Miért okoznak kellemetlen tüneteket?
A hüvelyesekben raffinóz található, ami egy emészthetetlen szénhidrát. Az emberi szervezet számára nehézséget okoz a megfelelő megemésztése, ennek eredménye a különböző gázok termelődése, melyek aztán puffadáshoz vezetnek. A hüvelyesekben nagy mennyiségben található oldható rost is, aminek számost pozitív hatása van egészségünkre, ugyanakkor a bélbaktériumok megerjesztik ezt a rostot. A gáz pedig ennek az erjedési folyamatnak a mellékterméke.
Így kerüld el, hogy a hüvelyesek puffasszanak
1. Áztasd vízbe
Ha vízbe áztatod a lencsét és a babot, a főzési idejét is lerövidítheted, hiszen a szemek megpuhulnak, ugyanakkor könnyebb lesz őket megemészteni is. Ennek oka, hogy az áztatás csökkenti a raffinóz tartalmat a szemekben, ugyanakkor nem változtatja meg a hüvelyesek tápanyagtartalmát. Az áztatást végezheted hideg vízben, ilyenkor jobb, ha egy egész éjszakát hagysz erre, illetve forralással is, ebben az esetben elég pár óra a hüvelyesek megpuhításához.
2. Alaposan főzd meg
Ez a lépés az előző folytatása. Ha az előre beáztatott hüvelyeseket megfelelően megfőzöd, sokkal könnyebben emészthetővé válnak. Készítheted őket a tűzhelyen lábasban, de akár kuktában is. Főzés közben arra ügyelj, hogy a szemeket mindig elfedje a víz. Mielőtt befejeznéd a főzésüket, kóstold meg a hüvelyeseket. Ha még túl roppanósnak találod, tedd vissza főni 10-15 percre. Ha savas hozzávalókat adsz a babhoz vagy a lencséhez, csak azután tedd, hogy a szemek teljesen átfőttek. Máskülönben a hüvelyesek kemények maradnak, nem tudnak kellően megpuhulni.
3. Szódabikarbóna
Hagyományos módszer, bár a tudomány még nem foglalt mellette egyértelműen állást. A szódabikarbónáról mégis régóta azt tartják, hogy segíti a nehéz ételek megemésztését, ez pedig nagyon jól jön a hüvelyesek esetében. A bab vagy lencse áztató vizébe tegyél néhány kiskanál szódabikarbónát, ezzel felgyorsíthatod a puhulást és valószínűleg a gázt okozó raffinóz mennyiségét is csökkenteni tudod.
4. Használj emésztést könnyítő fűszereket
Mindenkinek megvannak a maga hagyományos receptjei, de néha nem árt kicsit felfrissíteni ezeket. Például azért, hogy a hüvelyesek fogyasztása után ne gyötörjön a puffadás. Merthogy sok olyan fűszernövény van, amit könnyedén belecsempészhetsz a babbal, lencsével készült ételekbe, miközben a jótékony hatásaikat is felhasználhatod a kellemetlen gázok ellen. Ilyen a gyömbér, a kömény, az édeskömény, a fokhagyma is. Ezeket már főzés közben add az ételhez, hogy hatóanyagaik ki tudjanak oldódni.
5. Kísérletezz a különböző fajtákkal
Ha úgy tapasztalod, hogy egyes hüvelyesektől már-már elviselhetetlenül puffadsz, próbálj ki más lencse- és babfajtákat, melyeket talán jobban tolerál az emésztőrendszered. Az egyik leginkább puffasztó hüvelyes a csicseriborsó, amit sokan nem bírnak. Ha sehogyan sem tudsz megbarátkozni vele, inkább ne fogyaszd.