Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Melyik rizs mire való? Kisokos a legfontosabb rizsfajtákhoz

Dátum: 2024-09-14 / Írta: Budai István / Látták: /

Ma már egy egyszerű élelmiszerboltban is olyan kínálatot találunk rizsből, hogy zavarba jövünk, vajon melyiket is kellene választanunk. Hosszúszemű, jázmin, barna, vörös és fekete…de melyik mire jó pontosan? Nem mindegy, hogy milyen célra milyen rizst használunk, hiszen a különböző fajták sok esetben nem csak külsőre, de tulajdonságaikat illetően is eltérnek egymástól. Következik egy kis útmutató a különböző rizsfajták felhasználásához!




  • 1. Arborio rizs

    Olasz, rövid szemű, gyöngyfehér színű rizs, melynek magas a keményítőtartalma. Az olaszországi Pó-völgyben található Arborio városáról kapta a nevét. A keményítő miatt kissé rágós és ragacsos a textúrája, főzés után krémes állagú lesz, ezért az egyik legjobb rizsfajta rizottó készítéséhez. Főzés előtt ne öblítsük át, hogy ezt a krémességét megőrizzük. Vigyázni kell azonban, nehogy túl sokáig főzzük, mert akkor viszont szinte ragasztóvá válik. Levesek, rizottó, rizspuding készítéséhez ideális.

    2. Basmati rizs

    Az indiai és a pakisztáni konyha kedvelt alapanyaga, amit a pilaf és a biryani készítéséhez és használnak. Többféleképpen is el lehet készíteni, de az ázsiai konyhában általában zsiradékot is adnak hozzá, ami lehet olívaolaj, vaj, tisztított vaj. A hosszúszemű basmati rizs főzés után pergős lesz, szemekre válik. Kellemes diós aromát kölcsönöz az ételeknek.
    Curry, pilaf, dahl készítéséhez is alkalmas.

    3. Fekete rizs

    A hosszúszemű rizs fekete változata, ami antocianinokat tartalmaz, ugyanazokat az antioxidánsokat, melyek a feketeszeder és az áfonya színét is adják. Az enyhén földes ízű rizst ősidők óta használják a kínai gasztronómiában, nem utolsó sorban egészségre gyakorolt hatásai miatt. Sok antioxidáns, vas és rost található benne, melyek jó hatással vannak a szívre és a rákmegelőzést is elősegítik.
    Levesek, rizspuding, rizses saláták és egytálételek készítéséhez ajánlott.

    4. Bomba rizs

    Különleges, kerek szemű rizs, melyet Spanyolországban, Valenciában termesztenek. Szilárd textúrája nagyon jól passzol a spanyol paellához, főzés közben több folyadékra van szüksége, amit felszívhat, mint a többi rizsfajtának.
    Paella, mediterrán ételek és rizottó készítéséhez ideális.

    5. Rövidszemű fehér rizs

    Magasabb a keményítőtartalma, mint a hosszúszemű rizsnek. A szemek rövidek és teltebbek, főzés közben egymáshoz tapadnak. Egész Ázsiában népszerű rizsfajta, köretként fogyasztják vagy sushi készítéséhez használják. Magas keményítőtartalma miatt rizspuding is készíthető belőle.

    6. Jázmin rizs

    Délkelet-Ázsiában, elsősorban Thaiföldön és Kambodzsában termesztik. Hosszúszemű rizs, különleges, virágos illattal, innen ered a neve is. Bár a szemei hosszúak, főzés közben mégis kissé összeragadnak. Jázmin rizst gyakran tálalnak sültek, curry és levesek mellé.

    7. Hosszúszemű fehér rizs

    Az egyik leggyakrabban használt rizsfajta, Amerikában egyenesen a rizsek alapvető típusának számít, de az ázsiai és a mexikói konyhában is nélkülözhetetlen. A barna rizshez képest az íze enyhébb, a textúrája könnyedebb. Főzése is kevesebb ideig tart, mint a barna vagy a fehér rizsnek, ám kevesebb tápanyag található benne a feldolgozásának módja miatt.
    Töltelékekbe, egytáételekhez, piláfhoz ideális.

    8. Barna rizs

    Jellegzetes barna színét az adja, hogy 100%-ban teljes kiőrlésű gabona. Mivel hántolatlan, a textúrája rágósabb, íze diósabb. Kalóriák és szénhidrát tekintetében hasonló értékekkel rendelkezik, mint a fehér rizs, viszont jóval több tápanyag található benne. Jó forrása a folsavnak, a B-vitaminoknak és a kalciumnak. Fogyókúrához is ideálisabb a fehér rizsfajtáknál, mivel magas rost- és fehérjetartalma.
    Saláták, töltelékek készítéséhez is ajánlott.

    Szólj hozzá