Akkoriban még nem voltak vitaminkészítmények és tápanyagokkal teli étrendkiegészítők sem. Ami viszont volt, az a természet közelsége és ismerete. Nagyszüleink és az őket megelőző generációk ezeket a kincseket használták fel ahhoz, hogy elkerüljék a betegségeket vagy mielőbb felgyógyuljanak.
Ezekhez a növényekhez bátran fordulhatsz te is, hogy a legtermészetesebb módon, mesterséges összetevők nélkül segíthesd immunrendszeredet a jobb működésben!
Csipkebogyó
Télen gyűjtheted be a téli megfázásos betegségek legfőbb ellenszerét. A mutatós, pirosló bogyóból a legjobb, ha teát készítesz és azt kortyolgatod rendszeresen. Immunerősítő hatását magas C-vitamin tartalmának köszönhetjük, ebből a tápanyagból ugyanis tízszer annyi található benne, mint a C-vitamin bombaként emlegetett citromban. Fontos, hogy sose főzd a csipkebogyó húsát, csak hideg vízben áztasd 4-5 órán keresztül. Így őrzi meg legtöbb hatóanyagát. Ezután szűrd át és már ihatod is a levét, akár mézzel édesítve.
Fürtös menta
A mentafélék azon ritka tagja, melyet vadon nőve is megtalálsz és leszedhetsz. A fürtös menta kitűnő immunerősítő, ezért ajánlott rendszeresen fogyasztani, de baktériumölő hatása miatt még akkor is képes segíteni, ha a betegség már ledöntött a lábadról. Természetes lázcsillapító, gyulladáscsökkentő, éppúgy alkalmas légúti, mint húgyúti fertőzések kezelésére. Napi 1-3 csészét korlátlan ideig, mellékhatások nélkül fogyaszthatsz az immunrendszer erősítéséhez.
Orbáncfű
Az egyik leghatékonyabb gyógynövény, ha a fertőzésekkel szembeni ellenállóképesség növeléséről van szó. Kúraszerűen kell alkalmazni, 6 hétig fogyaszthatsz belőle napi 1 csészével, majd utána tarts 4 hetes szünetet és csak ezután kezdd újra a kúrát.
Mezei kakukkfű
Teaként fogyasztva is érezteti immunerősítő hatásait, de még jobb, ha alkoholos kivonatát fogyasztjuk, naponta 3-szor 20 cseppet. A mezei kakukkfüvet akkor is érdemes használni, ha makacs hurutos köhögés fogott ki rajtunk, ugyanis természetes köptetőként, nyákoldóként is igen hatékony.
Fűszernövények
Már nagyanyáink és az ő felmenőik is tisztában voltak azzal, mennyire fontos a megfelelő táplálkozás. Az ételekhez használt fűszerekkel is egészségüket védték. Ezért is fogyasztottak sok fokhagymát és vöröshagymát, valamint csípős paprikát, amit mértékkel igenis érdemes enni, hiszen kitűnő immunerősítő hatásai vannak.