Dél-Amerikában már 3-4000 éve hagyományos élelmiszernek számít a quinoa, ami az inkák szent növénye volt. A spanyol hódítók vetettek véget a fogyasztásának, mikor arra kényszerítették az őslakókat, hogy quinoa helyett búzát kezdjenek el termeszteni. A quinoa azonban szerencsére nem tűnt el, sőt, talán népszerűbb, mint valaha.
Elsősorban azért, mert szinte minden tápanyag fellelhető benne, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Teljes értékű fehérjeforrásként a vegánok és vegetáriánusok étrendjében is előkelő helyet foglal el, hiszen belőle hozzájuthatunk mind a 9 esszenciális aminosavhoz. Gazdag telítetlen zsírsavakban, jelentős mennyiségben található benne kalcium, vas, magnézium, cink, foszfor és kálium is. Vitamintartalmát tekintve fontos forrása a B- és az E-vitaminnak. A fogyókúrázók számára pedig jó hír, hogy alacsony a szénhidrát- és kalóriatartalma.
Hogyan kell elkészíteni?
A quinoát főzni kell, ahogyan a rizst. Viszont előtte alaposan mossuk át, hogy a szemeket fedő szaponin réteget eltávolítsuk, ez ugyanis keserű ízt ad az ételnek. Kétszeres mennyiségű vízbe tegyük fel főni, majd forrás után fedő alatt pároljuk 10-15 percig.
Hogyan fogyasszuk?
Semleges íze miatt a quinoa bármilyen ételhez használható köretként, legyen az hús, zöldség vagy halféleség. Azonban nemcsak a tányér szélén állja meg a helyét! Keverhetjük salátákhoz, ízesíthetjük édesen, hogy desszert készüljön belőle, de a reggelire is egészséges választás, ha gyümölcsökkel, joghurttal fogyasztjuk.