Mi is a kenyéren lévő penész?
A kenyéren kialakuló penész a gombafélék családjába tartozik. Az adott élelmiszerben lévő tápanyagokat szívja magába, ez esetben a kenyérből táplálkozik. Amit a kenyér felszínén látsz, az milliónyi apró penészgomba spóra, melyek a levegőben szállva a becsomagolt kenyér minden részére el tudnak jutni és ott megtelepednek. A kenyéren ráadásul többféle penészgomba is képes élni és virulni.
Jobb, ha nem kísérletezel vele
Talán még csak egy kis területen látod megjelenni a penészt, ezért bízol benne, hogy nem kell az egész kenyeret kidobnod. Hiába reménykedsz, jobban jársz, ha nem kísérletezel! A kenyér ugyanis olyan lágy állagú élelmiszer, melyben a penészgomba igen könnyen terjed. Lehet, hogy a kis zöld foltokat még csak a kenyér héján látod, de ez nem jelenti azt, hogy a belseje ne volna fertőzött. A penészgombák ún. mikotoxinokat termelnek, melyek a kenyéren keresztül is bejuthatnak a szervezetedbe. Ha ez nagyobb mennyiségben történik, annak csúnya vége lehet, pl. heves emésztési problémák. A penészes kenyeret az állatoknak sem jó ötlet odaadni, mivel ők is megbetegedhetnek tőle.
Mi van akkor, ha mégis ettél a penészes kenyérből?
Bár a penész és az általa okozott problémák rémisztőnek tűnnek, nem kell pánikolnod, ha nem vetted észre időben, hogy a kenyér penészes. Nagy eséllyel a legrosszabb dolog, ami történni fog, hogy esetleg öklendezni kezdesz az undortól, mikor rájössz, hogy mit is vettél a szádba. Ennél komolyabb probléma viszont ritkán lép fel, főleg, ha egészséges az immunrendszered.
Gondot az okozhat, ha allergiás vagy rá, hiszen a penész egyfajta gomba, ami egyeseknél allergiás reakciókat válthat ki. Bár ez nem gyakran fordul komolyra, mégis lehetséges, hogy arra allergiás embernél a penész elfogyasztása végzetes lesz.
A már említett mikotoxinok sem tesznek jót a szervezetnek, hiszen ezek mérgezőek az ember és az állatok számára is. Ha csak kis mennyiségben kerülnek a szervezetedbe, feltehetően semmi sem fog történni. De ha nagyobb mennyiségben és rendszeresen fogyasztasz penészes kenyeret, azzal már komolyan árthatsz magadnak.
A legjobb tehát, ha a penészes kenyeret nem törölgetéssel és darabolással próbálod meg még fogyaszthatóvá tenni, hanem veszel helyette újat, frisset, biztonságosat.
Így tárold a kenyeret, hogy ne legyen penészes!
A kenyér minél kevesebb tartósítószert tartalmaz, annál gyorsabban fog penészedni. De hamarabb romlanak meg a puhább állagú kenyerek is, pl. a fehér kenyér. Egy idő után azonban minden kenyéren megjelenik a penész. Ez ellen egyetlen hatékony módszer létezik: ha a kenyeret a hűtőben tartod!
Mivel a hűtőben sötét és hűvös helyen van, tovább friss marad. Légmentesen lezárható tasakban tárold. Préseld ki belőle a levegőt, mielőtt lezárod és ezután tedd a hűtőbe a kenyeret.