Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

9 brit étel, amit meg kell kóstolnod!

Dátum: 2020-06-15 / Írta: Budai István / Látták: 48 /

A brit konyhát gyakran tartják unalmasnak, egyhangúnak, szürkének. Az országban járva azonban mégis érdemes kicsit megkapargatni a felszínt, hiszen olyan ételekre bukkanhatunk, melyek megcáfolják a brit gasztronómiával kapcsolatos előítéleteket.




  • 1. Teljes angol reggeli

    Senki nem állítja, hogy tojást vagy szalonnát más országban nem esznek reggelire, de az angolok igazi bőségtálat készítenek belőle. Jó nagy tányér kell ahhoz, hogy az igazi angol reggeli minden összetevőjével együtt elférjen! A tojás és a szalonna mellett ugyanis helyet követel magának a bab, a kolbász, a burgonya és a zöldségek is.

    2. Yorkshire puding

    A britek a pudingokat tartják a legfontosabb desszertnek. Ám a yorkshire puding nem desszert, mégha úgy is néz ki. Ahogyan a brit ételek szinte mindegyike – tojásból, lisztből, zsiradékból és tejből készül, a legfontosabb pedig, hogy köretként fogyasztják húsok és zöldségek mellé.

    3. Fekete puding

    Egy újabb puding a brit konyhából, ami szintén nem desszert. Vérpudingnak is nevezik ezt a sertésvérből, zabpehelyből és fűszerekből készült kolbászt, amit reggelire vagy előételnek fogyasztanak.

    4. Pásztor pite (Sheperd’s pie)

    Nemzeti étel, aminek megint csak megtévesztő a neve. Hiába hívják pitének, igazából darált bárányhús mártással, ami vastag burgonyapüré-takaró alatt rejtőzik. Kiadós, igazán laktató étel.

    5. Sült hal sült krumplival (Fish and chips)

    A legnépszerűbb a hagyományos brit ételek közül. Az angolok úgy tartják, hogy ezt mindenki szereti, kivéve, ha nem jól készítik el. Eredetileg északi-tengeri tőkehalból, manapság inkább foltos tőkehalból készül. A legautentikusabb, ha papírba csomagolva eszed!

    6. Karácsonyi puding (Christmas pudding)

    Hagyományosan a karácsonyi vacsora részeként szolgálták fel. Eredete a középkorra nyúlik vissza, mikor is 13 összetevőből készítették, ebből 1 Jézust, 12 pedig az apostolokat szimbolizálta. Ma már többféle aszalt gyümölcsöt és sok fűszert – gyömbért, szerecsendiót, fahéjat, szegfűszeget – használnak hozzá. Érdekessége, hogy egy hónapig vagy akár tovább, egy évig is eláll magas alkoholtartalma miatt.

    7. Wellington bélszín (Beef Wellington)

    Ünnepi fogás, az angolok egyik kedvence a tésztabundában sütött marhahús, melyhez gombapástétomot is készítenek. Zöldségkörettel tálalják. Bár sokszor Wellington herceghez kapcsolják, valójában semmi köze hozzá. Sokkal inkább egy francia étel angol változataként született.

    8. Almás morzsasüti (Apple crumble)

    A hagyományos desszertek egyike az almás morzsasüti, ami bizony nem azoknak való, akik ügyelnek a vonalaikra. Az angolok szeretnek étkezés után édes desszerteket fogyasztani, mint ez a gyümölcsös finomság, amit hagyományosan Bramley almából készítenek. A cukorral és a vajjal sem spórolnak, végül pedig vaníliafagyival vagy vanília szósszal öntik le.

    9. Bubble and Squeak

    Nincs magyar megfelelője az elnevezésének, de ha a Bubble and Squeak szerepel az étlapon, akkor tudd, hogy egy párolt zöldségek és burgonyapüré keverékéből álló étellel szemezgetsz éppen. A britek a “semmi nem mehet kárba”-elv alapján leginkább maradékokból készítik. A zöldségeket serpenyőben összepirítják a burgonyapürével és már kész is a finomság.

    Szólj hozzá