Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Lekvárt főzöl? Apró trükkök amik segíthetnek

Dátum: 2020-08-06 / Írta: Budai István / Látták: 27 /

A lekvárfőzés nemcsak a nagyik elfoglaltsága. Szerencsére egyre többen állnak neki, hogy eltegyék a nyári gyümölcsöket és télen is élvezhessék semmihez sem fogható zamatukat. A lekvárfőzésnek még azok is nekifoghatnak, akiknek a konyhai műveletekben nem sok jártasságuk van. Néhány trükkel még könnyebb lesz lekvárt készíteni!




  • 1. Válogasd meg, milyen gyümölcsöt használsz!

    Az egyik legfontosabb tényező a frissesség. A már korábban megvásárolt gyümölcsöt felejtsd el, a lekvárfőzéshez az alapanyagot mindig a legfrissebben szerezd be! Ez valamivel könnyebb, ha a saját kertedből szüretelsz, de ha a gyümölcsöt vásárolod, akkor legfeljebb 1-2 nappal a lekvárfőzés előtt tedd meg. Nem elég, ha a gyümölcs friss, arra is ügyelned kell, hogy érett legyen. Se kissé éretlen, se kissé már túlérett gyümölcs nem jöhet szóba, ha lekvárt akarsz készíteni. A rothadt, hibás, ütődött darabokat válogasd külön. Ha a sérülés a gyümölcsön csak egy helyen látható, azt gondosan vágd ki, a gyümölcs egészséges részeit pedig felhasználhatod.

    2. Mosd meg, de csak óvatosan!

    Lekvárfőzés előtt a gyümölcsöt természetesen meg kell mosnod, de ez inkább csak átöblítés legyen, mintsem nagyon alapos dörzsölés. Ha megsérted a gyümölcs héját, az abban a pillanatban romlásnak indulhat, a lekvárba kerülve pedig az egészet tönkreteszi. Ne súrold, csupán öblítsd át folyó víz alatt, ügyelve arra, hogy a látható szennyeződéseket eltávolítsd róla. Ha finoman bánsz vele, a lekvárod is ízesebb lesz, hiszen a gyümölcsök héja rengeteg aromát rejt.

    3. A fertőtlenítés nemcsak egy közhely!

    Talán tisztának tűnik neked az a befőttesüveg, ami évek óta áll a polcon, de ne higgy a szemednek! Közvetlenül befőzés előtt akkor is fertőtlenítened kell az üvegeket és a fedeleket, ha ezt pár nappal korábban esetleg már megtetted. Te sem szeretnéd, ha a lekvárjaid sorra tönkremennének csak azért, mert nem vetted a fáradtságot, hogy sterilizáld az üvegeket!

    4. Minden legyen tiszta!

    A fertőtlenítés nemcsak az üvegekre vonatkozik. Ez mit sem ér, ha közben piszkos felületen dolgozol a gyümölccsel. Az előkészületek része legyen, hogy mindent, ami a gyümölccsel érintkezni fog, alaposan, forró vízzel átmosol! Így a konyhapultot, a befőző edényt, a kanalat is.

    5. Forró legyen!

    Ha a lekvárod az edényben már készre főtte magát, rögtön töltsd üvegekbe! Ne várj, mert ezzel csak időt adsz a mikroorganizmusoknak, hogy utat találjanak maguknak. A lekvárt tehát még forrón töltsd bele az üvegekbe és ne spórolj, a befőttesüveg legyen csurig! Ezután csavard rá szorosan a fedelét és fordítsd fejjel lefelé 10 percre. Utána dunsztolhatod.

    6. Ne félj a cukortól!

    Az igazi lekvár ízt csak akkor kapod meg, ha használsz cukrot. Természetesen léteznek cukormentes változatok is, de azért nem érdemes lemondanod a cukorról, mert a lekvárt nemcsak ízesíti, de tartósítja is. A cukor egyfajta tartósítószer a lekvárban, főleg akkor, ha kifejezetten befőző cukrot teszel bele a hagyományos kristálycukor helyett.

    Szólj hozzá