Mi is a mascarpone?
A mascarpone olasz eredetű, magas zsírtartalmú (50-55%) sajt, mely szarvasmarha eredetű tejszínből készül. Túrós, lágy, kenhető állagú, íze a krémsajttal ellentétben nem savanykás, hanem sokkal semlegesebb. Ezért is ideális desszertek, krémek készítéséhez. De na ragadjunk le a tiramisunál, hiszen a sós ételekből sem szabad kizárni. Remek tésztaszószokat, mártásokat készíthetsz a mascarpone hozzáadásával.
Készítését hagyományosan télen fejt tejből végezték Lombaridában. Az eljárás lényege, hogy a magas zsírtartalmú tejszínt 80 fokra melegítik, ekkor a fehérjék kicsapódnak belőle. Ezután visszahűtik, a savót zsákokba töltik és lecsepegtetik. Mivel az elkészítési módja elég egyszerű, érdemes otthon is megpróbálkozni vele.
Hozzávalók:
- 6 dl magas zsírtartalmú tejszín
- 3 evőkanál citromlé
Így készítsd el:
– A tejszínt lassú tűzön melegítsd fel. Vigyázz, hogy ne kezdjen el forrni.
– Vedd le az edényt a lángról, ekkor öntsd hozzá a citromlevet. Néha keverd meg és így hagyd kihűlni.
– Ekkor kezd el sűrűsödni, látni fogod, hogy kiválik belőle a savó.
– Az ideális hőmérsékletét akkor éri el, mikor kézmelegre hűl.
– Gézzel vagy sűrű szövésű vászonnal bélelj ki egy szűrőt és öntsd át rajta.
– A sajtot csomagold be a vászonba és tedd egy éjszakára a hűtőbe.
– Másnap isteni mascarponét fogsz ott találni!