Vágás közben a hagymában egy sor kémiai reakció indul meg, melyek szabadjára engedik az S-oxidot, azt az illékony folyadékot, amitől könnyezünk. Ha ezt szeretnéd elkerülni, olyan módot kell találnod a hagyma darabolására, ami kevésbé irritáló.
1. Csakis éles késsel fogj hozzá
Lehet, hogy a búvárszemüveg előbb eszedbe jutna a könnyezés megelőzéséhez, mint az éles kés. Pedig az egész logikus: a tompa késsel csak úgy tudod felszelni a hagymát, hogy szétroncsolod a sejtfalakat benne. Az éles kés viszont óriási különbséget jelent, hiszen ezzel a lehető legkevésbé sérted meg a sejtfalakat, azaz kevesebb könnyet okozó vegyi anyag fog felszabadulni belőle.
2. Amint felvágtad, tedd a lehető legtávolabb
Ha félbevágtál egy hagymát, először csak az egyik felét kezded el feldolgozni. A másikat fordítsd a vágott felével lefelé és tedd távol magadtól. A már feldarabolt hagymát tedd tálba és szintén távolítsd el a közeledből. Így a belőle felszabaduló anyagok nem jutnak el a szemedig.
3. Fagyaszd le a hagymát
Ehhez a módszerhez előre kell tervezned, mert a hagymát már 1-fél órával előtte be kell tenned a fagyasztóba, mégpedig meghámozva. Mikor kiveszed és elkezded felvágni, szinte biztos, hogy nem fogsz egy könnycseppet sem ejteni. A módszernek sajnos van egy hátránya is: megfagyott hagymával kell dolgoznod, amit lehet, hogy nem bír majd a kezed.
4. Egyél közben kenyeret
Elég hihetetlennek hangzik, igaz? Pedig működik! A kenyér szivacsos textúrája magába szívja a könnyeket okozó anyagokat, még mielőtt azok elérnék a szemedet. A legjobb, ha nem úgy rágod, ahogy szoktad, hanem próbáld inkább kissé nyitott szájjal, az elülső fogaiddal szétrágni, hogy minél könnyebben csapdába ejtse a hagymából felfelé szálló vegyi anyagokat.
5. Vágd folyóvíz alatt
Ennek a módszernek is az a lényege, hogy a könnyeket okozó anyagok nem juthassanak el a szemedig. Vághatod a hagymát egy tál vízben is, de még jobb, ha közvetlenül folyóvíz alatt végzed a feladatot. Így az összes anyag rögtön a lefolyóba és nem a szemedbe kerül.