Száraz csirkével dolgozz
A csirkét alaposan mosd meg, majd ugyanilyen alapossággal törölgesd szárazra. Nyúlj be a belsejébe és a bőre alá is. Ha a hús nedves marad, a zsiradékot nem fogja tudni magába szívni, az eredmény pedig száraz hús lesz.
Hőfok
Ahhoz, hogy a grillcsirkén a bőr ropogós és szép piros legyen, magas hőfokra van szükség. De csakis a sütés utolsó fázisában. A sütőt először 200 fokra melegítsd elő. Mikor a csirke már szinte készre sült – kb. 5-8 perccel előtte -, vedd le róla az alufóliát és állítsd a sütőt 240 fokra. Ekkor fog megpirulni a bőre anélkül, hogy a belseje kiszáradna.
A sütés időtartama
Sok tényezőtől függ, hiszen nem mindegy, hogy mekkora és milyen minőségű csirkével dolgozol. Általánosságban azonban alkalmazhatod a következő szabályt: 50 dekánként a húsnak 20 perc sütésre és 30 perc pirulásra van szüksége. Ebből könnyen kiszámolhatod, hogy a te csirkéd a súlya alapján mikor fog készre sülni.
Bőven a zsiradékból
A grillcsirkéhez zsiradékként használhatsz olajat, olívaolajat, de a legjobb, ha vajjal dolgozol. Ebből pedig ne csak a bőrére juttass, hanem bőven az alá is tegyél. Olvasztott vajjal kend be, tehetsz belőle akár a csirke belsejébe is. A vajat tetszés szerint gazdagíthatod fűszerekkel. A zsiradéknak sütét közben is fontos szerepe van, kb. negyedóránként locsold a kisült a zsiradékkal.
Fűszerezés
A csirke önmagában nem rendelkezik izgalmas ízekkel. Hogy mégse legyen unalmas, használj bőven a fűszerekből. Hogy milyen ízvilágot szeretnél megvalósítani, az csakis rajtad múlik. Fűszerezhetsz magyarosan, pikánsan, csípősen vagy akár a keleties fűszerekkel is kísérletezhetsz. Használj illatos zöldfűszereket, a csirke belsejét gyümölcsökkel is megtöltheted, hogy még szaftosabb, omlósabb legyen. Ha viszont nem vagy híve a túlzott fűszerezésnek, elég lesz a só és a bors is. Ennél lejjebb viszont ne add!
Ne gondolkozz extra technikai megoldásokban
Szabadtéri grillsütő, sütőben használható csirkesütő állvány, de még sörösdoboz sem kell ahhoz, hogy tökéletes grillcsirkét készíthess. A csirkét egyszerűen fektesd a tepsibe! Hogy hogyan lesz így minden oldala ropogós? Úgy, hogy 15 percenként fordítasz rajta egyet. Az oldalairól se feledkezz meg!
Készíts zöldségágyat
Hogy a csirke alja ne ragadjon le a tepsiben, készíts neki zöldségágyat. Zeller, répa, hagyma, burgonya, de gyümölcsök – alma, citrusfélék – is kerülhetnek a tepsi aljára. Ezek szépen megpirulnak, viszont nem engedik, hogy a hús is lekapjon.