1. Ketchup, mustár, majonéz
Fogadjunk, hogy a hűtő ajtajában tartod ezeket a flakonokat! Nagy hibát nem követsz el, mert bajuk ezeknek az élelmiszereknek nem lesz attól, hogy heteken át itt tárolod őket. De a magad dolgát megnehezíted, hiszen feleslegesen töltöd meg a hűtődet olyasmikkel, melyek valójában nem is igényelnek hűtést. A ketchup, mustár, majonéz és más flakonos szószok jól fogják magukat érezni a kamra polcain is. Hűvös és napfénytől védett helyre van szükségük, de egyáltalán nem muszáj a hűtőben foglalniuk az értékes és egyébként is szűkre szabott helyet.
2. Diófélék
Magas zsírtartalmuk miatt hamar romlásnak indulnak, ezért kell odafigyelned a tárolásukra, ha a lehető legtovább szeretnéd megőrizni ezeknek az egészséges rágcsálnivalóknak a minőségét. A mandulát, diók, pekándiót a kamrában kb. 2 hétig tarthatod el, ezután viszont hűvösebb helyet kell keresned számukra. A hűtőben akár 9 hónapig is eltarthatók, ha pedig lefagyasztod őket, 2 év is lehet a szavatossági idejük. Fontos, hogy légmentesen zárható tasakban vagy edényben tárold őket, már csak azért is, mert gyorsan magukba szívják a mellettük található élelmiszerek illatát.
3. Citrom
Neked is ismerős a kép, ahogyan a dekorációnak is beillő, gyönyörű citromok az asztalon néhány nap alatt kősziklává válnak? Ennek sem kell így lennie! A citrom hamar elveszti nedvességtartalmát és kiszárad, a benne lévő lének nyoma sem marad, a héja pedig összetöpörödik. Csak ezt a folyamatot kell megelőznöd, erre pedig a legegyszerűbb módszer, hogy légmentesen zárható nejlon tasakban a hűtőbe teszed a citromot. Hogy mekkora különbséget jelent ez? Míg az asztalon tárolt citrom élettartama legfeljebb 1 hét, addig ezzel a módszerrel a hűtőben 4 hétig is frissen tarthatod a gyümölcsöt!
4. Nyers hús
Természetesen nem kérdés, hogy a húsnak minden esetben a hűtőben a helye. De ha eddig egyszerűen csak betetted a polcra a bolti csomagolásban, akkor nem jártál el helyesen. A nyers húsból lé folyhat ki, ami veszélyt jelent a többi élelmiszerre. Hogy az átfertőződést megelőzd, tárold a hűtő legalsó fiókjában, ahonnan nem tud lefelé csöpögni a húslé, eláztatva más élelmiszereket. A legjobb, ha külön tányérra vagy tálcára teszed, ahonnan a leve nem tud kifolyni.
5. Olajok
Talán nálad is a konyhapulton sorakoznak dekoratív üvegekben a különleges olajok. Praktikusnak tűnik ez a megoldás, hiszen a főzésnél rögtön kéznél is vannak. Viszont ezzel a tárolással jóval rövidebb ideig tudod felhasználni őket. Az olajok hamar megavasodnak és ettől a sötétre színezett üveg sem tudja teljesen megóvni őket, ha közben kiteszed őket a fénynek és a világosságnak. Sötét helyen kell tárolnod, legyen az a kamra vagy a konyhaszekrény, hogy az élettartamuk maximális legyen.