Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Ilyen gyakran kell cserélned a fakanalat és a vágódeszkát!

Dátum: 2020-03-31 / Írta: Budai István / Látták: 62 /

Ha a műanyag vágódeszkád már több, mint 3 éves, sürgősen vegyél helyette újat! De mi a helyzet a fából készült vágódeszkával és a fakanállal? Mondhatnánk, hogy örök életű társaink ezek a konyhában, de ez többnyire csak elméletben igaz.




  • A fából készült konyhai eszközök ugyanis nagyon precíz és rendszeres ápolást igényelnek. Ha ezt elmulasztottad, akkor bizony a fakanálnak és a vágódeszkának megvan a maga “szavatossági ideje”!

    Fakanál

    Abban az esetben, ha az átlag felhasználók körébe tartozol, akik nem szívesen bíbelődnek a fából készült konyhai eszközök különleges ápolásával, tudnod kell, hogy a fakanalad sajnos nem örök életű. Talán még azt használod, amit a nagyidtól örököltél? Az bizony nagy hiba! A fa porózus, lélegző anyag, ebből adódóan a baktériumok sokkal könnyebben megtapadnak benne, mint a fémből készült konyhai eszközökön.

    Ráadásul, a fakanalat nagyon gyakran használjuk is, hiszen az érzékeny bevonattal ellátott edények esetében ez jelenti a legnagyobb biztonságot. A fakanálon idővel megjelennek a repedések, de azt is észreveheted, hogy a fa megpuhul, ilyenkor a fakanál alján láthatod a deformitást. Ha ezeket a jeleket látod, itt az ideje a cserének. Egyéb esetben a fakanál átlagos élettartama 5 év.

    Fa vágódeszka

    Egy minőségi fa vágódeszka nagy büszkeséggel töltheti el tulajdonosát. Nem csoda, ha az ember ragaszkodik hozzá hosszú éveken át. Ám ebben az esetben is igaz, hogy a fa sajnos fogékony a kórokozókra, ráadásul, mivel a deszkán folyamatosan vágunk, gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy a kés nyomán baktériumoknak kellemes telephelyet adó, apró vágások jelenjenek meg rajta. Ha a vágódeszka elvesztette a formáját, megrepedt vagy maradandó foltok keletkeztek rajta, higiéniai szempontból ajánlott a cseréje.

    Ha ragaszkodsz a fából készült konyhai eszközeidhez

    Sokat tehetsz azért, hogy a fakanalak és a fából készült vágódeszka hosszú-hosszú éveken át kitartsanak. Fontos, hogy minden használat után alaposan mosd el őket, mégpedig kézzel.

    Mosogatógépbe a fából készült eszközök ne kerüljenek és ne használj a tisztításukhoz a mosogatószernél durvább vegyi anyagokat sem. Meleg, mosogatószeres vízzel, a szivacs dörzsölős felével fogj hozzá a mosogatáshoz, de ne hagyd sokáig vízben ázni!

    A fertőtlenítéshez használj ecetet, ami nagyon jó a kórokozók ellen, megszünteti a kellemetlen szagot és meggátolja a penész kialakulását, a fában viszont nem tesz kárt. A tisztításon túl nagyon fontos, hogy a fakanalat és a vágódeszkát rendszeresen olajjal is ápold.

    Erre azért van szükség, mert a rengeteg mosogatás-száradás nagyban csökkenti a fa élettartamát. Hogy minél kevesebb vizet tudjon magába szívni, 6 havonta kezeld olajjal, így a mosogatás sem rövidíti le a fából készült eszközök használhatósági idejét.

    Szólj hozzá