Most megtudhatod, hogy készítheted el a tökéletes savanyúságot, ráadásul tartósítószer nélkül!
Hozzávalók:
- 2 liter víz
- 0,6 liter ecet (10%-os)
- 2 teáskanál egész fekete bors
- 2 teáskanál köménymag
- 2 teáskanál mustármag
- 1,5 teáskanál koriandermag
- 3-4 babérlevél
- 10 dkg só
- 25 dkg cukor
- üvegenként 1-1 kaporszár ízés szerint
Elkészítés:
A levet már legjobb előző este elkészíteni, hogy másnapra biztosan kihűljön és azonnal dolgozhassunk vele. Az összes hozzávalót forraljuk össze és hagyjuk, hogy magában kihűljön. Ezután leszűrjük, a magokat félrerakjuk.
Ha a savanyúságba kaprot szeretnénk tenni, akkor a sterilizált üvegek aljára tegyünk belőle 1-1 szálat. A leszűrt magokból is tegyünk az üvegekbe, egyenletesen osszuk el közöttük. Ezután töltsük az üvegekbe a savanyítani kívánt zöldséget, majd öntsük fel a lével és hagyjuk fél órán át állni. Ha szükséges, ezután leönthetünk belőle vagy utána tölthetünk.
Az üvegekre tegyünk celofánt, ezután csavarjuk rá a kupakot. Az így lezárt üvegeket tegyük egy nagy lábasba, amibe annyit vizet töltsünk, hogy az az üvegek ¾-ig érjen. Ezután forraljuk fel és hagyjuk 15 percen át forrni. Az üvegeket a vízben hagyjuk kihűlni.
Ez a savanyúság recept nem tartalmaz tartósítószert, mégis legalább 1 évig eltartható!