Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mire jó a chia mag?

Dátum: 2021-06-30 / Írta: Budai István / Látták: /

Fogyást elősegítő élelmiszerként hódította meg a világot. Bár a kutatások ezt a hatását ezidáig nem tudták alátámasztani, van sok olyan dolog, amiben a chia mag valóban segíthet!




  • A chia a Mexikóban őshonos Salvia hispanica növény ehető magja. A maják és az aztékok is előszeretettel fogyasztották energiafokozóként. Ma már a szuperételek közé tartozik ez a feldolgozatlan formában kapható, teljes értékű élelmiszer, melyet szervezetünk tökéletesen képes hasznosítani (ellentétben pl. a lenmaggal). Semleges íze miatt sós és édes ételekhez is egyszerűen hozzáadhatjuk, rendkívüli tápértéke miatt pedig ezt érdemes minél többször megtennünk. Használhatjuk sűrítéshez, süthetünk, főzhetünk vele, helyettesíthetjük chia maggal akár a tojást is. Alacsony szénhidráttartalma és egészséges zsírsav tartalma miatt a különböző diétáknak is szerves részét képezi.
    Lássuk, mi mindenre jó a chia mag!

    1. Gyorsan és könnyen juthatsz belőle fontos tápanyagokhoz

    Nem kell megőrölni és hőkezelni sem. Ha nincs kedved bíbelődni vele, csak rágcsáld el! Az apró magvak megannyi hasznos összetevőt rejtenek. 2 evőkanál chia magban 140 kalória, 11 g rost, 4 g fehérje, 7 g telítetlen zsírsav, omega-3 zsírsavak, réz, cink, C- és E-vitamin található. Igazi tápanyagbomba, mellyel bármilyen étel tápértékét a maximumra növelheted.

    2. Segíthet a vércukorszint szabályozásában

    Javítja az inzulinérzékenységet és hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához. Csökkenti a vércukorszint megugrását, majd lezuhanását, ami gyakran jelentkezik étkezések után. Cukorbetegeknek ezért különösen ajánlott a mindennapos fogyasztása, de mindenki számára hasznos egy szénhidrátban gazdag étkezés után.

    3. Csökkentheti a gyulladásokat

    A gyulladás természetes reakciója a szervezetnek, de ártalmas is lehet, amennyiben krónikussá válik. Ez megnöveli a rák, a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát. A krónikus gyulladásnak nincsenek látható jelei, vérvizsgálattal lehet megállapítani a jelenlétét. A chia mag azon természetes élelmiszerek közé tartozik, melyek segítenek a gyulladások csökkentésében. Egy kísérletben cukorbetegeknél a chia mag 3 hónap alatt 40%-kal csökkentette a gyulladásos markereket.

    4. Hasznos a csontok számára

    A chia magban rengeteg tápanyag van, köztük számos olyan, ami a csontjaink számára nélkülözhetetlen. Tartalmaz kalciumot, foszfort, fehérjét és magnéziumot is. Kalcium tartalma különösen magas, 28 grammjában a napi ajánlott bevitel 18%-a megtalálható. Ez nagyobb mennyiség, mint amihez a tejtermékekből hozzájuthatunk. A chia mag tehát azoknak is kitűnő kalcium forrás, akik nem fogyasztanak tejtermékeket.

    5. Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

    Mivel sok benne a rost, a fehérje és az omega-3 zsírsav, hozzájárulhat a szív egészségének megőrzéséhez. Kísérletek során bizonyítást nyert, hogy a chia mag jelentősen csökkenti a magas vérnyomást, ami a szívbetegség egyik legfőbb rizikófaktora.

    6. Növényi fehérjék bőséges forrása

    2 evőkanál chia magban 4 g fehérje található. A sovány húsok, szárnyasok és tejtermékek fogyasztása mellett növelheted vele a fehérje fogyasztásodat, ami a diétádnak is lendületet fog adni.

    7. Sok benne az antioxidáns

    Az antioxidánsok harcolnak a szabadgyökökkel, melyek károsítják sejtjeinket és olyan betegségeket okoznak, mint pl. a rák, valamint a test öregedését is felgyorsítják. A magas antioxidáns tartalmú élelmiszerekből a lehető legtöbbet kellene ennünk, és ilyen a chia mag is.

    Szólj hozzá