A chiamagot sokan automatikusan az egészséges életmód egyik alapelemeként kezelik – kerül turmixba, zabkásába, kenyérbe, pudingba. Tény, hogy tápanyagdús, de ahogy mindenből, ebből is lehet túl sokat fogyasztani. Íme 5 kevésbé ismert, vagy épp agyonhallgatott hatás, amit érdemes figyelembe venni.
1. Puffadást, hasi kellemetlenséget okozhat
A chiamag rengeteg rostot tartalmaz, amit a szervezet nem minden esetben tolerál könnyen – főleg, ha valaki hirtelen kezdi el nagy mennyiségben fogyasztani. A túl sok rost puffadást, görcsöket, sőt székrekedést is okozhat.
2. Fokozhatja a vérhígítók hatását
A chiamag omega-3 zsírsavai enyhén vérhígító hatásúak. Ez egészséges embereknél nem gond, de ha valaki vérhígítót szed (pl. aszpirint, warfarint), annak komoly kockázatot jelenthet a túlzott chiamag-fogyasztás. Mindenképp egyeztetni kell orvossal.
3. Fulladásveszélyt is rejthet magában
Szárazon fogyasztva, majd rövid időn belül folyadékot iszunk rá, a chiamag a gyomorban vagy a nyelőcsőben hirtelen megduzzadhat – ez ritka, de dokumentált esetek szerint komoly légúti elzáródást is okozhat. Mindig áztassuk be előre vagy keverjük kész ételbe!
4. Hormonális hatása lehet (ösztrogénszerű aktivitás)
A chiamag lignánokat tartalmaz, amelyek egyes kutatások szerint ösztrogénszerű hatást fejthetnek ki a szervezetben. Ez nem jelent automatikusan problémát, de hormonális érzékenység (pl. endometriózis, PCOS, ösztrogén-pozitív daganat) esetén nem árt körültekintően bánni vele.
5. Allergiás reakciókat is kiválthat
Bár ritka, de előfordulhat chiamagra való allergia. Tünetei lehetnek: viszketés, kiütés, nyelv- vagy ajakduzzanat, hasi panaszok. Ha ilyesmit tapasztalunk a fogyasztás után, ne írjuk le csak egy „rossz napnak”.
Nem arról van szó, hogy a chiamag „rossz” – hanem arról, hogy nem mindenki szervezete reagál rá jól. A kulcs a mérték, a fokozatosság, és a tájékozottság. Attól, hogy valami „szuperétel”, még lehet mellékhatása. Jobb előre tudni, mire figyeljünk.