1. Gyros
Nálunk is jól ismert étel, de igazán a görögök értik a módját! Csirke- vagy sertéshúsból készítik, fűszerezéséhez paprikát, köményt, fahéjat, koriander is használnak. A függőleges nyárson sütött húst pitába csavarják, mellé paradicsomot, hagymát, uborkát tesznek. Gazdaságos és finom étel.
2. Halva
Sem tojást, sem tejterméket nem tartalmaz a görögök hagyományos desszertje. Búzadarából készítik, mandula és fenyőmag is kerül bele. Egyszerű, de nagyon finom grízes sütemény, melyet halas és húsos főételek után fogyasztanak.
3. Fasírt (Keftedes)
Ropogós és szaftos minisfasírt, amint főként előételként szolgálnak fel, krémes szósszal és pitával. Basmati rizzsel és görög feta salátával azonban főételként is nagyon jó választás.
4. Rakott padlizsán (Muszaka)
Hagyományos étel, melyet Görögország bármely tavernájában megkaphatunk. A görögök szívesen készítik a nagy családi összejövetelek alkalmával is. Paradicsomszószban főzik meg a marhahúst, amit aztán padlizsánnal és béchamel mártással rétegeznek egymásra. Annyira laktató, hogy köretre már nincs is szükség mellé.
5. Rakott tészta (Pastitsio)
A darált marhahúsból, béchamel mártással, fűszeres paradicsomszósszal és makarónival készül a görögök egyik kedvenc főétele. Olívaolajjal vagy borecettel meglocsolt, vegyes zöldsalátával kínálják.
6. Revani
Bár édes szirupppal ízesítik, mégsem túlzó az édessége. Alapját egy grízes piskóta adja, ami a görögök szerint másnapra lesz a legfinomabb, ezért szokták korábban elkészíteni.
7. Görög spenótos pite (Spanikopita)
A nap bármely szakában jó választás, legyen az vacsora vagy két főétkezés közötti harapnivaló. Feta sajtot, vajat, olívaolajat, hagymát, tojást összekevernek és tésztában ropogósra, aranybarnára sütik.