Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így készül a tökéletes rizottó

Dátum: 2020-08-04 / Írta: Budai István / Látták: 20 /

A rizottó az egyik olyan étel, amit sokan azért nem készítenek soha, mert már előre félnek tőle, hogy elrontják. Gyors és finom, de való igaz, hogy megvannak a maga buktatói. A rizottó egy krémes állagú rizsétel, amit ezentúl nemcsak étteremben rendelsz majd, hanem el is mersz készíteni, mert most megismerheted az összes titkát!




  • 1. Rövid szemű rizst használj!

    Ez a tipikusan rizottóba való rizsfajta. Próbálkozhatsz hosszú szemű rizzsel is, de a megfelelő keményítőtartalmat a rizottó selymes lágyságához a rövid szeműtől fogod csak megkapni. A rizottó elkészítéséhez válaszd a Carnalori, az Arborio vagy a Vialone nano fajtájú rizseket.

    2. Ne öblítsd le a rizst!

    Ha neked is régóta szokásod megmosni a rizst készítés előtt, a rizottónál mindenképp mondj le róla. Hidd el, nem akarsz megszabadulni attól a keményítőtől, amit a víz lemosna a szemekről!

    3. Jól válaszd meg, hogy milyen folyadékot használsz!

    A legjobb, ha egy viszonylag semleges ízű húsleves alaplével készíted el a rizottót. Nem kell, hogy különösebben fűszeres vagy karakteres íze legyen (mint pl. egy hallevesnek). Legyen könnyed, finoman ízesített, ami megfelelő hátteret ad a rizsnek, ami a főszereplő ennél az ételnél.

    4. Figyelj a hőmérsékletre!

    A folyadékot mindig lassan add a rizshez. Ügyelj rá, hogy ne forrald lobogóra, mert teljesen elveszti az ízét az étel. Úgy állítsd be a hőfokot, hogy csak gyöngyözzön.

    5. Óvatosan kevergesd!

    A rizsnek ne ess neki, előre-hátrafelé irányuló mozdulatokkal inkább csak tologasd a serpenyőben a szemeket. Ha túlzottan kevered, több keményítő válik ki a rizsből, mint kellene, így a rizottó ragacsos lesz.

    6. Azonnal tálald!

    Ez tipikusan egy azonnal fogyasztandó étel. Ha szeretnél feltétként rá sajtot reszelni vagy éppen rákot halmoznál rá, ezekkel már előre légy kész. Ha a rizottó elkészült, nincs idő másra, rögtön a tányérra kell kerülnie.

    Így készítsd el:

    Hozzávalók:

    1. 250 g rizs
    2. 1 fej vöröshagyma
    3. 5 dl száraz fehérbor
    4. 60 g vaj
    5. húsleves alaplé
    6. bors

    Elkészítése:

    1. A vöröshagymát apróra vágjuk és vajon megpirítjuk.

    2. Hozzáadjuk a rizst és alacsony hőfokon átpirítjuk néhány perc alatt.

    3. Ekkor kerül bele a száraz fehérbor.

    4. Adagonként adjuk hozzá a húsleves alaplevet. Annyit, hogy teljesen felszívja a rizs. Ha ez megtörtént, adjunk hozzá még. Nagyon fontos, hogy adagonként kerüljön bele az alaplé, egyszerre nagyobb mennyiséggel ne öntsük fel a rizst!

    5. A rizst kb. 20 percig főzzük. Ha még kemény, adjunk hozzá még egy adag alaplevet vagy akár vizet. Sózzuk, borsozzuk.

    6. Ha a rizs már puha, adjunk hozzá vajat, hogy még krémesebb állagú legyen.

    7. Mikor a rizs megpuhult, zárjuk el alatta a gázt és fedő alatt hagyjuk állni 3-4 percig.

    8. Hideg tányéron azonnal tálaljuk.

    Szólj hozzá