Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tészta főzd tökéletesre a tésztát!

Dátum: 2021-03-23 / Írta: Budai István / Látták: /

Ha ezt a cikket olvasod, valószínűleg akadtak már gondjaid a tésztafőzéssel. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen nagyon kevesen vannak, akik mindig tökéletes tésztát főznek! Pedig csak tészta és víz, ilyen egyszerű! Nem egészen, hiszen a tésztával finoman kell bánni ahhoz, hogy a legjobb formáját nyújtsa nekünk a tányéron. Hogy ne legyen ragacsos, de nyálkás sem, ahhoz több tényezőt is célszerű figyelembe vennünk a főzés során. 




  • 1. Sózd a vizet

    Sose hagyd ki ezt a lépést, akkor sem, ha azt hiszed, a szószod elég intenzíven fűszeres lesz ahhoz, hogy a tésztát már ne kelljen külön sóznod. Kell! Ha a főzővízbe sót teszel, az befolyásolja a tészta ízét és a legjobbat hozza ki belőle. 

    2. Nagy edényt használj

    Ha egyszerre csak kevés tésztát szeretnél főzni, akkor is nagy edényt használj. Ha többet, akkor pedig még nagyobbat. A tésztának ugyanis sok vízre van szüksége ahhoz, hogy tökéletesre legyen főzve. Kis edényben a szemek nem lesz elég helyük megdagadni, összetapadnak és nem is főnek át egyenletesen. 

    3. Fedő alatt, aztán nélküle

    Mikor felteszed a vizet, tégy az edényre fedőt, hogy a hideg víz hamarabb felforrjon. Ehhez érdemes nagyobb lángra kapcsolnod a tűzhelyet. Mikor vízbe beletetted tésztát és újra felforr, vedd lejjebb a lángot és vedd le a fedőt is, hogy a víz már csak gyöngyözzön, míg a tészta készre fő. 

    4. Forrjon a víz

    Bármennyire sietsz is, a tésztát ne csak forró, hanem forrásban lévő vízbe tedd. A tésztától a víz visszahűl valamennyire, ezért várd meg, hogy újra felforrjon, ezután vedd lejjebb a lángot és főzd tovább gyöngyözve, fedő nélkül. 

    5. Keverd, de ne túl gyakran

    Mikor a tésztát beleteszed a forrásban lévő vízbe, egyszer keverd meg. Ehhez a legjobb egy villás végű fakanál, amivel az edényt aljáról és oldaláról is le tudod szedni a tésztaszemeket. Ezután viszont hagyd magára. A teljes főzés alatt 2-3-szor keverd át óvatosan. 

    6. Időtartam

    A legtöbb tésztafélének 8-12 perc főzésre van szüksége. Kb. 4 perc után vegyél ki egy szemet és ellenőrizd az állagát, ebből következtetni tudsz, hogy rövidebb vagy hosszabb idő alatt fog-e készre főni. De vigyázz, mert a tésztának elég egy pillanat ahhoz, hogy túlfőjön. 

    7. A megfelelő állag

    A tésztának puhának kell lennie, viszont nem teljesen lágynak. Ne ropogjon a fogad alatt, de mégis érezd, hogy szilárd ételt eszel. Vedd számításba azt is, hogy a tészta a hőmérsékletét megőrizve még azután is tovább fő, hogy a vizet már leöntötted róla. 

    8. Azonnal szűrd le

    Ha a tészta elérte a megfelelő állagot, ne hagyd állni a főzővízben. Rögtön öntsd le róla, a tésztát pedig többször rázogasd a szűrőben, hogy a maradék víz is lecsepegjen róla. 

    9. Ne öblítsd le vízzel, hacsak…

    …hacsak nem olyan ételt készítesz, amihez szeretnéd szétválasztani a tésztákat, pl. a lasagne esetében. A hideg tésztasalátához is jobb, ha átöblíted a tésztát, miután leszűrted, hiszen ilyenkor éppen az a cél, hogy minél kevesebb keményítő maradjon rajta. Viszont, ha rögtön nyakon szeretnéd önteni szósszal, a keményítő jó szolgálatot tesz, hiszen a szósz jobban fog tapadni a tésztára. Ezért ilyenkor hagyd ki az öblítést. 

    Szólj hozzá