Lezárható tégelyben
A legfontosabb, hogy ne kapjon levegőt, azaz légmentesen zárható tégelyben, üvegben tartsd. A legpraktikusabb, ha az eredeti csomagolásában hagyod, de átöntheted másik üvegbe vagy műanyag tárolóba. Fémből készült tárolót viszont ne használj hozzá, mert attól megindul az oxidáció.
Mivel a méznek kicsi a nedvességtartalma, a kórokozók csak nehezen tudnak megtelepedni benne. Ezért fontos, hogy a nedvességtől elzárva tárold, így távol tarthatod tőle a baktériumokat is.
Hőmérséklet
A mézet a legjobb szobahőmérsékleten, azaz 17-23 fok között tárolni. Ha ennél melegebb helyen vagy közvetlen napfényben tárolod, színe sötétebb lesz és az íze is megváltozik. A hűtőbe tenni vagy lefagyasztani sem érdemes, mert a hideg hatására megszilárdul, így nehezebben tudod felhasználni, kiolvasztás után pedig gyakran kristályos marad. Lehet ugyan fagyasztani, de nem érdemes, hiszen fénytől elzárt, hűvös helyen szinte bármeddig frissen tarthatod.
A két legfőbb ellenség: meleg és nedvesség
Ha a hőmérséklet a házban a fűtés vagy a kánikula hatására felmegy, költöztesd a mézet egy hűvösebb helyre. Ne csak a napfénytől, de az olyan meleg pontoktól is óvd, mint pl. a fűtőtest vagy a tűzhely.
A nedvességet úgy tarthatod távol tőle, hogy légmentesen záródó fedelet használsz és mindig száraz eszközzel nyúlsz a mézbe. Még egy egészen kis mennyiségű nedvesség is beindíthatja a romlási folyamatot.
Eltarthatósági idő
Akár azt is mondhatnánk, hogy ez a méz esetében végtelen – persze csak a fenti feltételek teljesülése mellett. A cukor magas koncentrációjának köszönhetően a méz az egyik legtartósabb természetes élelmiszer. Ennek ellenére a csomagolásán meg fogod találni a lejárati dátumot, ami általában 2 év. Bár ezt muszáj ráírni a gyártónak, ne feledd, hogy a méz akár évtizedekig, sőt évszázadokig is eltartható a megfelelő körülmények között.
Ha már kikristályosodott
Ha azt látod, hogy az üvegben a méz kristályossá vált, az nem jelenti, hogy megromlott. Az állaga ugyan megváltozott, mert a tárolásban valami hibát vétettél, ennek ellenére a továbbiakban is felhasználhatod a mézet. A magas pollentartalmú, nyers mézek hajlamosabbak a kristályosodásra, mint a legtöbb, kereskedelmi forgalomban kapható méz.
A kiolvasztáshoz helyezd az üveget meleg vízbe és lassan melegítsd tovább, de ne forrald fel. A túl magas hő hatására ugyanis karamellizálódni kezd. Éppen ezért kerüld a mikrózást, hiszen ott pillanatok alatt magas hőmérsékletet ér el, meleg vízben fokozatosabban tudod kiolvasztani a kristályokat.