Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Szezonális alapanyagok: Április

Dátum: 2020-04-15 / Írta: Budai István / Látták: 80 /

Az első igazi tavaszi hónap zöldségek és gyümölcsök szempontjából. Ilyenkor már érdemes gyakrabban kimenni a piacra, hiszen a hosszú tél után már a szemünk is eleped a friss zöldek látványáért és illatáért. Bár kicsit még türelmesnek kell lennünk, mert az igazi szezon csak a hónap felé indul be, onnantól viszont nincs megállás!




  • Zöldségek

    1. Snidling

    Már az illata is maga a tavasz, ízében pedig ott rejlenek a természetes, könnyen felszívódó tápanyagok is. A snidling hasznos a csontok egészsége szempontjából, segíti a jobb alvást és rákellenes hatásokkal is rendelkezik. A legjobb, ha nyersen esszük, salátákba keverjük vagy szendvicsre tesszük, hiszen a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok így tudnak legnagyobb mennyiségben szervezetünkbe jutni belőle.

    2. Hónapos retek

    Kis csomókban mosolyog ránk élénk színével és kirobbanó frissességével. A hónapos retek az egyik legelső zöldségünk az évben, amit frissen szedve fogyaszthatunk. Használjuk is ki! Kálium, kalcium, C-vitamin, vas, magnézium, A-, B- és K-vitamin is van benne. Sok rostjával javítja az emésztést, jót tesz az epének is. Természetes vízhajtóként és a húgyutakban, valamint a vesében kialakult fertőzések ellen is használhatjuk.

    3. Petrezselyem zöld

    Kár volna szárított fűszerként használni a főzéshez, abból elég volt télen. Áprilisban már válasszuk a friss zöldeket levesekhez, salátákhoz, köretekhez! Nemcsak az íze miatt, de azért is, mert több értékes tápanyagot tartalmaz, mint hinnék. Fél bögre petrezselyemben annyi A-vitamin található, ami már meg is haladja a napi szükséges bevitelt ebből a tápanyagból és ugyanez igaz a benne lévő K-vitaminra is. Jót tesz a csontoknak, megelőzi a vérrögök kialakulását, kalóriatartalma pedig alacsony.

    4. Sóska

    Szárítva is használhatjuk fűszerként, teát is készíthetünk belőle. De az április a friss sóska szezonja. Bőséges forrása a C-vitaminnak, de A- és B-vitamin tartalma is említést érdemel. Hagyományosan a gyógyászatban magas vérnyomás és álmatlanság ellen is használták. Jót tesz a szemünknek, a bőrünknek, a fiatalság megőrzéséhez is érdemes fogyasztanunk.

    5. Spenót

    Az egyik legkorábbi leveles zöldség, amit már március végétől megtalálunk, de áprilisban még nagyobb mennyiségben áll rendelkezésünkre. A napi A- és K-vitamin, valamint rost szükséglet nagy részét fedezhetjük belőle, erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől és fogyókúra alatt is korlátlanul fogyasztható. Természetes multivitamin, melyben a C-vitamin, a cink, a magnézium, a szelén is megtalálható.

    6. Endívia

    Cikória néven is egyre többeknek ismerős ez a korai zöldségféle. Az egyik legjobb választás azoknak, akik emésztési problémával, máj- vagy epebetegséggel küzdenek. Mivel szinte nincs is kalóriatartalma, elhízni biztosan nem fogunk tőle! Nagyon jó saláta alapanyag, de készíthetjük csőben sütve vagy krémlevesként is.

    7. Madársaláta

    A saláták királyának is nevezhetjük, hiszen idősek, sportolók, fogyókúrázók, stresszes életmódot élők számára is rengeteg előnyös hatása van. Napi 10 dkg madársaláta tartalmazza a napi folsav szükségletünk felét, nagyon jó vasforrás és bőségesen tartalmaz antioxidánsokat is. Tisztító hatású zöldség, mely immunrendszerünk működését is fokozza. Ne tároljuk sokáig, mert csak 2-3 napig áll el és közben tápanyanyagtartalma folyamatosan csökken.

    Gyümölcsök

    1. Citrusfélék

    Sajnos, április még mindig nem a hazai gyümölcsök szezonja. Ezért újból a télen megszokott gyümölcsfélékhez nyúlhatunk, mint a narancs, citrom, grapefruit, mandarin. Ezeket próbáljuk meg minél változatosabb formában fogyasztani – gyümölcssalátaként, húsokkal kombinálva, smoothie-hoz adva -, hogy ne unjuk meg!

    2. Alma

    Az alma egész évben hű társunk és még mindig a legtöbbet várhatjuk tőle, hiszen nagyon jó tápanyagforrásunk így a tavasz beköszöntével is.

    3. Kivi

    Bár az influenza szezon már a hátunk mögött, az április időjárás még mindig megtréfálhat minket. Immunrendszerünk erősítését még nem szabad abbahagyni, C-vitamin raktáraink feltöltéséről pedig a kivi nagyon jól gondoskodik.

    Szólj hozzá