1. Hideg zöldborsó leves
Hozzávalók:
- 50 dkg fagyasztott zöldborsó
- 5 bögre húsleves alaplé
- 1 vöröshagyma vékonyra szelve
- 1 póréhagyma vékonyra szelve
- 1 rozmaring szár
- 1 evőkanál olívaolaj
- 8 szelet bacon
- ¼ bögre friss petrezselyem
- 1 bögre főzőtejszín
- 1 fokhagymagerezd összezúzva
Így készítsd el:
A bacon szeleteket egy fazékban pirítsd ropogósra kb. 6 perc alatt. A keletkezett zsiradékot öntsd ki a fazékból.
Ugyanebben a fazékba tégy 1 evőkanál olajat, add hozzá a vöröshagymát és a póréhagymát. Főzd alacsony lángon, hogy megpuhuljanak, de ne barnuljanak meg.
Add hozzá a húsleves alaplevet, 4 szelet bacont és a rozmaringot. Sózd, borsozd.Keverés mellett főzd kb. 15 percig.
Vedd ki a bacon szeleteket és a rozmaringot.
Közben egy másik tálban forralj vizet, sót is tegyél bele. Tedd bele a fagyasztott zöldborsót és a petrezselymet. Főzd addig, hogy a zöldségek éppen hőkezelve legyenek, kb. 1 percig.
A zöldborsót és a petrezselymet szűrd át és aprítóban pürésítsd. Tégy hozzá néhány kanál húsleves alaplevet, hogy krémleves sűrűségű legyen. Hűtsd le.
A habtejszínt egy kis edényben forrald össze a fokhagymával és a rozmaringgal. Forrás után vedd lejjebb a lángot és főzd további 5 percig. Szűrd át és hagyd kihűlni.
A zöldborsó leves tetejére tálalás előtt tégy a fokhagymás-tejszínes szószból. A maradék 4 pirított bacont kockázd fel és szórd meg vele a levest.
Hűtőben 2 napig eltárolhatod.
2. Hideg avokádókrémleves
Hozzávalók:
- 3 db avokádó
- 2 dl tejszín
- 8 dl húsleves alaplé
- 3 evőkanál citromlé
- só
- bors
Így készítsd el:
Az avokádókat hámozd meg, magozd ki, vágd félbe. A húsát turmixgépben pépesítsd, közben add hozzá a tejszínt.
Öntsd hozzá a húsleves alaplevet, keverd hozzá a citromlevet is. Sózd, borsozd, újra turmixold le, hogy biztosan krémes, sima legyen.
Hűtsd le. Hidegen tálald, a tetején egy kanál tejföllel és metélőhagymával.
3. Hideg barackleves kecskesajttal
Hozzávalók:
- 4 barack hámozva, feldarabolva (kb. 3 bögrényi)
- ¼ bögre vékonyra szeletelt uborka plusz néhány szelet a díszítéshez
- ¼ bögre vékonyra szeletelt sárga kaliforniai paprika
- ¼ bögre aszalt sárgabarack darabolva
- 2 evőkanál méz
- ¼ bögre balzsamecet
- 3 evőkanál kecskesajt plusz egy kevés a tálaláshoz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- só
- bors
Így készítsd el:
Egy edénybe tedd bele az uborkát, a barackot, az aszalt sárgabarackot és a kaliforniai paprikát. Tedd hozzá a mézet, a kecskesajtot, a 2 bögre olívaolajat és a balzsamecetet. Adj hozzá másfél teáskanál sót. Tedd bele a fokhagymát, majd az egészet tedd a hűtőbe egy éjszakára.
A fokhagymát vedd ki, az edény tartalmát pedig pürésítsd. Adj hozzá ¼ bögre vizet és addig pépesítsd, míg krémes, homogén állagú lesz. Ha túl sűrűnek találod, vízzel higíthatod. Sóval és balzsamecettel ízesítheted. Kb. 1 órára tedd a hűtőbe, hogy jól lehűljön.
A levest tálaláskor uborka és paprika szeletekkel díszítsd, készíthetsz hozzá krutont is. A tetejére szórj egy kevés kecskesajtot.
4. Hideg csereszenyeleves
Hozzávalók:
- 2 evőkanál napraforgó olaj
- fél kg friss vagy fagyasztott cseresznye kimagozva
- ¾ bögre főzőtejszín
- ½ bögre tejföl
- 1 evőkanál cukor
- 1 bögre finomra vágott vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma összezúzva
- só
- bors
- édeskömény
Így készítsd el:
Egy serpenyőben forrósítsd fel az olajat. Add hozzá a vöröshagymát, a fokhagymát, sózd, borsozd, fűszerezd édesköménnyel. Alacsony hőmérsékleten főzd addig, míg a zöldségek megpuhulnak, ez kb. 8-10 perc. Ha kész, turmixold össze és hagyd kihűlni.
Pürésítsd össze a cseresznyét, a tejszínt, a tejfölt, a cukrot, fél bögre vizet, majd fűszerezd sóval, borssal. Öntsd át egy nagyobb tálba és lefedve tedd a hűtőbe legalább 1 órára.
Tálaláshoz adagold a levest tányérokba, a tetejére loccsants néhány csepp olívaolajat. Petrezselyemmel és cseresznyével díszítheted.
5. Hideg savanykás uborkaleves
Hozzávalók:
- 1 kg kígyóuborka hosszában félbevágva, feldarabolva
- ½ bögre görög joghurt
- 3 evőkanál citromlé
- 2 kisebb gerezd fokhagyma
- ½ bögre olívaolaj
- 1 evőkanál apróra vágott kapor
- só
- bors
Így készítsd el:
Turmixgépben pépesítsd össze az uborkát, a joghurtot, a citromlevet és a fokhagymát.
Közben fokozatosan add hozzá az olívaolajat.
Öntsd egy tálba, szórd bele a kaprot, sózd, borsozd.
Lefedve hűtsd legalább 30 percig.
Olívaolajjal és kaporral díszítve tálald.
6. Hideg sárgarépás céklaleves
Hozzávalók:
- fél kg cékla
- 1 és fél bögre sárgarépalé
- fél teáskanál citromhéj
- ¼ bögre tejföl
- só
Így készítsd el:
Pépesítsd össze a céklát, a citromhéjat, a sárgarépalevet, a citromlevet, a tejfölt. Sóval ízesítsd.
A teljesen simára kevert, homogén állagú krémlevest szedd tálkákba és díszítsd karpolevéllel, tejföllel.
7. Hideg mangós málnaleves
Hozzávalók:
- másfél bögre friss vagy fagyasztott mangó hámozva, felkockázva (kb. 1 mangó)
- fél bögre málna (kb. 8 db) fagyasztva vagy frissen
- 1 bögre görög joghurt
- 1 bögre mandulatej cukor nélkül
Így készítsd el:
A gyümölcsöket pépesítsd össze.
Add hozzá a joghurtot és a mandulatejet, majd turmixold össze, hogy krémes állagú legyen.
Ha sűrűnek találod, mandulatejjel higíthatod, de egyszerre csak egy evőkanállal keverj hozzá. Ha túl híg, tégy bele még pépesített gyümölcsöt. Hűtsd le a levest.
Egy kanál joghurttal és gyümölccsel díszítve tálald.
8. Hideg epres-kókuszos leves
Hozzávalók:
- 70 dkg eper
- 2 dl görög joghurt
- 3 evőkanál méz
- 3 evőkanál cukor
- fél bögre kókuszkrém
Így készítsd el:
Az összes hozzávalót turmixold össze. Tedd a hűtőbe legalább 2 órára, hogy az ízek jól összeérjenek.
Kókuszpehellyel és friss eperrel díszítheted.
9. Hideg leves a nyár ízeivel
Hozzávalók:
- 3 fej kukorica
- 3 bögre félbevágott paradicsom
- 1 bögre darabolt sárga kaliforniai paprika
- ¼ bögre olívaolaj
- 2 evőkanál almaecet
- só
- bors
Így készítsd el:
A kukoricáról szedd le a szemeket és tedd egy nagyobb tálba.
Keverd hozzá a paradicsomot, a paprikát, az almaecetet, sózd, borsozd. Hagyd összeérni az ízeket legalább fél órán át.
Ezután turmixold össze, majd legalább 4 órára tedd a hűtőbe.
A tetején uborka szeletekkel, olívaolajjal és borssal díszítve tálald.
10. Hideg cukkinis-kókusztejes leves
Hozzávalók:
- 3 bögre reszelt cukkini
- 2 és ¾ bögre húsleves alaplé
- ⅓ bögre kókusztej
- 1 evőkanál olívaolaj
- fél fej közepes méretű vöröshagyma
- ½ piros jalapeno vagy chili paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- bors
- só
Így készítsd el:
Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat. Tedd bele a paprikát és főzd kb. 7 percig, míg a hagyma megpuhul és üveges lesz. Ekkor add hozzá a fokhagymát és főzd további 2 percig.
Közepes hőfokon add hozzá a cukkinit, és addig főzd, míg a cukkini megpuhul, kb. 4-5 percig. Sóval és borssal fűszerezd.
Öntsd hozzá a húsleves alaplevet, forrald fel, majd vedd lejjebb a lángot. Főzd további 10 percig.
Vedd le a levest a tűzről és hagyd hűlni kb. 10 percig. Ezután turmixold le, majd öntsd vissza a serpenyőbe és keverd hozzá a kókusztejet. Sózd, borsozd.
Tedd néhány órára a hűtőbe. Tálaláshoz mentalevelekkel díszítsd.