Érdekes tények az állattenyésztés következményeiről:
A tenyésztett állatok és azok melléktermékei évente 32.000 millió tonna szén-dioxidot bocsátanak ki. Ez az üvegházhatású gázok világszintű kibocsátásának 15%-át teszi ki.
Az Egyesült Államokban az állattenyésztés teszi ki a teljes vízfelhasználás 80-90%-át.
Fél kiló marhahús előállításához közel 10.000 liter vízre van szükség. Összehasonlításként 4 liter tej előállítása kevesebb, mint 4000 liter vizet igényel.
A haszonállatok állománya foglalja el a Föld területének 45%-át. Az állattenyésztés a legfőbb oka a fajok kihalásának, az óceáni területek élettelenné válásának, a vizek szennyezésének, az élőhelyek visszaszorulásának.
Az, aki vegán életmódot folytat, minden egyes nap megspórol 4000 liter vizet, 20 kg gabonát, megmenti egy állat életét, megment 1,8 km2-nyi területet.
De a húsfogyasztás csökkentése mellett szólnak egyéb érvek is.
1. Több lesz az energiád: A szervezetnek keményen kell dolgoznia, hogy feldolgozza a húst. Keményebben, mint a növényi alapú táplálékok megemésztéséért, melyekkel magasabb rosttartalmuk miatt könnyebben boldogul a testünk. Ha voltál már úgy, hogy ettél egy jó nagy adag húst és utána azt érezted, hogy rögtön aludnod kell, akkor érted, miről beszélünk! Nem véletlen, hogy a főként növényi táplálékot fogyasztók sokkal energikusabbak és kevesebbszer fáradtak, kimerültek.
2. Nem fogsz elhízni: Nem is lehet vitatkozni a ténnyel, hogy ha a feldolgozott húsokat növényekre cseréled, akkor fogyni fogsz. A növényi alapú étrendben jóval kevesebb a kalória, nagyon kevés a telített a zsír.
3. Elkerülhetsz betegségeket: A húsfogyasztást számos ráktípus kialakulásával összefüggésbe hozzák, de ugyanígy növeli a szív- és a cukorbetegség esélyét is. A vörös húsban olyan fehérje található, ami növeli a stroke kockázatát, ezzel szemben például a halakban lévő fehérje kifejezetten csökkenti azt.
4. Spórolhatsz vele: Nem titok, hogy az állati eredetű élelmiszerek kerülnek a legtöbbe. A növényi alapú étrendet ehhez képest jóval kevesebb pénzből is ki lehet hozni. Gondolj csak a rizst és a tészta vagy a szezonális zöldségek, gyümölcsök árára.
5. Tovább élhetsz: Ha növényi alapú étrendet követsz, számos betegségtől megkímélheted magad. A világon a leghosszabb átlagos élettartammal rendelkező közösségek elsősorban növényeket fogyasztanak és csak minimálisan esznek húst.
Minden hátrányától függetlenül egy húsevőnek nem egyszerű csökkenteni a húsfogyasztást. De könnyebbé teheted magadnak az átállást a következő tippek segítségével:
– Próbáld ki, hogy heti 1-2 étkezésnél nem eszel húst: Még jobb, ha kijelölsz magadnak 1 napot a héten, mikor semmiféle húst nem fogyasztasz. Tervezd meg előre az aznapi étrendedet, pl. válassz helyette tésztaételeket, levest, főzeléket, salátát.
– Használd ki a reggeli lehetőségét: A nap összes étkezése közül húsmentessé tenni a reggelit a legegyszerűbb. Ráadásul, ha rögtön zöldséggel kezded a napot, nagyobb motivációd lesz, hogy napközben is ehhez tartsd magad. Tálcán kínálják magukat a gyümölcsök, magvak, diófélék, a növényi tejtermékek és a zöldségek.
– Adj hozzá, ne elvegyél: Az emberi agy érdekesen működik. Ha nem azon igyekszel, hogy kitaláld, hogyan maradjon el a tányérodról a hús, hanem helyette több zöldséget és gyümölcsöt teszel a tányérra, meg fogod látni, hogy egy idő után a húsból kevesebbet eszel.
– Legyen a lencse mostantól a darált hús: Ez nagyon jó megközelítés, ha ragaszkodsz a kedvenc ételedhez. A receptekben a darált hús felét kezdd el kiváltani azonos mennyiségű főtt lencsével. A puha, mégis roppanós textúra hiányérzet nélkül váltja ki a darált húst, főleg, mert közel azonos összetvőket is tartalmaz vele. A lencsében is sok a vas és a fehérje, akárcsak a húsban. Hogy az átállás még könnyebb legyen a lencsét víz helyett alaplében főzd, így ízesebb lesz.
– A húsok mellé készíts több zöldséget és gabonafélét: A legkönnyebb módja annak, hogy kevesebb húst egyél, ha valami másból többet eszel. A hús mellé tégy a tányérodra több gabonát, hüvelyest és zöldséget. Így egy idő után meg fogod szokni, hogy magából a húsból kevesebbet eszel.
– Ha nem tudsz teljesen lemondani a húsról: Akkor se érezd magad rosszul! Semmi nem történik, ha néha-néha eszel húst is. Viszont fontos, hogy kisebb adagokat és sovány húsokat válassz. A hús ne foglaljon el nagyobb helyet a tányéron egy negyed résznél. A felét zöldségek és gyümölcsök, a maradékot pedig gabonafélék tegyék ki.