Zöldségek
1. Snidling
Már az illata is maga a tavasz, ízében pedig ott rejlenek a természetes, könnyen felszívódó tápanyagok is. A snidling hasznos a csontok egészsége szempontjából, segíti a jobb alvást és rákellenes hatásokkal is rendelkezik. A legjobb, ha nyersen esszük, salátákba keverjük vagy szendvicsre tesszük, hiszen a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok így tudnak legnagyobb mennyiségben szervezetünkbe jutni belőle.
2. Hónapos retek
Kis csomókban mosolyog ránk élénk színével és kirobbanó frissességével. A hónapos retek az egyik legelső zöldségünk az évben, amit frissen szedve fogyaszthatunk. Használjuk is ki! Kálium, kalcium, C-vitamin, vas, magnézium, A-, B- és K-vitamin is van benne. Sok rostjával javítja az emésztést, jót tesz az epének is. Természetes vízhajtóként és a húgyutakban, valamint a vesében kialakult fertőzések ellen is használhatjuk.
3. Petrezselyem zöld
Kár volna szárított fűszerként használni a főzéshez, abból elég volt télen. Áprilisban már válasszuk a friss zöldeket levesekhez, salátákhoz, köretekhez! Nemcsak az íze miatt, de azért is, mert több értékes tápanyagot tartalmaz, mint hinnék. Fél bögre petrezselyemben annyi A-vitamin található, ami már meg is haladja a napi szükséges bevitelt ebből a tápanyagból és ugyanez igaz a benne lévő K-vitaminra is. Jót tesz a csontoknak, megelőzi a vérrögök kialakulását, kalóriatartalma pedig alacsony.
4. Sóska
Szárítva is használhatjuk fűszerként, teát is készíthetünk belőle. De az április a friss sóska szezonja. Bőséges forrása a C-vitaminnak, de A- és B-vitamin tartalma is említést érdemel. Hagyományosan a gyógyászatban magas vérnyomás és álmatlanság ellen is használták. Jót tesz a szemünknek, a bőrünknek, a fiatalság megőrzéséhez is érdemes fogyasztanunk.
5. Spenót
Az egyik legkorábbi leveles zöldség, amit már március végétől megtalálunk, de áprilisban még nagyobb mennyiségben áll rendelkezésünkre. A napi A- és K-vitamin, valamint rost szükséglet nagy részét fedezhetjük belőle, erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől és fogyókúra alatt is korlátlanul fogyasztható. Természetes multivitamin, melyben a C-vitamin, a cink, a magnézium, a szelén is megtalálható.
6. Endívia
Cikória néven is egyre többeknek ismerős ez a korai zöldségféle. Az egyik legjobb választás azoknak, akik emésztési problémával, máj- vagy epebetegséggel küzdenek. Mivel szinte nincs is kalóriatartalma, elhízni biztosan nem fogunk tőle! Nagyon jó saláta alapanyag, de készíthetjük csőben sütve vagy krémlevesként is.
7. Madársaláta
A saláták királyának is nevezhetjük, hiszen idősek, sportolók, fogyókúrázók, stresszes életmódot élők számára is rengeteg előnyös hatása van. Napi 10 dkg madársaláta tartalmazza a napi folsav szükségletünk felét, nagyon jó vasforrás és bőségesen tartalmaz antioxidánsokat is. Tisztító hatású zöldség, mely immunrendszerünk működését is fokozza. Ne tároljuk sokáig, mert csak 2-3 napig áll el és közben tápanyanyagtartalma folyamatosan csökken.
Gyümölcsök
1. Citrusfélék
Sajnos, április még mindig nem a hazai gyümölcsök szezonja. Ezért újból a télen megszokott gyümölcsfélékhez nyúlhatunk, mint a narancs, citrom, grapefruit, mandarin. Ezeket próbáljuk meg minél változatosabb formában fogyasztani – gyümölcssalátaként, húsokkal kombinálva, smoothie-hoz adva -, hogy ne unjuk meg!
2. Alma
Az alma egész évben hű társunk és még mindig a legtöbbet várhatjuk tőle, hiszen nagyon jó tápanyagforrásunk így a tavasz beköszöntével is.
3. Kivi
Bár az influenza szezon már a hátunk mögött, az április időjárás még mindig megtréfálhat minket. Immunrendszerünk erősítését még nem szabad abbahagyni, C-vitamin raktáraink feltöltéséről pedig a kivi nagyon jól gondoskodik.