Mindezek a hatások a gasztronómiájában is érvényesülnek, éppen ezért sok, hagyományosnak mondott szlovák ételt a szomszédos országok konyhájában is megtalálhatunk. De a szlovákok mindhez hozzáadtak valami olyat, amitől autentikussá és hagyományossá váltak ezek az ételek és semmilyen más ország konyhájával nem keverhetők össze.
1. Brindza
A szlovák juhtúró, ami egyfajta nemzeti ételnek is tekinthető, hiszen juha szinte minden szlovák gazdának volt a régmúltban. A brindza valójában nem juhtúró, hiszen úgy készítik, hogy a juhsajtot lereszelik, majd összekeverik vajjal és sóval, így érlelik. A brindza sok hagyományos szlovák étel elengedhetetlen kiegészítője.
2. Juhtúrós galuska (bryndzové halušky)
Olyannyira nemzeti étel, hogy sok szlovák egyenesen nemzeti szimbólumként tartja nagy becsben. A hegyi emberek eledele volt, hiszen rengeteg energiát ad a túró, a burgonyás tészta és a rácsorgatott pirított szalonna zsírja. Ha Olaszországban járva nem hagyjuk ki a pizzát, akkor Szlovákiából sem térhetünk haza anélkül, hogy kóstoltuk volna a juhtúrós galuskát!
3. Kapustnica
A káposztaleves fontos szereplője a karácsonyi vacsoráknak Szlovákiában, de előételként egész évben is fogyasztják. Gomba, sonka és burgonya is van benne a savanyított káposzta mellett. A legfinomabb frissen sült kenyérrel tálalva.
4. Párolt gőzgombóc (Buchty na pare)
Bár az üzletekben készen is meg lehet vásárolni, még sok nagymama készíti otthon, hiszen a szlovák gyerekeknek mindig is kedvence volt és lesz az édes gőzgombóc. A gombócokat lekvárral vagy csokival töltik meg, a tetejére vajat csurgatnak, porcukrot és kakaót szórnak. Kérheted desszertnek is, de a helyiek többnyire főételként fogyasztják.
5. Szakolcai kürtőskalács (Skalický Trdelník)
Bár ahhoz, hogy kürtőskalácsot együnk, nem kell utaznunk, a szlovákok kalácsát mégis érdemes beilleszteni a desszertek közé, ha az országukban járunk. A mandulával és dióval ízesített kürtős ugyanis nem közönséges sütemény: ma már uniós oltalom alatt áll.