Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Ezért érdemes minél több savanyúságot fogyasztanod!

Dátum: 2021-03-13 / Írta: Budai István / Látták: /

A magyar konyha főételei mellé egyszerűen dukál a savanyúság. Húsételeinket ez teszi teljessé. Nemcsak ízével, de azért is, mert nagyban megkönnyíti az erősen fűszeres és zsíros, nehéz ételek megemésztését a szervezet számára. Hogy milyen a jó savanyúság, arról szinte mindenkinek más az elképzelése. Van, aki minél savanyúbban, édesebben vagy éppen csípősebben szereti. Annyi biztos, szinte nincs olyan zöldségféle, amiből a magyar háziasszonyok ne készítenének savanyúságot. És milyen jól teszik!




  • Elődeinket az sarkallta a zöldségfélék savanyítására, hogy télre is tudjanak félretenni a nyáron betakarított uborkából, paprikából, hagymából és minden másból, ami megtermett a kertben. A jól eltett savanyúságot akár évekig is lehet tárolni anélkül, hogy a minőségében bármilyen romlás lépne fel. Ma már azt is tudjuk, hogy a savanyúság nemcsak nagyon praktikus, de igen egészséges is. Bármilyen életmódot folytatsz, biztos, hogy ott a helye a te étrendedben is!

    Extra vitaminforrások

    A hőkezelés nélkül készült savanyúságok a zöldség teljes vitamin- és ásványi anyag tartalmát megőrzik. A legismertebb C-vitamin forrás a savanyú káposzta, de szinte bármelyik másikat is említhetnénk, pl. az ecetes uborkának vagy az almapaprikának sincs szégyenkeznivalója e téren. Általános immunerősítőként hatnak szervezetünkben, ezért főleg télen érdemes mindig tenni belőlük az asztalra. A vitaminok és ásványi anyagok mellett a savanyúságban a zöldségben található antioxidánsok is megmaradnak, ezért tökéletes egészségvédő élelmiszernek tekinthetjük őket. 

    A legjobb természetes probiotikumok

    Immunrendszerünk a bélrendszerben lakozik. Ha rossz az emésztésünk, teljes védekezőképességünk meggyengül, fogékonyabbak leszünk a fertőzésekre, gyakrabban kerülünk szembe gyulladásokkal, fáradtabbnak érezzük magunkat, energiánkat és kedélyállapotunkat a padlóhoz közel érezzük. A savanyúságok az emésztésünk javításával még a hangulatunkat is képesek fokozni! A savanyúságok rengeteg természetes mikroorganizmust tartalmaznak, melyek bélrendszerünkben a káros baktériumok visszaszorításával végzik el emésztést javító és immunrendszert erősítő feladatukat. Ezek a probiotikumok helyreállítják a bélflórát, az emésztést és fokozzák az anyagcserét. Ennek köszönhetően az elfogyasztott ételekből a tápanyagok is nagyobb mértékben tudnak felszívódni és hasznosulni a szervezetben. Fogyassz napi rendszerességgel savanyúságot, ha emésztési gondjaid vannak, székrekedéssel, hasmenéssel vagy puffadással küzdesz!

    Cukorbetegek is fogyaszthatják

    A cukorbetegségben szenvedők étrendjében is helye van a savanyúságoknak, hiszen a savasság csökkenti az elfogyasztott ételek glikémiás indexét. Fontos, hogy a cukorbetegek az olyan savanyúságokat válasszák, melyek cukor nélkül készülnek, mint pl. a savanyú káposzta. Ideálisak akár zöldköretként is a diabéteszes étrendben, de a megelőzésben is nagy hasznát veheti az, akinél fennáll a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. 

    Hatékonyak az izomgörcsök ellen

    A savanyúság ecetes leve segít oldani az izomgörcsöket, de a premenstruációs szindróma tüneteként fellépő hasgörcsöt is jótékonyan enyhíti. Természetes görcsoldóként is számon tarthatjuk tehát őket.  

    Helyreállítják az elektrolit egyensúlyt

    Sejtjeink egészséges működéséhez és az energiaszint fenntartásához elektrolitokra van szükségünk. A savanyúságok nagy mennyiségben tartalmazzák őket, ezért ideálisak az edzések utáni izomregeneráláshoz, de akár a másnaposság gyorsabb megszüntetéséhez is. Pótolhatjuk velük az elveszett ásványi anyag mennyiséget és megelőzhetjük a dehidratációt. 

    Fogyókúrásak

    Gyakorlatilag minden savanyúság fogyókúrásnak tekinthető. Természetesen a készítésnél hozzáadott cukor ezt némileg befolyásolja, de egyrészt választhatunk a cukor nélkül készült savanyúságokból, másrészt pedig a savanyúság anyagcserét fokozó hatásai még a kis mennyiségű cukor mellett is bőven érvényesülni tudnak. Magas rost- és probiotikum tartalma miatt a savanyúság sokáig jóllakottá tesz és igen jó a kalóriaégetésben, sokan kifejezetten negatív kalóriás élelmiszerként emlegetik. Kalóriatartalma minimális, a fogyókúra sikeréhez pedig azzal is hozzájárul, hogy savanyú íze után kevésbé kívánjuk az édességeket. A desszertet könnyebben visszautasíthatod, ha előtte savanyúsággal fejezed be a főételt! Fontos előnyük az is, hogy a nap bármely szakában fogyaszthatod, hogy csillapítsd a nassolás iránti vágyadat. 

    Még a leve is kincset ér

    Furcsán nézel arra, aki néha ráhúz a savanyúságos üvegre, hogy kiszürcsölje belőle a levet? Neked is ezt kellene tenned! Sok kutatás foglalkozott azzal, hogy a savanyúságban csak a zöldségeknek vagy vajon a lének is köszönhetőek-e egészségügyi előnyök. Amennyiben a savanyúság tartósítószer nélkül készült, mindenképpen érdemes meginni a levét, hiszen az is tele van értékes anyagokkal. Azonkívül, hogy magas ásványi anyag tartalma miatt erősen roboráló hatású az igénybevett izmok számára, máj- és epebetegség esetén kifejezetten javasolt a savanyú káposzta levének rendszeres fogyasztása, egyrészt méregtelenítő és a máj munkáját segítő, másrész regeneráló hatásai miatt. Ha meginni nem szeretnéd, a levét ételek ízesítéséhez, savanykás ételek főzéséhez is felhasználhatod, majd könnyedén visszapótolhatod a savanyúságon. 

    Szólj hozzá