Akár a formát, az anyagot, a penge szélességét nézzük, még egy gyakorlott háziasszony is fogja a fejét, hogy vajon melyik kés lenne igazán jó és praktikus számára. Most segítünk eligazodni, hogy könnyen boldogulj a kések világában!
Vásárlás előtt a következőket gondold át:
- Milyen típusú késre van szükséged, azaz milyen ételféleségekhez szeretnéd használni?
- Milyen méretű az a kés, amivel még kényelmesen, biztonságosan tudsz dolgozni?
- Mennyit szeretnél áldozni egy minőségi késre?
Forma és anyag
Az elmúlt 10.000 évben a kések formája nem változott sokat. Ahogyan kezdetben, úgy ma is a nyélből és a pengéből állnak. Anyagok tekintetében azonban óriási fejlődésen ment keresztül a kés.
A ma kapható kések minőségét és árát a következők befolyásolják leginkább:
- az acél minősége
- a penge élessége és hogy mennyi ideig marad éles
- milyen gyakran van szüksége élezésre és ez mennyire egyszerű vagy bonyolult feladat
- a penge és a nyél közötti egyensúly, és hogy milyen a fogása a késnek
- a nyél minősége, készítésének módja
Egy késnek két fő jellemzője van: a funkcionalitás és az ergonómia. A mindennapi használatban talán az a legfontosabb, hogy könnyen tudjunk bánni vele, de ha már komolyabb kést szeretnénk, az esztétikum is szóba kerül szempontként.
A penge formája
Minél szélesebb a penge, annál ideálisabb zöldségek, gyümölcsök szeleteléséhez, aprításához, de annál kevésbé alkalmas arra, hogy bármi mást vágjunk vele. A keskeny pengéjű késekkel a nyers húsokat és halakat vághatjuk nagyon szépen, de zöldségek darabolásához nem használhatjuk őket.
Találhatsz olyan kést is, ami univerzális, azaz hús és zöldségek szeletelésére is alkalmas, de ha igazán profi akarsz lenni a konyhádban, jobb, ha a különböző élelmiszerek feldolgozásához beszerzed a megfelelő késeket.
A penge élessége
Az egyik legfontosabb tényező, ami meghatározza a kés minőségét. Hogy éles legyen a késünk, nemcsak azért lényeges, mert így könnyebben és szebben tudunk vele dolgozni, de a balesetveszély is kisebb, mintha egy tompa késsel vágnánk.
A vékonyabb pengéjű késekkel finoman bánjunk. Ha túl nagy erőkifejtéssel használjuk őket, könnyen megsérülnek és elvesztik minőségüket. Meg se próbáljunk velük csontot vagy kókuszdiót vágni! Erre a vastagabb pengéjű kések alkalmasak.
Különbségek az acélból készült pengék között
Napjainkban a legtöbb rozsdamentes acélból készült penge nem tartja meg sokáig az élességét, mert ezeket nem olyan eljárással készítik, mint az acél pengéket. Az ilyen kések nemcsak hamarabb tompulnak, de ráadásul újraélezni is sokkal nehezebb őket.
A rozsdamentes késeknél a pengének nagyon magas a króm és alacsony a szén tartalma. Jobb minőséget képviselnek az olyan kések, melyek pengéje acélból készül alacsony krómtartalom mellett vanádiumból és molibdénből.
A magas széntartalmú pengék tovább élesek maradnak és könnyű őket élezni is. De felületükön patina képződik, éppen a króm alacsony aránya miatt.
A csúcsot a kések között napjainkban a technológiailag tökéletesített szerszámacél kések jelentik, melyeknek extrém magas a széntartalmuk, ugyanakkor elég krómot is tartalmaznak ahhoz, hogy ne rozsdásodjanak. Ezek a konyhai kések maradnak élesek a legtovább, de újraélezni őket nagy kihívás.
Ezek a kések nem hiányozhatnak a konyhádból!
Az ún. szakácskés, melynek 20 cm hosszú pengéjével a legtöbb feladatot megoldhatod főzés közben. Ezzel darabolhatsz gyümölcsöt, zöldséget, vághatsz húst.
A recés pengéjű fűrészkésből szerezz be egy nagyot és egy kicsit. A nagyobbal szeletelhetsz kenyeret vagy egyben sült húsokat, a kisebbekkel pedig a viaszos héjú zöldségeket, gyümölcsöket vághatod könnyebben, mint pl. az alma vagy a paradicsom.
Egy vékony pengéjű kiskés is nagyon jó szolgálatot tesz, pl. a húsok hártyázásánál vagy kisebb halak filézésénél.
Ha már megvan, vigyázz rá!
Ha sikerült kiválasztanod és megszerezned álmaid kését, fontos, hogy a továbbiakban se feledkezz meg róla és megfelelően tisztítsd. Mindig hideg víz alatt mosd el és kevés mosogatószert használj hozzá. Az egyik legfőbb szabály pedig, hogy kést mosogatógépbe tenni tilos!