen tisztának kell lennie. Érdemes nemcsak elmosni, hanem forró vízzel ki is forrázni, hogy minden apró szennyeződést eltávolíts. Így elkerülheted, hogy az erjedési folyamatban nem kívánt baktériumok jelenjenek meg.

    4. Használj friss, virágos kaprot

    A kapor adja meg a kovászos uborka utánozhatatlan ízét. A legjobb, ha friss, virágos kaprot használsz, mert annak aromája sokkal intenzívebb. Ne spórolj vele, bátran tegyél egy nagy csokorral az üveg aljára és a tetejére is.

    5. Számolj pontosan a sóval

    A só mennyisége kulcsfontosságú, hiszen egyszerre ízesít és tartósít. Általános szabály, hogy literenként egy jó púpozott evőkanál só szükséges. Ha túl kevés kerül bele, könnyen megromolhat, ha túl sok, akkor élvezhetetlenül sós lesz.

    6. Kerüld a jódozott sót

    A jódozott só gátolhatja az erjedési folyamatot, ezért kovászoláshoz soha ne használd. A sima, adalékmentes konyhasó a legjobb választás, mert biztosítja a megfelelő erjedést és ízt. Ezzel a trükkel rengeteg bosszúságtól kímélheted meg magad.

    7. Tedd napos helyre az üveget

    A kovászos uborka készítéséhez hőre és fényre is szükség van. Az üveget mindig tedd napos helyre, ahol a meleg beindítja a természetes erjedést. Árnyékban vagy hűvösben a folyamat sokkal lassabb lesz, és az íze sem lesz az igazi.

    8. Kenyér vagy krumpli a tetejére

    Hagyományosan egy szelet kenyér kerül az üveg tetejére, ami segíti az erjedést. Ha azonban el szeretnéd kerülni a kenyér ízét vagy gluténmentes megoldást keresel, használhatsz nyers krumplit is. Mindkettő kiválóan működik, csak választás kérdése.

    9. Kóstold rendszeresen

    A kovászos uborka ízének alakulását 2-3 nap után érdemes figyelni. Kóstold meg, és ha már elérte azt a savanyúságot, amit szeretsz, szűrd le. Ha tovább áll, nagyon erőteljesen savanyúvá válhat, ami már nem mindenkinek ízlik.

    10. Tárold hűtőben a kész uborkát

    Amikor elkészült, a kenyeret vagy krumplit mindenképpen távolítsd el, a levet szűrd át, és az uborkát így tedd el hűtőbe. Hidegen sokáig friss és ropogós marad, így bármikor előveheted egy nyári ebédhez vagy vacsorához.

    Recept: Klasszikus kovászos uborka

    Hozzávalók:

    • 1,5 kg uborka
    • 1 nagy csokor friss kapor
    • 2 liter víz
    • 2 púpozott evőkanál só
    • 4-5 gerezd fokhagyma
    • 1 szelet kenyér

    Az uborkát alaposan megmossuk, majd bevágjuk hosszában két-három helyen. A befőttesüveg aljára tesszük a kaprot, közé rétegezzük az uborkát, közéjük fokhagymát szórunk. A vizet a sóval feloldjuk, majd az uborkára öntjük úgy, hogy teljesen ellepje. A tetejére kenyérszeletet vagy nyers, héjában alaposan megmosott krumplit teszünk, és letakarjuk egy kistányérral. Napos helyre tesszük, és 2-3 napig állni hagyjuk. Amikor elérte a kívánt ízt, a levet átszűrjük, a kenyeret vagy krumplit kidobjuk, és az uborkát a leszűrt lében hűtőben tároljuk.

    Szólj hozzá