Amire használhatod
1. Főzéshez
Sokan azt hiszik, hogy a benne lévő telítetlen zsírok miatt az olívolaj alkalmatlan arra, hogy hőnek tegyük ki, azaz süssünk vagy főzzünk vele. Való igaz, hogy az olívaolaj legelterjedtebb felhasználási módja az, hogy nyersen, hőkezelés nélkül fogyasztják, salátára locsolják, kenyeret mártogatnak bele.
Tény, hogy magas hő hatására az olívaolaj tulajdonságai megváltoznak. Ám, ha csak közepes hőmérsékleten főzöl vele, megőrzi egészséges hatásait. A legjobb, ha extra szűz olívaolajat használsz, hiszen ez rendelkezik a legértékesebb tulajdonságokkal. Viszont forróságnak sose tedd ki, tehát ne ebben süsd a rántott húst, arra használd az étolajat. Arra számíts, hogy az extra szűz olívaolaj, ami a legtöbb zamattal rendelkezik, hő hatására ebből veszíteni fog valamennyit és kevésbé lesz karakteres. Használhatod főzéshez, de az autentikus felhasználási módja, ha hidegen fogyasztod.
2. Salátákhoz és tésztákhoz
Az olívaolaj kiegyensúlyozza az erősen savas ételek savtartalmát. Ezért illik tökéletesen a paradicsomhoz, a citromhoz és citromléhez, az ecethez. Extra mélységet ad a saláták és a tészták ízének, egészségre gyakorolt hatásai is ebben a formában érvényesülnek leginkább.
3. Pácokhoz
Az olívaolaj tökéletes zsiradék vöröshúsok, szárnyasok és halak pácolásához. Párosítsd bátran a fűszerekkel!
4. Párolt zöldség utólagos ízesítéséhez
Megpároltad a zöldséget, sóztad, borsoztad. De itt még nincs vége! Próbáld ki, hogy olívaolajjal is meglocsolod, sokkal finomabb lesz!
5. Szószokhoz
Sima olaj helyett használj olívaolajat a szószok készítéséhez. Ideális pl. házi majonézhez is. Segíti a többi hozzávaló jobb elegyedését.
Amit ne tegyél vele
1. Ne tárold túl sokáig
Ha egyszer már kinyitottad a palackot, 1 hónapnál tovább nem tarthatod el az olívaolajat. Bontatlan üvegben akár 2 évig is megőrzi a minőségét megfelelő körülmények között, de ha egyszer oxigénnel érintkezett, hamar megavasodik.
2. Ne forrósítsd fel
Az étolajhoz képest az olívaolajnak alacsonyabb az égéspontja. Kb. 190 fokig forrósíthatod, ha az étel ennél nagyobb hőmérsékletet kíván, inkább ne olívaolajat használj hozzá.
3. Nem jó helyen tárolod
A konyhapulton vagy egy nyitott polcon nincs a legjobb helyen az olívaolaj. Nem véletlen, hogy a minőségi olajokat sötét palackban árulják, hiszen a minőség megőrzéséhez nagyon fontos a napfénytől való védelem. Hűvös és sötét helyre tedd, hogy ne veszítsen a zamatából.