Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

5 módszer a cukkini tartósítására

Dátum: 2021-06-14 / Írta: Budai István / Látták: /

Ha idén szerencséd volt és bőségesen termett a kertedben vagy nagyobb mennyiséget szeretnél vásárolni, hogy télire is el tudj tenni belőle, a cukkinit többféleképpen is tartósíthatod. Frissességét általában 2 hétig őrzi meg, ennyi időd van arra, hogy felhasználd. Ha tudod, hogy ez nem fog menni, a következő tartósítási módszerek közül választhatsz!




  • 1. Fagyasztás

    A cukkinit magas víztartalma miatt egyben és szeletelve sem célszerű lefagyasztani. Kiolvasztva pépes, vizes zöldséget kapunk, ami nem igazán élvezhető. De ha olyan ételek készítéséhez szeretnéd felhasználni, amihez nem fontos, hogy a cukkini roppanós legyen, akkor gond nélkül lefagyaszthatod. Előbb reszeld le, úgy tedd lezárható nejlon tasakban a fagyasztóba. Ha szükséged van rá, kiolvasztás után itasd le róla a lehető legtöbb nedvességet és már használhatod is. Muffinhoz, kenyértésztához, omlettekhez is ideális.

    2. Szárítás

    Egészséges és kicsit sem hízlaló rágcsálnivalót készíthetsz a szárított cukkiniből. Mandolinnal vágj belőle vékony szeleteket, amiket aztán a levegőn (de nem közvetlen napfényben) száríts ki. Teheted a sütőbe is nagyon alacsony fokozatra, hogy ne süljön, csak száradjon. Légmentesen lezárható tasakban tárolhatod őket a kamrában, ha pedig rágcsálnivalóra vágysz, locsold meg őket olívaolajjal és használj hozzá fűszereket.

    3. Savanyítás

    A többi zöldséghez hasonlóan a cukkini is nagyon jól savanyítható. Párosíthatod más zöldségekkel és telheted önmagában is. 4 cukkinihez használj 3 dl vizet és 5 dl ecetet. Sóval, borssal, kaporral, mustármaggal, kurkumával, fokhagymával is ízesítheted. Fontos, hogy a befőttes üvegeket később sötét helyen tárold, mert a napfény hatására hamar megromlik a cukkinis savanyúság.

    4. Befőzés

    Légy merész és próbáld ki idén a cukkini lekvárt! Nagyon jól párosítható az almával, illik hozzá a citrom íze, de használhatsz a befőzéshez gyömbért, fahéjat, akár levendulát is. Mivel cukros és az édes-fűszeres ízek dominálnak a cukkini semleges íze mellett, ugyanúgy használhatod, mint bármely más lekvárt. Megtöltheted vele a palacsintát és sütemények készítéséhez is ideális. Ha fűszeresre, csípősre, pikánsra készíted, zöldségek és húsok mellé is remek kiegészítő lesz.

    5. Krém

    A cukkinit krém formájában is elteheted télire. Vágd félbe a cukkinit és héjában süsd 170 fokon kb. 45 percig. Ezután a húst szedd ki a héjából egy kanállal, távolítsd el a magokat. Közben készítsd el a fűszeres krémet: olajon párolj üvegesre vöröshagymát, adj hozzá erős paprikát, petrezselymet, bazsalikomot, zúzott fokhagymát. Turmixgépben pépesítsd, majd keverd hozzá a cukkini húsát is. Sóval, borssal fűszerezd. Steril üvegekben, vizes dunsztban tartósítsd.

    Szólj hozzá