1. Arborio rizs
Olasz, rövid szemű, gyöngyfehér színű rizs, melynek magas a keményítőtartalma. Az olaszországi Pó-völgyben található Arborio városáról kapta a nevét. A keményítő miatt kissé rágós és ragacsos a textúrája, főzés után krémes állagú lesz, ezért az egyik legjobb rizsfajta rizottó készítéséhez. Főzés előtt ne öblítsük át, hogy ezt a krémességét megőrizzük. Vigyázni kell azonban, nehogy túl sokáig főzzük, mert akkor viszont szinte ragasztóvá válik. Levesek, rizottó, rizspuding készítéséhez ideális.
2. Basmati rizs
Az indiai és a pakisztáni konyha kedvelt alapanyaga, amit a pilaf és a biryani készítéséhez és használnak. Többféleképpen is el lehet készíteni, de az ázsiai konyhában általában zsiradékot is adnak hozzá, ami lehet olívaolaj, vaj, tisztított vaj. A hosszúszemű basmati rizs főzés után pergős lesz, szemekre válik. Kellemes diós aromát kölcsönöz az ételeknek.
Curry, pilaf, dahl készítéséhez is alkalmas.
3. Fekete rizs
A hosszúszemű rizs fekete változata, ami antocianinokat tartalmaz, ugyanazokat az antioxidánsokat, melyek a feketeszeder és az áfonya színét is adják. Az enyhén földes ízű rizst ősidők óta használják a kínai gasztronómiában, nem utolsó sorban egészségre gyakorolt hatásai miatt. Sok antioxidáns, vas és rost található benne, melyek jó hatással vannak a szívre és a rákmegelőzést is elősegítik.
Levesek, rizspuding, rizses saláták és egytálételek készítéséhez ajánlott.
4. Bomba rizs
Különleges, kerek szemű rizs, melyet Spanyolországban, Valenciában termesztenek. Szilárd textúrája nagyon jól passzol a spanyol paellához, főzés közben több folyadékra van szüksége, amit felszívhat, mint a többi rizsfajtának.
Paella, mediterrán ételek és rizottó készítéséhez ideális.
5. Rövidszemű fehér rizs
Magasabb a keményítőtartalma, mint a hosszúszemű rizsnek. A szemek rövidek és teltebbek, főzés közben egymáshoz tapadnak. Egész Ázsiában népszerű rizsfajta, köretként fogyasztják vagy sushi készítéséhez használják. Magas keményítőtartalma miatt rizspuding is készíthető belőle.
6. Jázmin rizs
Délkelet-Ázsiában, elsősorban Thaiföldön és Kambodzsában termesztik. Hosszúszemű rizs, különleges, virágos illattal, innen ered a neve is. Bár a szemei hosszúak, főzés közben mégis kissé összeragadnak. Jázmin rizst gyakran tálalnak sültek, curry és levesek mellé.
7. Hosszúszemű fehér rizs
Az egyik leggyakrabban használt rizsfajta, Amerikában egyenesen a rizsek alapvető típusának számít, de az ázsiai és a mexikói konyhában is nélkülözhetetlen. A barna rizshez képest az íze enyhébb, a textúrája könnyedebb. Főzése is kevesebb ideig tart, mint a barna vagy a fehér rizsnek, ám kevesebb tápanyag található benne a feldolgozásának módja miatt.
Töltelékekbe, egytáételekhez, piláfhoz ideális.
8. Barna rizs
Jellegzetes barna színét az adja, hogy 100%-ban teljes kiőrlésű gabona. Mivel hántolatlan, a textúrája rágósabb, íze diósabb. Kalóriák és szénhidrát tekintetében hasonló értékekkel rendelkezik, mint a fehér rizs, viszont jóval több tápanyag található benne. Jó forrása a folsavnak, a B-vitaminoknak és a kalciumnak. Fogyókúrához is ideálisabb a fehér rizsfajtáknál, mivel magas rost- és fehérjetartalma.
Saláták, töltelékek készítéséhez is ajánlott.