1. Epres-dinnyés limonádé
Hozzávalók:
- 1 bögre friss eper felnegyedelve
- 8 bögre felkockázott dinnye
- fél bögre citromlé
- 1 bögre cukor
Így készítsd el:
Az összes hozzávalót tedd a turmixgépbe és pépesítsd. Töltsd előre behűtött poharakba, kínálás előtt dobj bele néhány jégkockát. Mentalevelekkel díszítheted.
2. Rozmaringos limonádé
Hozzávalók:
- 2 bögre víz
- 2 friss rozmaring szár
- fél bögre cukor
- fél bögre méz
- 1,5 bögre friss citromlé
- 6 bögre hideg víz
Így készítsd el:
Egy kis serpenyőben forrald fel a 2 bögre vizet és tedd bele a rozmaring szárakat. Vedd lejjebb a lángot és fedő alatt főzd 10 percig.
Vedd ki a serpenyőből a rozmaringot. Keverd bele a rozmaring főzővizébe a cukrot és a mézet, hogy teljesen feloldódjanak. Öntsd egy kancsóba és tedd a hűtőbe 15 percre.
Add hozzá a citromlevet és öntsd hozzá a 6 bögre hideg vizet.
Kínálás előtt tegyél bele jégkockát, díszítsd citromkarikákkal és rozmaringgal.
3. Narancsos limonádé
Hozzávalók:
- 1 és ¾ bögre cukor
- 2 és fél bögre víz
- 2 evőkanál reszelt citromhéj
- 2 evőkanál reszelt narancshéj
- 1 és fél bögre citromlé (kb. 10 citromból)
- 1 és fél bögre narancslé (kb. 5 narancsból)
- 6 bögre hideg víz
Így készítsd el:
Egy nagy serpenyőben keverd össze a cukrot a 2 és fél bögre vízzel, kevergetés mellett közepes lángon addig melegítsd, míg a cukor teljesen felolvad. Ezután kissé hűtsd le.
Keverd bele a citrom- és narancshéjat, valamint a citrom- és narancslevet. Fedő alatt hagyd állni 1 órán át. Szűrd át, hűtsd le, míg teljesen hideg lesz.
A poharat félig töltsd meg sziruppal, félig vízzel, adj hozzá jeget és kínálhatod.
4. Kivis limonádé
Hozzávalók:
- 8 közepes kivi hámozva
- ¾ bögre cukor
- ¾ bögre citromlé
- 1 liter szénsavas víz lehűtve
Így készítsd el:
2 kivit vágj kis darabokra, tedd jégkockatartóba, töltsd fel a rekeszeket vízzel és fagyaszd le.
A maradék 6 kivit vágd nagyobb darabokra és tedd aprítóba. Pépesítsd, majd szűrd át.
Egy nagyobb kancsóban keverd össze a cukrot és a citromlevet, hogy a cukor teljesen felolvadjon. Keverd bele a kivipürét. Fagyaszd le.
Fogyasztás előtt önts hozzá hideg vizet és keverd el a pohárban.
A kivis jégkockákat dobd bele.
5. Levendulás limonádé
Hozzávalók:
- egy kis maroknyi friss levendulavirág vagy 1 evőkanál szárított levendulavirág
- 1 bögre kristálycukor
- 2 bögre forrásban lévő víz
- 1 és fél bögre friss citromlé
- 2 vagy több bögre hideg víz
Így készítsd el:
A levendulavirágokat szedegesd le a szárról és tedd egy közepes tálba. Add hozzá a cukrot és az ujjaiddal alaposan keverd össze őket, hogy a levendulát beborítsa a cukor.
Önts hozzá 2 bögre forrásban lévő vizet. Keverd össze, hogy a cukor teljesen elolvadjon. Fedő alatt hagyd állni 30 percig vagy akár több órán át.
Szűrd át a levendulás szirupot és töltsd kancsóba.
Keverd hozzá a citromlevet és add hozzá a 2 bögre vizet. Ha túl édesnek érzed, még adhatsz hozzá citromlevet, ha túl savanyú, adj hozzá még cukrot.
Jégkockával kínáld.
6. Barackos limonádé
Hozzávalók:
- 4 bögre víz
- 2 közepes méretű barack feldarabolva
- 1 bögre cukor
- ¾ bögre citromlé
- 1 közepes citrom szeletelve
- díszítéshez mentalevél
Így készítsd el:
Egy kis serpenyőben önts 2 bögre vizet, tedd bele a barackot és forrald fel. Vedd lejjebb a hőmérsékletet és fedő alatt főzd további 5-7 percig, hogy a barack teljesen megpuhuljon. Vedd le a tűzről és hűtsd ki. Szűrd át, távolítsd el a barack héját.
Egy nagy kancsóba töltsd bele a barackpürét, a citromlevet és a maradék 2 bögre vizet. Keverd össze. Dobd bele a citromszeleteket és szórj bele mentalevelet. Jégkockával kínáld.
7. Zöldalmás limonádé
Hozzávalók:
- 3 zöldalma hámozva és magozva
- 2 citrom leve
- 1 evőkanál cukor
- 1 bögre hideg víz
Így készítsd el:
Az aprítóban pépesítsd a darabokra vágott zöldalmát.
Szűrd át és a levét tedd félre.
Egy kancsóban keverd össze az almalevet, a citromlevet, a cukrot és a vizet. Alaposan keverd össze. Jégkockával kínáld.
8. Vodkás-csípős limonádé
Hozzávalók:
- ¼ bögre citromlé
- 1 evőkanál jalapeno paprika felszeletelve.
- 1 evőkanál agavé szirup
- ¾ bögre víz
- 6 dl vodka
Így készítsd el:
A citromlevet és a jalapenot töltsd egy pohárba. A paprikát kissé nyomkodd össze
Add hozzá az agavét, a vizet és a vodkát, majd alaposan keverd össze.
Hűtsd le és jégkockával kínáld.
9. Alkoholos kék limonádé
Hozzávalók egy adaghoz:
- 0,5 dl kókuszrum
- 0,5 dl kék curacao
- citromlé
- víz
- díszítéshez koktélcseresznye
Így készítsd el:
A hozzávalókat keverd össze és töltsd pohárba. Koktélcseresznyével díszítsd és jégkockával kínáld.
10. Uborkás-bazsalikomos limonádé
Hozzávalók:
- 1 kígyóuborka lehűtve és feldarabolva (kb. 2 bögrényi), plusz néhány szelet a díszítéshez
- 3 friss, nagyobb bazsalikom levél és néhány a díszítéshez
- ¼ bögre friss citromlé és néhány szelet citrom a díszítéshez
- ¼ bögre víz
- 1 evőkanál méz vagy agavé szirup
- ¾ bögre szénsavas víz
Így készítsd el:
A feldarabolt uborkát a bazsalikommal, a citromlével, a ¼ bögre vízzel és a mézzel pépesítsd az aprítóban.
Két pohárban egyenlően oszd el.
Töltsd fel őket szénsavas vízzel, dobj bele jégkockát, díszítsd uborka- és citromszeletekkel, valamint bazsalikom levéllel.