Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így készül az eredeti tiramisu: Ahogy az olaszok szeretik

Dátum: 2023-04-26 / Írta: Budai István / Látták: /

Az egyik leghíresebb olasz édesség, amit az egész világon ismernek és megannyi verzióban készítenek is. A krémes, könnyű és mindenféle sallangtól mentes desszertet kevés hozzávalóból és gyorsan el lehet készíteni.




  • A tiramisu hazája az olasz Treviso városa. Nem tekinthető ősi vagy hagyományos desszertnek, hiszen csupán az 1960-as évek óta létezik. Ezt követően azonban villámgyorsan átvették más nemzetek és azóta is készítik nem csak éttermekben, de otthoni finomságként is. Olaszországon belül is többféle változata létezik, így – ahogyan a legtöbb étel és sütemény esetében – a tiramisunál sem beszélhetünk egyetlen autentikus elkészítési módról. Érdekesség, hogy a napjainkban eredetinek nevezett tiramisu receptje tartalmaz alkoholt, miközben az 1960-as években úgy találták ki, hogy gyerekek is ehessék, azaz alkohol nélkül született meg.
    Most egy klasszikus tiramisu receptet mutatunk, aminek alapján kedvedre készítheted a saját variációidat!

    Hozzávalók:

    1. 24 db babapiskóta (kb. 250 g)
    2. 3-4 eszpresszó csésze eszpresszó hidegen
    3. 500 g hideg mascarpone
    4. 4 nagy tojássárgája szobahőmérsékleten
    5. 2 nagy tojásfehérje szobahőmérsékleten
    6. 100 g kristálycukor
    7. 1 evőkanál Marsala likőrbor vagy Amaretto likőr
    8. 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

    Elkészítése:

    1. Főzd le az eszpresszókat és tedd hűtőbe. A tojások sárgáját és fehérjét válaszd szét.

    2. A krémhez egy közepes méretű tálban verd fel a tojásfehérjéket a cukor felével kemény habbá. Egy másik tálban közepes fokozaton verd a tojássárgákat a maradék cukorral 5 percig. A keverék kifehéredik és mennyisége a duplájára nő. Fontos, hogy a cukor kristályai feloldódjanak.

    3. Egy nagy keverőtálban keverd el egy villával a hideg – közvetlenül a hűtőből kivett – mascarponét. Add hozzá a Marsalát vagy az Amarettót és a tojás sárgáját, majd keverd krémesre. Ha már homogén, 3 részletben keverd hozzá a tojásfehérje habot. Alulról felfelé irányuló mozdulatokkal keverd össze, hogy a krém ne essen össze.

    4. A tiramisu összeállításához öntsd a kávét egy lapos tálba. Gyors mozdulattal – hogy a tészta ne ázzon szét – mártsd bele teljesen a babapiskótákat, majd fektesd őket egy kb. 20 cm-es, szögletes tálba. Ez lesz az alap. Ha kevésbé szeretnéd érvényesíteni a kávé ízét, mártogatás helyett kend be kávéval a babapiskótákat. Így kisebb mennyiség kerül rájuk.

    5. Egy kanál vagy habzsák segítségével kend vagy nyomd rá a mascarponés krémet a kávés babapiskótára. A krémre kerül a második réteg kávés babapiskóta, arra pedig az utolsó réteg krém, amit dekoratív formákban kinyomhatsz.

    6. A tálat fedd le és tedd a hűtőbe 4-12 órára.

    7. Hidegen kínáld, tálalás előtt szórd meg kakaóval.

    Szólj hozzá