Legyen az zöldség, hús vagy tojás, amit odaégettél, talán a kárba veszett ételnél is jobban aggódsz amiatt, hogy hogyan fogod a serpenyődet ezután használhatóvá tenni. Ha a forró víz és a mosogatószer már nem segít, ahelyett, hogy a túl durva súrolással végleg tönkretennéd a serpenyődet, inkább próbáld ki a következő módszereket!
Kólával
Olcsó, bármilyen kóla megfelel, a lényeg, hogy ne legyen cukormentes! Önts bele kb. egy arasznyit a serpenyőbe, majd forrald fel, de ne várd meg, hogy teljesen eltűnjön az edényből! Hűtsd le és máris könnyebb lesz a tisztítás, mivel a cukor fellazítja a leégett ételmaradékot, a sav pedig segít, hogy elváljon a serpenyőtől.
Mosóporral
Vizet keverj egy egy kevés mosóporral, majd öntsd a serpenyőbe és forrald fel. Hagyd egy keveset fortyogni. Meg fogsz lepődni, mert gyakorlatilag úgy működik, mint egy varázslat!
Öblítővel
A legolcsóbb öblítő is megteszi! Egy keveset önts a serpenyőbe, majd öntsd fel forró vízzel és hagyd állni 15 percig vagy kicsit tovább. A leégett maradék könnyebben feljön majd a serpenyő aljáról, ha ezután nekiállsz elmosogatni.
Ecettel és szódabikarbónával
A serpenyőbe önts annyi vizet, hogy az egész alját ellepje. Ezután önts bele 1 bögre ecetet, majd forrald fel és ha már elkezdett forrni, húzd le a tűzről. Ekkor keverj hozzá 2 evőkanál szódabikarbónát és hagyd, hadd pezsegjen! Ha a reakció lecsengett, már nem kell túl nagy erőfeszítés a serpenyő tisztára mosásához!
Mosogatógép tablettával
Hagyd lehűlni a serpenyőt, majd töltsd fel vízzel és dobj bele egy tablettát. Tedd vissza a tűzelyre és kezdd el forralni. Hagyd forrni kb. 10 percig és látni fogod, ahogyan a leégett ételmaradék egyszerűen elemelkedik a serpenyő falától és lebegni fog a víz felszínén. Ha egy alkalom nem segítene, ismételd meg még egyszer és a serpenyőd olyan lesz, mint új korában!