Karrierlehetőségek a vendéglátás területén Magyarországon
Nem nagy tudomány megállapítani, hogy azokon a területeken, ahol nagy a turizmus, és sok ember fordul meg, több a vendéglátóhely, az étterem, és így természetesen a szakácsok, séfek és vendéglátósok munkájára is még nagyobb szükség van. Magyarország egyik ilyen “kis” hangulatos városa a történelmi Eger, mely borairól is messze földön híres, a turizmus pedig maximumon pörög az elmúlt években – különösen például a karácsonyi advent időszakban, de egyébként egész évben a leglátogatottabb városok listáján is bőven szerepet kap.
Az aktuális helyi vendéglátós álláslehetőségek elérhetőek a link alatt, de akár egyéb kategóriákra is szűrhetünk az egerallas oldalán.
Miért érdemes a vendéglátásban dolgozni, és milyen kihívások adódnak?
A vendéglátás nem való mindenkinek, folyamatos a pörgés és a rohanás, de nincs két egyforma munkanap. Aki pedig az ételeket készíti, folyamatosan alkothat, kiélheti kreativitását és tényleg valami olyat csinálhat, ami fontos és még le is köti az ember figyelmét. A szakmai fejlődés, az állandó új kihívások és az emberekkel való közvetlen kapcsolat mind vonzó tényezők. A sikerélmény, amit egy elégedett vendég visszajelzése jelent, különösen motiváló tud lenni.
A túlórákkal viszont érdemes számolni, ez nem az a klasszikus 9-17-ig munkahely, legyünk bárhol is a világban. A hosszú munkaidők, a hétvégi és ünnepi munkavégzés, valamint a vendégelégedettség folyamatos fenntartásának kihívásai is részei tehát a szakmának.
Hogy induljunk el az úton?
Először is gondoljuk át, hogy nekünk való-e ez a munka. Egyrészt szeretünk-e főzni, ételekkel foglalkozni, másrészt bírjuk-e magát a vendéglátózást. Amennyiben igen, végezzünk el egy releváns képzést, tanfolyamot, tanuljunk és gyakoroljunk otthon, edukálódjunk, keressünk szakmai tapasztalatszerzési lehetőséget, vagyis próbáljunk munkába állni minél előbb. A többi már jönni fog magától.