Blansírozd a zöldségeket!
A zöldségek esetében az egyik legjobb módszer, hogy megőrizzék frissességüket úgy kinézetükben, mint ízükben. Az egész nagyon egyszerű, elrontani sem tudod: lobogó vízben főzd a zöldségeket néhány percig, majd gyorsan tedd őket jeges vízzel megtöltött tálba. A lényeg, hogy a főlés folyamatának azonnal véget vess, így megszüntetheted azoknak az enzimeknek a működését, melyek előbb-utóbb a zöldségek romlását okozzák. Az így kezelt zöldségek kiolvasztás után sem veszítenek ízükből, ráadásként pedig élénk színüket is megőrzik.
Gyümölcsök fagyasztása
A gyümölcsök fagyasztása még egyszerűbb, hiszen a blansírozással sem kell foglalkoznod. Viszont azt tartsd szem előtt, hogy a nedvesség és a levegő a fagyasztott gyümölcsök két legfőbb ellensége, ezért mindig szárazon és légmentesen fagyaszd le őket.
A következő módszert a legtöbb gyümölcsnél alkalmazhatod:
– Mosd meg a gyümölcsöt és alaposan szárítsd meg.
– Ha van héja, hámozd meg. Vágj ki minden foltot vagy olyan részt, ami esetleg a gyümölcs romlását okozhatná.
– Darabold fel a kívánt méretűre, amekkora darabokban fagyasztás után fel szeretnéd használni.
– Újra szárítsd meg, törölgesd át egy papírtörlővel. Fontos, hogy a lehető legkevesebb nedvesség maradjon a gyümölcsön, mikor a fagyasztóba teszed.
– Sütőpapírral bélelt tepsiben terítsd el egy rétegben a gyümölcsöket, majd így tedd a fagyasztóba.
– Ha már teljesen megfagytak, vedd ki és adagold őket légmentesen lezárható nejlon tasakba. A tasakból lezárás előtt minden levegőt préselj ki. Ezzel a módszerrel a gyümölcsök nem fognak egymáshoz tapadni a fagyasztóban.
– A gyümölcsöt a fagyasztóban 6-9 hónapig eltarthatod.
Minden gyümölcs más, eltérő tulajdonságokkal rendelkezik. A következőkre figyelj a fagyasztásnál:
Alma
Az édes ízű almák jobban viselik a fagyasztást, mint a savanyú fajták. Hámozd meg és darabold fel fagyasztás előtt
Banán
Először hámozd meg, aztán darabold fel, ezután tedd légmentesen lezárható tasakba.
Bogyós gyümölcsök
Málna, szeder, áfonya és eper tartozik ebbe a kategóriába. Ha van száruk, azt távolítsd el. Mosd meg a gyümölcsöket, alaposan szárítsd meg és egyben fagyaszd le őket. A nagyobb epreket fel is darabolhatod.
Ananász
Hámozd meg és darabold fel, csak ezután fagyaszd le.
Csonthéjas gyümölcsök
A barackot, szilvát hámozd meg és magozd ki, mielőtt lefagyasztanád. A sárgabarackot viszont nem muszáj meghámozni, ezt héjában is beteheted a fagyasztóba. A cseresznyét és meggyet is magozva tedd el.
Mi a helyzet a bolti mirelit gyümölcsökkel?
Semmi probléma nincs azzal, hogy a boltban vásárolsz fagyasztott gyümölcsöt! Ezek is mentesek a tartósítószerektől és mesterséges adalékanyagoktól. Sokszor elkerülhetetlen, hogy előre fagyasztott gyümölcsöt vegyünk, hiszen nem mindenből tudunk nagyobb mennyiséget beszerezni és eltenni a fagyasztóban. Ha például megszállott smoothie-fogyasztó vagy, néha jól jönnek az izgalmasabb ízek, a mirelit gyümölcsöket pedig kisebb adagokban is beszerezheted.
Az otthoni fagyasztásnak mégis vannak előnyei. Nem elhanyagolható, hogy a gyümölcsöknek csak az általad kívánt része lesz lefagyasztva, nem kerülnek bele a keményebb darabok, csak a legfinomabbak. Megteheted, hogy a túl érett szemeket félreteszed és kihagyod a fagyasztásból, ugyanakkor a mirelites zacskó sosem tudhatod, hogy mit rejt.
Fontos szempont az is, hogy a számodra megfelelő mennyiséget ki tudod adagolni, mikor fagyasztasz, ezzel szemben a mirelit gyümölcsöt, ha egyszer felbontottad, érdemes az egészet felhasználni, mert újbóli fagyasztás után már nem lesz élvezhető.