Ám a két zöldségnek nemcsak a neve különbözik. Mivel a batáta más állagú, puhábbra fő és sül, ezért nehezebb belőle ropogós sült krumplit készíteni. Nehezebb, de korántsem lehetetlen! Hogy hogyan csináld, azt most eláruljuk!
Ezért készítsd batátából a sült krumplit!
Bár mindkettő a burgonyafélék családjába soroljuk, a batáta, azaz az édesburgonya csak távoli rokona a hagyományos burgonyának. Az édesburgonya kiváló vitaminforrás, különösen magas a B6-vitamin tartalma. Erre a tápanyagra szervezetünknek az erek, rajtuk keresztül a keringési rendszerünk egészséges állapotának fenntartásához van szüksége.
A vérnyomást is segít a normál szinten tartani kálium tartalmának köszönhetően, ezért is ajánlott beilleszteni a szívbarát étrendbe. Tartalmaz magnéziumot is, ami az idegek számára fontos, hatékony a természetes stresszcsökkentésben. Magas a rosttartalma, található benne D-vitamin és béta-karotin, ezért hasznos az immunrendszer számára és a változókorban lévő nőknél csökkenti a rákos megbetetegedések kockázatát. Kalóriatartalma és glikémiás indexe alacsony, nem ugrik meg tőle a vércukorszint. Mindenképpen egészségesebb választás, akár sűrítéshez használnád, akár köretként szeretnéd elkészíteni.
Így süsd ropogósra a batátát!
Talán már próbálkoztál vele, de nem lett olyan az eredmény, mint vártad, ezért visszatértél a hagyományos burgonyához, ha sült krumplit akartál készíteni. Pedig a batáta is tud kívül ropogósra sülni, csupán egy apró titka van.
1. A sütőt melegítsd elő 200 fokra. Miután a burgonyát meghámoztad és megmostad vágd fel legfeljebb 1,5 cm széles hasábokra. Ennél viszont ne legyenek vastagabb, különben nem lesz roppanós a kérgük.
2. Locsold meg kevés olajjal, sózd, borsozd, fűszerezd tetszés szerint.
3. A batáta hasábokat forgasd meg étkezési keményítőben, hogy minden oldalukat bevonja.Tedd őket tűzálló tálba, de ne legyenek túl szorosan egymás mellett, hogy jól át tudjanak pirulni.
4. Sütés közben félidőnél (kb. 15 percnél) egyszer forgasd át őket és hagyd távozni a felesleges gőzt a sütőből.