Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A legfinomabb házi gyömbérszörp

Dátum: 2025-04-22 / Írta: Budai István / Látták: /

A gyömbér nemcsak jellegzetes aromája és kellemesen csípős íze miatt kedvelt, hanem rengeteg jótékony hatással is rendelkezik. A gyömbérszörp igazi csodaszer: erősíti az immunrendszert, felmelegít a hűvösebb napokon, segít megfázás vagy torokfájás esetén, ráadásul nagyon finom is. Elkészítése egyszerű, és ha egyszer kipróbáljuk, garantáltan nem nyúlunk többé a bolti változatokhoz!

  • Hozzávalók:

    • 250 g friss gyömbér
    • 2 db citrom leve
    • 300 g kristálycukor
    • 1 liter víz
    • 1 csipet só

    Első lépésként meghámozzuk a friss gyömbért, majd apróra vágjuk vagy reszeljük. Minél apróbbra dolgozzuk fel, annál intenzívebb lesz a gyömbérszörp íze. Egy lábasba tesszük az előkészített gyömbért, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a csipet sót, és felforraljuk. Ha felforrt, mérsékeljük a hőfokot, és kb. 15-20 percig lassan gyöngyözve főzzük, hogy minden ízanyag szépen kioldódjon.

    Amikor letelt a főzési idő, hozzáadjuk a kristálycukrot, és addig kevergetjük, míg a cukor teljesen feloldódik. Ezután levesszük a lábast a tűzről, és hagyjuk hűlni körülbelül 10 percig. Belefacsarjuk a citromok levét, majd alaposan elkeverjük.

    Végül a kész szörpöt finom szűrőn keresztül, üvegpalackokba vagy zárható üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk. A gyömbérszörpöt hűtőben tároljuk, így akár hetekig is eláll, de az íze frissen a legintenzívebb.

    Fogyasztáskor tetszés szerint hígítjuk vízzel, szódával, vagy akár forró teába is tehetjük egy kis mézzel kiegészítve. Frissítő ital nyáron, immunerősítő csodaszer télen – készítsük el rendszeresen, a szervezetünk meghálálja majd!

    Szólj hozzá