Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tökéletes csokimáz lépésről lépésre

Dátum: 2024-09-13 / Írta: Budai István / Látták: /

Sokan kifejezetten a csokimáz miatt esznek süteményeket, de nem csak a desszertek ízét, hanem látványát is nagyban feldobhatjuk vele. Míg régen az alapanyagát a kakaó adta, addig a fényes, egyenletesen elterülő csokimáz ma már többnyire csokoládéból készül. Csak ízlés kérdése, hogy tejcsokiból, étcsokiból vagy fehér csokiból állsz neki a csokimáznak, viszont a készítésének van néhány trükkje, amihez tartanod kell magad, ha kifogástalan mázt szeretnél a süteményekre, tortákra.




  • 1. Csak a felét olvaszd fel

    A temperálás legegyszerűbb módja, ha a felhasználni kívánt csokoládé mennyiségnek csak a felét olvasztod fel, majd a másik felét apróra tördelve kevered hozzá. Az olvadt csokoládé a beletett szilárd daraboktól kicsit vissza fog hűlni, ilyenkor érdemes kissé újra felmelegíteni.

    2. Olvasztás vízgőz felett

    A csokoládét sosem tűzön, mindig csak vízgőz felett olvasztjuk, hogy ne égjen meg. Fontos, hogy az edény alja, amiben a csokoládé olvad, sose érjen bele a lobogó vízbe, csak annak gőze melegítse alulról. Az olvasztás folyamatos keverés mellett történjen, adidg keverd a csokit, míg teljesen folyóssá válik.

    3. Óvatosan a hőmérséklettel

    A csokoládé már 40-50 fokos felolvad, a fehér- és tejcsokoládénak pedig valamivel kevesebb hőmérséklet is elég hozzá. Fontos, hogy ne túl magas hőmérsékleten végezd az olvasztást, mert a csoki összeugrik tőle és csomós lesz, a szépen terülő csokimázra az esélyeid ezzel el is szállnak.

    4. Zsiradék

    Hogy a csokimáz fényesebb legyen és kevésbé törjön, olajat vagy vajat lehet hozzáadni. Ez működik az ét- és tejcsokinál is, de a fehércsokihoz soha ne adj zsiradékot. Ennek a fényét néhány csepp citromlével fokozhatod, amivel az ízébe is csempészel egy kis csavart.

    Így olvaszd fel:

    Egy lábasba tegyél fel vizet forrni. Néhány dl elég lesz.
    A feldarabolt vagy kockákra tördelt csokoládét tedd hőálló edénybe és helyezd a forrásban lévő víz fölé.
    Folyamatosan kevergesd, míg a csoki teljesen folyóssá válik. Ha szeretnél hozzá zsiradékot adni, azt most tedd meg.
    A csokimázat mindig kihűlt süteményre csorgasd.

    Csokimáz készítése kakaóporból:

    Hozzávalók:

    • 4 evőkanál kakaópor
    • 4 evőkanál kristálycukor
    • 8 dkg vaj
    • 4 evőkanál víz

    Így készítsd el:

    A hozzávalókat tedd egy edénybe és alacsony lángon kezdd el összeolvasztani folyamatos kevergetés mellett. Ha csomómentes, forrón használd a süteményeken.

    Szólj hozzá