1. Mikró tisztítása
Ha a mikró belsejében lerakódott szennyeződéseket egyszerűen letörölni már nem tudod, egy tálba tölts vizet és frissen facsart citromlevet (vagy citromkarikákat), tedd a mikróba és 3-5 perc alatt forrald fel. Várj még 5 percet, mielőtt kinyitod az ajtaját, ez idő alatt a gőz dolgozik a mikró belsejében és leoldja a falairól a szennyeződéseket. Végül vedd ki a tálat és törölgesd át a mikrót.
2. Sütő megtisztítása
A citromsav erős zsíroldó hatással rendelkezik, éppen ezért alkalmas a sütő tisztításához is. Vágj félbe egy citromot és kezdd el kifacsarni a levét a sütő belsejében úgy, hogy mindenhova jusson belőle. Hagyd hatni 30 percig, majd nedves ruhával töröld le, amit a citrom leoldott. Meg fogsz lepődni, hogy ez a módszer mennyire hatékony!
3. Mosogató tisztításához és szagtalanításához
A citrom segítségével a mosogatód úgy nézhet ki megint, mint új korában. Citromlevet és szódabikarbónát keverj össze úgy, hogy paszta állagot kapj. Márts bele egy rongyot és törölgesd át vele a mosogató minden részét. Mivel a citrom savas, a szódabikarbóna pedig szemcsés, a kettő együtt minden szennyeződést letakarít a mosogatóról. Ráadásul jó illatot is hagynak maguk után.
4. Fa vágódeszka szagtalanításához
A fa vágódeszka remek eszköz a konyhában, de nagy hátránya, hogy magába szívja az ételek szagát. Egy idő után gusztustalanná válhat és talán nem is szívesen használod, pedig még jó szolgálatot tehetne neked. A szagoktól megszabadíthatod, ha a felületét besózod, majd egy félbe vágott citrommal alaposan átdörzsölöd 2-3 percig. Ezután forró víz és fél citrom levének keverékébe áztasd be 5 percre. Hagyd megszáradni és újra használhatod!
5. Konyhai eszközök és edények tisztításához
Az acélból készült eszközök hamar foltossá válnak, de ilyen esetekben is segítségül hívhatod a citrom magas savtartalmát. Ez ugyanis gyorsan eltávolítja a foltokat és csíkokat az acél felületekről.
Egy ruhát márts bele frissen facsart citromlébe és addig dörzsöld vele az acél eszközöket, edényeket, míg látod, hogy a foltok eltűnnek.
6. Konyhapult megtisztításához
Ez az egyik leggyakrabban beszennyeződő része a konyhának, de szerencsére könnyű takarítani. A konyhapulton lévő foltokra közvetlenül facsarj citromlevet és hagyd hatni néhány percig. Szórj rá szódabikarbónát és egy nedves ruhával azonnal kezdd el dörzsölni a foltot. Márvány konyhapulton ezt a módszert ne alkalmazd!
7. Sajtreszelő megtisztításához
A sajtreszelőt elmosogatni igazi kihívás. Ha eddig te is úgy jártál, hogy a szivacsot reszelted le rajta, miközben próbáltad elmosni, a következő módszer megváltást hoz! Vágj félbe egy citromot és mintha reszelni akarnád, kezdd el fel-le húzogatni a sajtreszelő fogain. Minden apró résbe be fog hatolni a savas citromlé és feloldja a lerakódásokat.
8. Réz és alumínium edények tisztításához
Az edények aljára szórj nagy szemű sót, majd egy félbevágott citrommal kezdd el dörzsölni. Végül öblítsd át és töröld szárazra. A szennyeződések és a foltok el fognak tűnni az edényekről.
9. Járólap tisztításához
Ha zöld megoldást keresel a felmosáshoz, préseld ki néhány citrom levét és öntsd meleg vízhez. Illatosításhoz és fertőtlenítéshez is remek ez a módszer azonkívül, hogy csillogóvá és baktérium mentessé varázsolja majd a járólapot.
10. Műanyag edények tisztításához és szagtalanításához
Egy nagy tálba tégy vizet és jó adag citromlevet. Áztasd benne a műanyag edényt minél tovább, hogy a citromlé a szagokat és a foltokat is eltávolíthassa. Végül szódabikarbónával is átdörzsölheted, majd mosogasd el a szokott módon.