Hozzávalók:
- 250 g friss gyömbér
- 2 db citrom leve
- 300 g kristálycukor
- 1 liter víz
- 1 csipet só
Első lépésként meghámozzuk a friss gyömbért, majd apróra vágjuk vagy reszeljük. Minél apróbbra dolgozzuk fel, annál intenzívebb lesz a gyömbérszörp íze. Egy lábasba tesszük az előkészített gyömbért, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a csipet sót, és felforraljuk. Ha felforrt, mérsékeljük a hőfokot, és kb. 15-20 percig lassan gyöngyözve főzzük, hogy minden ízanyag szépen kioldódjon.
Amikor letelt a főzési idő, hozzáadjuk a kristálycukrot, és addig kevergetjük, míg a cukor teljesen feloldódik. Ezután levesszük a lábast a tűzről, és hagyjuk hűlni körülbelül 10 percig. Belefacsarjuk a citromok levét, majd alaposan elkeverjük.
Végül a kész szörpöt finom szűrőn keresztül, üvegpalackokba vagy zárható üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk. A gyömbérszörpöt hűtőben tároljuk, így akár hetekig is eláll, de az íze frissen a legintenzívebb.
Fogyasztáskor tetszés szerint hígítjuk vízzel, szódával, vagy akár forró teába is tehetjük egy kis mézzel kiegészítve. Frissítő ital nyáron, immunerősítő csodaszer télen – készítsük el rendszeresen, a szervezetünk meghálálja majd!