Kísérletezz!
Sajnos nem valószínű, hogy rögtön megtalálod a tökéletes megoldást. Kísérletezned kell, feláldoznod néhány süteményt, mire eléred a célodat. Figyelned kell a hőfokot, a sülés egész folyamatát. A tapasztalatokból aztán ki tudsz indulni, hogy pontosan mit kellene tenned, hogy biztonságosan megsüthesd végre a piskótát.
Feljebb és még feljebb
A rácsot sütés közben teheted egyre feljebb, ha arra gyanakszol, hogy a süti alja hamarosan meg fog égni. Ezáltal kevesebb hő éri majd alulról, viszont felül tovább tud sülni.
Sütőpapír
A legjobb, ha sütőpapír nélkül neki se állsz a sütésnek. A sütőpapírt olajjal is kend át, így még kevesebb esélyt adsz annak, hogy a süti alja ne kapjon oda túl korán. A rácsot még ezután is feljebb teheted.
Előmelegítés
Nem véletlenül írja a legtöbb recept, hogy a sütőt bizonyos hőfokra melegítsd elő, mielőtt beleteszed a tésztát. Ha a sütő egyenletesen átmelegszik, akkor a tészta is egyenletesebben kezd el sülni benne. Ha ezt a lépést elmulasztod, akkor viszont a tészta alját már perzseli a hőség, miközben a tetejét még alig-alig éri el a hő.
A megfelelő sütőforma
Ha a sütőd már eleve megbízhatatlanul működik, a helyzetet csak még tovább rontja, ha nem megfelelő sütőformát használsz. Kerüld az üvegből készült, valamint az elvetemedett, megviselt vagy rossz minőségű, vékony fémből készült sütőformákat, tepsiket. Akkor se használd a sütőformát, ha az alján vagy az oldalán égésfoltok, sötét pöttyök vannak, mert azokon a területeken biztos, hogy jobban odakap benne majd a tészta.
Nagyanyáink módszere
Mikor a légkeveréses sütőket még fel sem találták, a háziasszonyok akkor is tudtak tökéletes süteményeket sütni. Megvoltak a maguk trükkjei, pl. téglát, cserepet tettek a sütő aljába, hogy az felfogja a forróságot. Ezek átmelegedve sokkal egyenletesebb hőt sugároztak és segítettek, hogy a tészta egyformán süljön át.
Ha már odaégett
Amikor már nincs mit tenni, még akkor is van egy utolsó mentőötlet: vedd elő a legfinomabb lyukú reszelőt és azzal próbáld meg helyrehozni a tészta alját. Mintha a citrom héját reszelnéd, csak sokkal óvatosabban reszeld le vele az égett részeket. Ezt a módszert tortalapoknál és aprósüteményeknél is alkalmazhatod.