A tiramisu hazája az olasz Treviso városa. Nem tekinthető ősi vagy hagyományos desszertnek, hiszen csupán az 1960-as évek óta létezik. Ezt követően azonban villámgyorsan átvették más nemzetek és azóta is készítik nem csak éttermekben, de otthoni finomságként is. Olaszországon belül is többféle változata létezik, így – ahogyan a legtöbb étel és sütemény esetében – a tiramisunál sem beszélhetünk egyetlen autentikus elkészítési módról. Érdekesség, hogy a napjainkban eredetinek nevezett tiramisu receptje tartalmaz alkoholt, miközben az 1960-as években úgy találták ki, hogy gyerekek is ehessék, azaz alkohol nélkül született meg.
Most egy klasszikus tiramisu receptet mutatunk, aminek alapján kedvedre készítheted a saját variációidat!
Hozzávalók:
- 24 db babapiskóta (kb. 250 g)
- 3-4 eszpresszó csésze eszpresszó hidegen
- 500 g hideg mascarpone
- 4 nagy tojássárgája szobahőmérsékleten
- 2 nagy tojásfehérje szobahőmérsékleten
- 100 g kristálycukor
- 1 evőkanál Marsala likőrbor vagy Amaretto likőr
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Elkészítése:
1. Főzd le az eszpresszókat és tedd hűtőbe. A tojások sárgáját és fehérjét válaszd szét.
2. A krémhez egy közepes méretű tálban verd fel a tojásfehérjéket a cukor felével kemény habbá. Egy másik tálban közepes fokozaton verd a tojássárgákat a maradék cukorral 5 percig. A keverék kifehéredik és mennyisége a duplájára nő. Fontos, hogy a cukor kristályai feloldódjanak.
3. Egy nagy keverőtálban keverd el egy villával a hideg – közvetlenül a hűtőből kivett – mascarponét. Add hozzá a Marsalát vagy az Amarettót és a tojás sárgáját, majd keverd krémesre. Ha már homogén, 3 részletben keverd hozzá a tojásfehérje habot. Alulról felfelé irányuló mozdulatokkal keverd össze, hogy a krém ne essen össze.
4. A tiramisu összeállításához öntsd a kávét egy lapos tálba. Gyors mozdulattal – hogy a tészta ne ázzon szét – mártsd bele teljesen a babapiskótákat, majd fektesd őket egy kb. 20 cm-es, szögletes tálba. Ez lesz az alap. Ha kevésbé szeretnéd érvényesíteni a kávé ízét, mártogatás helyett kend be kávéval a babapiskótákat. Így kisebb mennyiség kerül rájuk.
5. Egy kanál vagy habzsák segítségével kend vagy nyomd rá a mascarponés krémet a kávés babapiskótára. A krémre kerül a második réteg kávés babapiskóta, arra pedig az utolsó réteg krém, amit dekoratív formákban kinyomhatsz.
6. A tálat fedd le és tedd a hűtőbe 4-12 órára.
7. Hidegen kínáld, tálalás előtt szórd meg kakaóval.