Idared
Az egyik legkedveltebb hazai almafajta, hiszen nagyon sokáig eltartható. Húsa bár lédús, mégis roppanós, íze semlegesnek mondható, hiszen egyszerre édes és savanyú, de egyik irányba sem megy el túlzottan. Ennek is köszönhető, hogy sokoldalúan felhasználható. Az Idareddel főzni és sütni is lehet, alkalmas szószok készítésére, de almalének is kiváló alapanyaga.
Jonathan
Klasszikus magyar almafajtaként tartjuk számon, de eredetileg az Egyesült Államokból származik. Lédús, egyszerre édes és savanykás, íze miatt akár süthetünk-főzhetünk is vele. Ám azt érdemes szem előtt tartani, hogy levesessége miatt nem biztos, hogy süteményekhez ez a legmegfelelőbb almafajta, hiszen könnyen eláztathatja a tésztát.
Granny Smith
Zöldalma, mely fanyar, sőt néha kesernyés ízvilágot képvisel. Mivel húsa viszonylag lassan barnul meg, ezt a fajtát érdemes felhasználni, ha nyersen szeretnénk dolgozni az almával, pl. gyümölcssalátába tennénk. Karakteres íze miatt a legjobb, ha nem önállóan, hanem más almafajtákkal együtt használod fel a süteményekhez. Leginkább réteshez és nyersen való fogyasztásra szokták ajánlani.
Jonagold
A Jonathan és a Golden delicious almafajták keresztezésével jött létre ez a pirosas-sárgás héjú alma. Íze savanykás, édes, kissé fűszeres. Illatos almafajta, az egyik legjobb a sütéshez és főzéshez. Ha biztosra akarsz menni, ezt a Jonagoldot használd az almás receptekhez, legyen szó főételről, desszertről, szószokról. Mivel önmagában is finom, sajttál mellé is az egyik legjobb választás.
Starking
Jellegzetes, hosszúkás formájáról ismerhetjük fel a legkönnyebben. Kevésbé lédús, de annál illatosabb, aromásabb fajta. Édes íze miatt sokak kedvence, ráadásul az egyik legtovább eltartható almafajta. Bár felhasználható sütéshez, mivel ízvilágában a fanyarságnak nem fedezhető fel, jobb, ha savanykásabb fajtákkal párosítod az édes íz ellensúlyozásához.
Gála
Ez az almafajta hamar kásássá válik, ezért sütéshez és főzéshez sem igazán alkalmas. Pitékhez felhasználni kifejezetten nem ajánlott, mivel igen sok levet ereszt. Jobb, ha salátákhoz adod vagy nyersen fogyasztod, illetve feldolgozva használod fel, pl. szószt vagy cidert készítesz belőle.
Sárgászöld-sárgás színű alma, melynek előnye, hogy szinte bármihez felhasználhatjuk, hátránya viszont, hogy gyorsnak kell lennünk, mert akár egy hét alatt is képes megfonnyadni. Mivel héja viszonylag vastag, sokan meghámozva fogyasztják, illetve használják fel. Készíthetsz vele mártásokat, pitéket, teheted salátába, de azzal számolj, hogy gyorsan elkezd barnulni.