Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

 Így süss tökéletes grillcsirkét!

Dátum: 2021-03-28 / Írta: Budai István / Látták: /

Ha eddig azt hitted, nincs finomabb grillcsirke annál, mint amit készen hozol haza, most meg fogod változtatni a véleményed! A grillcsirke otthon is könnyen elkészíthető étel, sem extra alapanyag, sem extra felszerelés nem szükséges hozzá. A csirke viszont önmagában is kényes alapanyag, ezért néhány trükköt érdemes bevetned a készítésénél. Hogy a bőre ropogós, a húsa pedig egyenletesen átsült és omlós legyen, a következő tippek lesznek segítségedre!




  • Száraz csirkével dolgozz

    A csirkét alaposan mosd meg, majd ugyanilyen alapossággal törölgesd szárazra. Nyúlj be a belsejébe és a bőre alá is. Ha a hús nedves marad, a zsiradékot nem fogja tudni magába szívni, az eredmény pedig száraz hús lesz. 

    Hőfok

    Ahhoz, hogy a grillcsirkén a bőr ropogós és szép piros legyen, magas hőfokra van szükség. De csakis a sütés utolsó fázisában. A sütőt először 200 fokra melegítsd elő. Mikor a csirke már szinte készre sült – kb. 5-8 perccel előtte -, vedd le róla az alufóliát és állítsd a sütőt 240 fokra. Ekkor fog megpirulni a bőre anélkül, hogy a belseje kiszáradna.

    A sütés időtartama

    Sok tényezőtől függ, hiszen nem mindegy, hogy mekkora és milyen minőségű csirkével dolgozol. Általánosságban azonban alkalmazhatod a következő szabályt: 50 dekánként a húsnak 20 perc sütésre és 30 perc pirulásra van szüksége. Ebből könnyen kiszámolhatod, hogy a te csirkéd a súlya alapján mikor fog készre sülni. 

    Bőven a zsiradékból

    A grillcsirkéhez zsiradékként használhatsz olajat, olívaolajat, de a legjobb, ha vajjal dolgozol. Ebből pedig ne csak a bőrére juttass, hanem bőven az alá is tegyél. Olvasztott vajjal kend be, tehetsz belőle akár a csirke belsejébe is. A vajat tetszés szerint gazdagíthatod fűszerekkel. A zsiradéknak sütét közben is fontos szerepe van, kb. negyedóránként locsold a kisült a zsiradékkal. 

    Fűszerezés

    A csirke önmagában nem rendelkezik izgalmas ízekkel. Hogy mégse legyen unalmas, használj bőven a fűszerekből. Hogy milyen ízvilágot szeretnél megvalósítani, az csakis rajtad múlik. Fűszerezhetsz magyarosan, pikánsan, csípősen vagy akár a keleties fűszerekkel is kísérletezhetsz. Használj illatos zöldfűszereket, a csirke belsejét gyümölcsökkel is megtöltheted, hogy még szaftosabb, omlósabb legyen. Ha viszont nem vagy híve a túlzott fűszerezésnek, elég lesz a só és a bors is. Ennél lejjebb viszont ne add!

    Ne gondolkozz extra technikai megoldásokban

    Szabadtéri grillsütő, sütőben használható csirkesütő állvány, de még sörösdoboz sem kell ahhoz, hogy tökéletes grillcsirkét készíthess. A csirkét egyszerűen fektesd a tepsibe! Hogy hogyan lesz így minden oldala ropogós? Úgy, hogy 15 percenként fordítasz rajta egyet. Az oldalairól se feledkezz meg!

    Készíts zöldségágyat

    Hogy a csirke alja ne ragadjon le a tepsiben, készíts neki zöldségágyat. Zeller, répa, hagyma, burgonya, de gyümölcsök – alma, citrusfélék – is kerülhetnek a tepsi aljára. Ezek szépen megpirulnak, viszont nem engedik, hogy a hús is lekapjon. 

    Szólj hozzá