Legyen szó a legmodernebb kávéfőzőről vagy a legegyszerűbb kotyogóról, a tisztítást egyiknél sem hagyhatod ki. Főleg akkor, ha napi rendszerességgel kávézol. A kórokozók kedvelik a nedves és sötét helyeket, amilyen a kávéfőző belseje is. Jó, ha tudod, hogy a penész gyakori vendég benne, még akkor is, ha eddig ezt nem vetted észre. Persze, ez nem halálos veszedelem, de miért tennéd ki magad a kórokozóknak, ha könnyedén el is kerülheted őket? A másik probléma a vízkő, ami idővel lerakódásokat képez a kávéfőző belsejében, ez pedig nemcsak megváltoztatja a kávé ízét, de magát a gépet is tönkreteszi. Észreveheted, hogy a kávéfőző lassabban dolgozik és az eredmény sem ugyanaz, mint új korában volt. A tisztítás tehát egyszerre szolgálja a te egészségedet és a kávéfőző hatékony működését, valamint hosszabb élettartamát.
Tisztítsd minden használat után
Nem arról van szó, hogy a hajnali kávéd után rögtön szét kell kapnod a kávéfőzőt egy alapos takarításra, de a mozdítható, kivehető alkatrészeit mindenképpen érdemes elmosnod, eltörölnöd. Fontos, hogy a kávézacc, a kávéfoltok és a kávéból kioldódó olajok el legyenek takarítva a kávéfőzőről. A legegyszerűbb, ha mosogatószerrel elmosod őket, majd hagyod megszáradni, de sok készüléknél mosogatógépbe is teheted az alkatrészeket. A nem kiszedhető részeket is törölgesd át, mert a lerakódások pillanatok alatt kialakulnak.
Gondoskodj a vízkőtelenítésről is
A vízkő a kávéfőző legnagyobb ellensége, főleg akkor, ha kifejezetten kemény a víz az otthonodban. A vízkő a kávéfőző alkatrészeire lerakódva komoly gondokat tud okozni, egy idő után lehetetlen eltávolítani, a készüléknek ez jelenti a végét. A rendszeres vízkőtelenítéssel azonban megakadályozhatod a makacs lerakódások képződését. Ha naponta többször is használod a kávéfőzőt, érdemes havonta egyszer alaposan áttisztítanod a belsejét. Ehhez használhatsz ecetet, ami egyszerre hat a vízkő és a kórokozók ellen. Önts bőven ecetet és kb. feleannyi vizet a készülékbe, majd főzd le, mintha kávét készítenél. Akár többször egymás után is megismételheted attól függően, hogy mennyi vízkő maradványt látsz leoldódni róla. Végül főzd le párszor sima vízzel is, hogy az ecet teljesen kiürüljön a kávéfőzőből.
A modernebb készülékekhez inkább a gyártó által ajánlott tisztítófolyadékot alkalmazd, mert könnyen előfordulhat, hogy a drága készüléked alkatrészeit az ecet savtartalma károsítja. Ezeknél a kávéfőzőknél általában jelzés mutatja, hogy ideje a tisztításnak.
Ha nem vagy kávéfüggő és csak időnként használod a kávéfőzőt, 3 havonta akkor is érdemes elvégezned a vízkő eltávolítását a megfelelő módon.