1. Rövid szemű rizst használj!
Ez a tipikusan rizottóba való rizsfajta. Próbálkozhatsz hosszú szemű rizzsel is, de a megfelelő keményítőtartalmat a rizottó selymes lágyságához a rövid szeműtől fogod csak megkapni. A rizottó elkészítéséhez válaszd a Carnalori, az Arborio vagy a Vialone nano fajtájú rizseket.
2. Ne öblítsd le a rizst!
Ha neked is régóta szokásod megmosni a rizst készítés előtt, a rizottónál mindenképp mondj le róla. Hidd el, nem akarsz megszabadulni attól a keményítőtől, amit a víz lemosna a szemekről!
3. Jól válaszd meg, hogy milyen folyadékot használsz!
A legjobb, ha egy viszonylag semleges ízű húsleves alaplével készíted el a rizottót. Nem kell, hogy különösebben fűszeres vagy karakteres íze legyen (mint pl. egy hallevesnek). Legyen könnyed, finoman ízesített, ami megfelelő hátteret ad a rizsnek, ami a főszereplő ennél az ételnél.
4. Figyelj a hőmérsékletre!
A folyadékot mindig lassan add a rizshez. Ügyelj rá, hogy ne forrald lobogóra, mert teljesen elveszti az ízét az étel. Úgy állítsd be a hőfokot, hogy csak gyöngyözzön.
5. Óvatosan kevergesd!
A rizsnek ne ess neki, előre-hátrafelé irányuló mozdulatokkal inkább csak tologasd a serpenyőben a szemeket. Ha túlzottan kevered, több keményítő válik ki a rizsből, mint kellene, így a rizottó ragacsos lesz.
6. Azonnal tálald!
Ez tipikusan egy azonnal fogyasztandó étel. Ha szeretnél feltétként rá sajtot reszelni vagy éppen rákot halmoznál rá, ezekkel már előre légy kész. Ha a rizottó elkészült, nincs idő másra, rögtön a tányérra kell kerülnie.
Így készítsd el:
Hozzávalók:
- 250 g rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 5 dl száraz fehérbor
- 60 g vaj
- húsleves alaplé
- só
- bors
Elkészítése:
1. A vöröshagymát apróra vágjuk és vajon megpirítjuk.
2. Hozzáadjuk a rizst és alacsony hőfokon átpirítjuk néhány perc alatt.
3. Ekkor kerül bele a száraz fehérbor.
4. Adagonként adjuk hozzá a húsleves alaplevet. Annyit, hogy teljesen felszívja a rizs. Ha ez megtörtént, adjunk hozzá még. Nagyon fontos, hogy adagonként kerüljön bele az alaplé, egyszerre nagyobb mennyiséggel ne öntsük fel a rizst!
5. A rizst kb. 20 percig főzzük. Ha még kemény, adjunk hozzá még egy adag alaplevet vagy akár vizet. Sózzuk, borsozzuk.
6. Ha a rizs már puha, adjunk hozzá vajat, hogy még krémesebb állagú legyen.
7. Mikor a rizs megpuhult, zárjuk el alatta a gázt és fedő alatt hagyjuk állni 3-4 percig.
8. Hideg tányéron azonnal tálaljuk.