Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A 10 legjobb hűsítő, hideg leves a forró, nyári napokra

Dátum: 2020-08-04 / Írta: Budai István / Látták: 87 /

Mikor a hőmérő higanyszála egyre csak feljebb kúszik, semmire sem vágyunk jobban, minthogy hűtsük magunkat. Ezt pedig nemcsak behűtött italokkal, de hideg levesekkel is megtehetjük! Gyümölcs- és zöldséglevesek várják, hogy felfrissítsenek a forró nyári napokon!




  • 1. Hideg zöldborsó leves

    Hozzávalók:

    1. 50 dkg fagyasztott zöldborsó
    2. 5 bögre húsleves alaplé
    3. 1 vöröshagyma vékonyra szelve
    4. 1 póréhagyma vékonyra szelve
    5. 1 rozmaring szár
    6. 1 evőkanál olívaolaj
    7. 8 szelet bacon
    8. ¼ bögre friss petrezselyem
    9. 1 bögre főzőtejszín
    10. 1 fokhagymagerezd összezúzva

    Így készítsd el:

    A bacon szeleteket egy fazékban pirítsd ropogósra kb. 6 perc alatt. A keletkezett zsiradékot öntsd ki a fazékból.

    Ugyanebben a fazékba tégy 1 evőkanál olajat, add hozzá a vöröshagymát és a póréhagymát. Főzd alacsony lángon, hogy megpuhuljanak, de ne barnuljanak meg.

    Add hozzá a húsleves alaplevet, 4 szelet bacont és a rozmaringot. Sózd, borsozd.Keverés mellett főzd kb. 15 percig.
    Vedd ki a bacon szeleteket és a rozmaringot.

    Közben egy másik tálban forralj vizet, sót is tegyél bele. Tedd bele a fagyasztott zöldborsót és a petrezselymet. Főzd addig, hogy a zöldségek éppen hőkezelve legyenek, kb. 1 percig.

    A zöldborsót és a petrezselymet szűrd át és aprítóban pürésítsd. Tégy hozzá néhány kanál húsleves alaplevet, hogy krémleves sűrűségű legyen. Hűtsd le.

    A habtejszínt egy kis edényben forrald össze a fokhagymával és a rozmaringgal. Forrás után vedd lejjebb a lángot és főzd további 5 percig. Szűrd át és hagyd kihűlni.

    A zöldborsó leves tetejére tálalás előtt tégy a fokhagymás-tejszínes szószból. A maradék 4 pirított bacont kockázd fel és szórd meg vele a levest.

    Hűtőben 2 napig eltárolhatod.

    2. Hideg avokádókrémleves

    Hozzávalók:

    1. 3 db avokádó
    2. 2 dl tejszín
    3. 8 dl húsleves alaplé
    4. 3 evőkanál citromlé
    5. bors

    Így készítsd el:

    Az avokádókat hámozd meg, magozd ki, vágd félbe. A húsát turmixgépben pépesítsd, közben add hozzá a tejszínt.

    Öntsd hozzá a húsleves alaplevet, keverd hozzá a citromlevet is. Sózd, borsozd, újra turmixold le, hogy biztosan krémes, sima legyen.
    Hűtsd le. Hidegen tálald, a tetején egy kanál tejföllel és metélőhagymával.

    3. Hideg barackleves kecskesajttal

    Hozzávalók:

    1. 4 barack hámozva, feldarabolva (kb. 3 bögrényi)
    2. ¼ bögre vékonyra szeletelt uborka plusz néhány szelet a díszítéshez
    3. ¼ bögre vékonyra szeletelt sárga kaliforniai paprika
    4. ¼ bögre aszalt sárgabarack darabolva
    5. 2 evőkanál méz
    6. ¼ bögre balzsamecet
    7. 3 evőkanál kecskesajt plusz egy kevés a tálaláshoz
    8. 2 evőkanál olívaolaj
    9. 1 nagy gerezd fokhagyma
    10. bors

    Így készítsd el:

    Egy edénybe tedd bele az uborkát, a barackot, az aszalt sárgabarackot és a kaliforniai paprikát. Tedd hozzá a mézet, a kecskesajtot, a 2 bögre olívaolajat és a balzsamecetet. Adj hozzá másfél teáskanál sót. Tedd bele a fokhagymát, majd az egészet tedd a hűtőbe egy éjszakára.

    A fokhagymát vedd ki, az edény tartalmát pedig pürésítsd. Adj hozzá ¼ bögre vizet és addig pépesítsd, míg krémes, homogén állagú lesz. Ha túl sűrűnek találod, vízzel higíthatod. Sóval és balzsamecettel ízesítheted. Kb. 1 órára tedd a hűtőbe, hogy jól lehűljön.

    A levest tálaláskor uborka és paprika szeletekkel díszítsd, készíthetsz hozzá krutont is. A tetejére szórj egy kevés kecskesajtot.

    4. Hideg csereszenyeleves

    Hozzávalók:

    1. 2 evőkanál napraforgó olaj
    2. fél kg friss vagy fagyasztott cseresznye kimagozva
    3. ¾ bögre főzőtejszín
    4. ½ bögre tejföl
    5. 1 evőkanál cukor
    6. 1 bögre finomra vágott vöröshagyma
    7. 1 gerezd fokhagyma összezúzva
    8. bors
    9. édeskömény

    Így készítsd el:

    Egy serpenyőben forrósítsd fel az olajat. Add hozzá a vöröshagymát, a fokhagymát, sózd, borsozd, fűszerezd édesköménnyel. Alacsony hőmérsékleten főzd addig, míg a zöldségek megpuhulnak, ez kb. 8-10 perc. Ha kész, turmixold össze és hagyd kihűlni.

    Pürésítsd össze a cseresznyét, a tejszínt, a tejfölt, a cukrot, fél bögre vizet, majd fűszerezd sóval, borssal. Öntsd át egy nagyobb tálba és lefedve tedd a hűtőbe legalább 1 órára.

    Tálaláshoz adagold a levest tányérokba, a tetejére loccsants néhány csepp olívaolajat. Petrezselyemmel és cseresznyével díszítheted.

    5. Hideg savanykás uborkaleves

    Hozzávalók:

    1. 1 kg kígyóuborka hosszában félbevágva, feldarabolva
    2. ½ bögre görög joghurt
    3. 3 evőkanál citromlé
    4. 2 kisebb gerezd fokhagyma
    5. ½ bögre olívaolaj
    6. 1 evőkanál apróra vágott kapor
    7. bors

    Így készítsd el:

    Turmixgépben pépesítsd össze az uborkát, a joghurtot, a citromlevet és a fokhagymát.

    Közben fokozatosan add hozzá az olívaolajat.

    Öntsd egy tálba, szórd bele a kaprot, sózd, borsozd.

    Lefedve hűtsd legalább 30 percig.

    Olívaolajjal és kaporral díszítve tálald.

    6. Hideg sárgarépás céklaleves

    Hozzávalók:

    1. fél kg cékla
    2. 1 és fél bögre sárgarépalé
    3. fél teáskanál citromhéj
    4. ¼ bögre tejföl

    Így készítsd el:

    Pépesítsd össze a céklát, a citromhéjat, a sárgarépalevet, a citromlevet, a tejfölt. Sóval ízesítsd.

    A teljesen simára kevert, homogén állagú krémlevest szedd tálkákba és díszítsd karpolevéllel, tejföllel.

    7. Hideg mangós málnaleves

    Hozzávalók:

    1. másfél bögre friss vagy fagyasztott mangó hámozva, felkockázva (kb. 1 mangó)
    2. fél bögre málna (kb. 8 db) fagyasztva vagy frissen
    3. 1 bögre görög joghurt
    4. 1 bögre mandulatej cukor nélkül

    Így készítsd el:

    A gyümölcsöket pépesítsd össze.

    Add hozzá a joghurtot és a mandulatejet, majd turmixold össze, hogy krémes állagú legyen.

    Ha sűrűnek találod, mandulatejjel higíthatod, de egyszerre csak egy evőkanállal keverj hozzá. Ha túl híg, tégy bele még pépesített gyümölcsöt. Hűtsd le a levest.

    Egy kanál joghurttal és gyümölccsel díszítve tálald.

    8. Hideg epres-kókuszos leves

    Hozzávalók:

    1. 70 dkg eper
    2. 2 dl görög joghurt
    3. 3 evőkanál méz
    4. 3 evőkanál cukor
    5. fél bögre kókuszkrém

    Így készítsd el:

    Az összes hozzávalót turmixold össze. Tedd a hűtőbe legalább 2 órára, hogy az ízek jól összeérjenek.

    Kókuszpehellyel és friss eperrel díszítheted.

    9. Hideg leves a nyár ízeivel

    Hozzávalók:

    1. 3 fej kukorica
    2. 3 bögre félbevágott paradicsom
    3. 1 bögre darabolt sárga kaliforniai paprika
    4. ¼ bögre olívaolaj
    5. 2 evőkanál almaecet
    6. bors

    Így készítsd el:

    A kukoricáról szedd le a szemeket és tedd egy nagyobb tálba.

    Keverd hozzá a paradicsomot, a paprikát, az almaecetet, sózd, borsozd. Hagyd összeérni az ízeket legalább fél órán át.

    Ezután turmixold össze, majd legalább 4 órára tedd a hűtőbe.

    A tetején uborka szeletekkel, olívaolajjal és borssal díszítve tálald.

    10. Hideg cukkinis-kókusztejes leves

    Hozzávalók:

    1. 3 bögre reszelt cukkini
    2. 2 és ¾ bögre húsleves alaplé
    3. ⅓ bögre kókusztej
    4. 1 evőkanál olívaolaj
    5. fél fej közepes méretű vöröshagyma
    6. ½ piros jalapeno vagy chili paprika
    7. 2 gerezd fokhagyma
    8. bors

    Így készítsd el:

    Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat. Tedd bele a paprikát és főzd kb. 7 percig, míg a hagyma megpuhul és üveges lesz. Ekkor add hozzá a fokhagymát és főzd további 2 percig.

    Közepes hőfokon add hozzá a cukkinit, és addig főzd, míg a cukkini megpuhul, kb. 4-5 percig. Sóval és borssal fűszerezd.

    Öntsd hozzá a húsleves alaplevet, forrald fel, majd vedd lejjebb a lángot. Főzd további 10 percig.

    Vedd le a levest a tűzről és hagyd hűlni kb. 10 percig. Ezután turmixold le, majd öntsd vissza a serpenyőbe és keverd hozzá a kókusztejet. Sózd, borsozd.

    Tedd néhány órára a hűtőbe. Tálaláshoz mentalevelekkel díszítsd.

    Szólj hozzá