Imádsz főzni és szívesen használod a hagymát is az ételekhez, de abból eleged van, hogy ez nem megy sírás nélkül? Akkor próbáld ki a következő módszereket, melyek segíthetnek, hogy ezentúl könnyek nélkül úszd meg a hagyma pucolást!
1. Fagyaszd le pucolás előtt!
Tedd be a fagyasztóba fél órára vagy rakd egy tál jeges vízbe 30-60 percre. Ezzel csökkentheted az irritációt, amit a hagyma okoz, hátulütője viszont, hogy a keményre fagyott hagymát nehezebb szeletelni, ezért kalkuláld bele azt a plusz időt, míg a hagyma a fagyasztóból kivéve kissé felenged.
2. Viselj szemüveget!
Bármilyen mókásan is hangzik, hogy úszó- vagy búvárszemüvegben pucolj hagymát, teljesen logikus, hogy ha fizikai gátat képezel a szemed és a hagymából darabolás közben felszabaduló gázok között, akkor azok nem tudnak ártani neked. Ha több hagymát kell megpucolnod egyszerre, ezt a módszert érdemes bevetned!
3. Használd a legélesebb késeket!
A séfek szerint a kulcs ahhoz, hogy a hagyma miatt ne törj ki könnyekben, az éles késben rejlik. Ez ugyanis nem roncsolja szét a hagymában a sejtfalakat, míg egy tompább kés durvább vágást ejt a hagymán és elősegíti a gázok felszabadulását.
4. Tégy magad elé nedves papírtörlőt!
Mintha előkét használnál, úgy tedd a nyakadba a nedves papírtörlőt! Ez megfogja a hagymából kiáramló gázokat, még mielőtt azok bejutnának az orrodba és a szemeidbe.
5. Tégy magad mellé egy ventillátort!
Ha nekiállsz a hagyma pucolásának és szeletelésének, már legyen bekészítve melléd a ventillátor! Kapcsold magas fokozatra, hogy minél hatékonyabban fújja ki az arcodból a hagymából felszálló, irritáló gázokat! Így sírás nélkül megúszhatod a hagyma feldolgozását!