1. Kiváló immunerősítő
Ha nem multivitamin tablettákkal szeretnéd fokozni szervezeted védelmét a betegségekkel szemben, akkor a legjobb választás a természet patikájából a fokhagyma. A benne lévő cink és C-vitamin segítségével tartja távol a fertőzéseket, láz, köhögés, megfázás ellen a legjobb, ha nyersen fogyasztod. Kórokozó ellenes hatásainak köszönhetően fül- és szemfertőzéseknél is hatékonyan alkalmazhatjuk.
2. Csökkenti a koleszterinszintet
Ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, az komoly egészségi problémák forrása lehet. A fokhagymáról kimutatták, hogy 10-15%-kal képes csökkenteni a káros koleszterin szintjét. Ha a családodban gyakori a szívbetegség, esetleg nálad is fennáll, az nyomós érv a fokhagyma rendszeres fogyasztása mellett, amivel a vérrögképződés esélyét is csökkentheted.
3. Csökkenti a magas vérnyomást
Egy újabb szívvédő hatás, amivel a fokhagyma büszkélkedhet. A magas vérnyomás az egyik legfőbb rizikófaktora a szívbetegségeknek, mint a stroke, a szívroham vagy a krónikus szívelégtelenség. A világon a halálesetek 13,5%-át ez okozza. A magas vérnyomás ellen igen hatékony a fokhagyma, ami értágító hatásával járul hozzá a vérnyomás csökkenéséhez.
4. Csökkenti a rák kockázatát
Nem csak a szívre van jó hatással, egyéb érv is szól a fokhagyma fogyasztás mellett. A kutatások szerint a nyers fokhagyma csökkenti a vastagbélrák kialakulásának esélyét, megfelelő étrend keretén belül fogyasztva akár 35%-kal.
Magas antioxidáns tartalma miatt védi a szervezetet a tüdő-, a prosztata- és a húgyhólyagrák ellen is.
5. Javítja az agyi funkciókat
Gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságainak köszönhetjük ezt a képességét. A fokhagyma ezzel segíthet megelőzni olyan kognitív betegségeket, mint a demencia vagy az Alzheimer-kór. Mivel fokozza az agyban a szerotonin koncentrációját, javítja a memóriát, a koncentrációs képességet és megkönnyíti a tanulást is.