Ha eddig te is minden fizikai erődet bevetve kezdtél neki a sütő belsejének tisztításához, most megkönnyebbülhetsz, mert léteznek ennél egyszerűbb módszerek is!
1. Ha a sütő teljesen kihűlt, távolítsd el belőle a szennyeződéseket!
Talán mondani sem kell, de csakis hideg sütőben kezdd el a munkát. Vedd ki belőle a rácsokat, majd papírtörlővel vagy egy ronggyal törölgesd ki a sütő belsejéből az odaégett ételmaradékokat és a mozdítható szennyeződéseket. Minél több kosztól szabadítod meg a sütőt, annál könnyebb dolgod lesz a továbbiakban.
2. Keverj össze szódabikarbónát és vizet!
Egy tálba önts fél bögre szódabikarbónát és adj hozzá annyi vizet, hogy sűrű pasztát kapj. Ezt vidd fel a sütő aljára (a fűtőszálakat hagyd ki)! A legpraktikusabb, ha gumikesztyűt használsz, így az ujjaiddal alaposan szét tudod teríteni a szódabikarbónás pasztát, hogy minél több helyre jusson. Hagyd így a sütőt egész éjszakára, hogy a szódabikarbóna tehesse a dolgát!
3. Mosóporral a sütőrácsok tisztaságáért
Valószínűleg eszedbe sem jutna összekapcsolni a sütőt és a mosóport, pedig ez az extra trükk nagyban megkönnyíti a munkádat. Engedj forró vizet a kádba, majd szórj bele mosóport. A vízbe tedd bele a sütőrácsot és hagyd ázni egy éjszakán át. Reggel egy kicsit átsúrolod és minden ragacsos, odaégett szennyeződés könnyen le fog jönni a rácsokról.
4. A sütőablak megtisztítása
A szódabikarbónás keveréket használd a sütőablakra is! Vidd fel belülről az üvegre és hagyd hatni fél órán át, majd egy ronggyal törölgesd tisztára.
5. Utolsó lépésként jön az ecet!
Másnap reggel, mielőtt elkezdenéd kitörölgetni a szódabikarbónás pasztát a sütő belsejéből, fogj egy szórófejes flakont és töltsd meg ecettel és vízzel. Fújd rá a szódabikarbónára, várj néhány percet, majd egy nedves ronggyal törölgesd ki a sütőt, majd helyezd vissza a sütőrácsokat.