1. Csirkés rakottas maradék csirkecombból
Hozzávalók:
- 40 dkg penne tészta
- 2-3 sült csirkecomb
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál olaj
- 10 dkg sajt
- só
- bors
Így készítsd el:
– A tésztát kifőzzük, majd a forró olajon átforgatjuk és tűzálló tálba tesszük.
– A maradék csirkecombokról leszedjük a húst és apró darabokra vágjuk.
– Rászórjuk a tésztára, meglocsoljuk tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk reszelt sajttal.
– 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt szépen megpirul.
2. Rizssaláta maradék rizsből
Hozzávalók:
- 2 bögre főtt rizs
- uborka
- kaliforniai paprika
- hagyma
- répa
- bazsalikom
- citrom
- olívaolaj
- só
- bors
Így készítsd el:
– A zöldségeket felkockázzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, csorgatunk rá citromlevet és a rizshez keverjük.
– Ha szeretnéd, tehetsz hozzá tonhalat vagy főtt tojást, illetve készíthetsz hozzá joghurtos-fűszeres öntetet.
3. Zöldséges egytálétel maradék zöldségből és főtt krumpliból
Hozzávalók:
- 2-3 főtt krumpli
- néhány kanálnyi párolt zöldség
- hagyma
- fél dl víz
- tejföl
- sajt
- csirkemell, ha van maradék
Így készítsd el:
– A hagymát üvegesre pirítjuk.
– Ha maradt csirkemell, azt apróra vágva hozzáadjuk.
– Felöntjük vízzel (vagy húsleves alaplével), majd tovább pároljuk.
– Mikor a lé már majdnem elfőtt, hozzáadjuk a párolt zöldségeket.
– A főtt krumplit akkor keverjük hozzá, mikor a lé már teljesen elfőtt, hogy szépen meg tudjon pirulni.
– Tejföllel és sajttal tálaljuk.
4. Pikáns húsos egytál maradék sültből
Hozzávalók:
- 2 bögre apróra vágott sült hús
- 2 bögre koktélparadicsom
- 1,5 bögre paradicsomszósz
- 1 csípős paprika apróra vágva
- 1 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál chili por
- 1 teáskanál kömény
- só
- bors
Így készítsd el:
– Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a sült húst.
– Sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a paprikát a paradicsomot és az apróra vágott fokhagymát.
– Ha megpirult, ráöntjük a paradicsomszószt és hozzáadjuk a köményt és a chili port.
– Fedő alatt 20-25 percig főzzük. Díszítésként jalapenot vagy más csípős paprikát tehetünk mellé.
5. Tojásos egytálétel maradék pörköltből, maradék krumplipüréből, maradék zöldséggel
Hozzávalók:
- maradék pörkölt
- maradék krumplipüré
- maradék párolt zöldség
- 2-3 tojás felverve
Így készítsd el:
– Vajazzunk ki egy tűzálló tálat.
– Kb. egy ujjnyi vastagon terítsük el benne a krumplipürét.
– Öntsük rá a felvert tojást.
– Borítsuk be a maradék apróra vágott pörkölttel és darabokra vágott főtt zöldségekkel.
– Tegyük a sütőbe és addig süssük, míg a teteje szépen megpirul.