Nem kell drága italokra gondolnod, a jó hír az, hogy az ünnepi itókákat otthon magad is elkészítheted, ha szánsz rá némi időt. Meg fogja érni, hiszen házi készítésű italt tenni a karácsonyi asztalra valódi különlegesség!
1. Forralt cider
Ha a forralt bort már fantáziaszegénynek találod, vess be egy modernebb változatot! Összetételét tekintve nagyjából ugyanazt tartalmazza, de jó, ha sok vaníliát és szegfűszeget teszel bele és az almát sem hagyod ki. Vigyázz, mert nem érezni rajta, de elég ütős ital! Ha alkoholmentes változtatot is készítesz, annak alapja az almalé.
Hozzávalók:
- 1 liter cider
- 2 alma
- 2 mandarin
- 2-3 kanál rum
- 2-3 evőkanál barnacukor
- 2 rúd fahéj
- 6 szegfűbors
- 4 szegfűszeg
- egy kevés szerecsendió
Így készítsd el:
– A gyümölcsöket szeleteljük fel.
– A cidert, a gyümölcsöket és a fűszereket tegyük egy lábasba és alacsony lángon 10 percig melegítsük.
– Aztán adjuk hozzá a rumot és a cukrot. Forraljuk össze és kész is van.
2. Narancsos tojáslikőr
Az ünnepek éke italok tekintetében a hagyományosnak számító tojáslikőr, amit naranccsal egy kicsit még fűszeresebbé, még inkább karácsonyivá varázsolhatsz.
Hozzávalók:
- 5 dl zsíros tej
- 2 dl habtejszín
- 25 dkg porcukor (10+15 dkg)
- 4 evőkanál narancslé
- 10 dkg porcukor
- 5 tojássárgája
- 1,5 dl rum
- ½ teáskanál vanília őrlemény
- csipet őrölt szerecsendió
Így készítsd el:
– A tejet, a tejszínt és 10 dkg porcukrot felteszünk egy lábasban melegedni. Hozzáadjuk a vanília őrleményt és az őrölt szerecsendiót, majd felforraljuk.
– A tojássárgájákat kikeverjük 15 dkg porcukorral, majd hőkiegyenlítéssel összekeverjük a felforralt tejjel.
– Hozzáadjuk a rumot és a narancslevet, hogy selymesebb legyen az állaga.
– Várjuk meg, míg kicsit kihűl, majd utána töltsük üvegbe. Néhány napra szüksége van a hűtőben a legfinomabb zamat eléréséhez. Hűtve kínáljuk.
3. Rumpuncs
Az angoloknál alapvető italnak számít ünnepekkor a puncs, aminek többféle változata is létezik. A klasszikus puncs rummal készül, fűszerekkel, gyümölcsökkel teszik izgalmassá. Ha az összetevők közül a vizet inkább más alkoholra cserélnéd, azt is megteheted! A következő változatban a rum mellé vörösbor és még tea is kerül!
Hozzávalók:
- 5 dl rum
- 5 dl vörösbor
- 5 dl fekete tea
- 1 narancs leve
- 1 citrom leve
- 40 dkg cukor
Így készítsd el:
– A rumot, a vörösbort és a teát összeöntjük egy edényben, hozzáadjuk a narancs és citrom levét, majd a cukrot és felhevítjük.
– Ha a cukor teljesen elolvadt, a rumpuncs elkészült.
– Melegen kínáljuk, a legjobb, ha a poharakat is előmelegítjük hozzá.
4. Gyömbéres-lime-os pezsgőkoktél
A tél a pezsgő igazi szezonja, de ha unalmasnak tartod szimplán kinyitni a pezsgősüveget, készíts isteni koktélt belőle!
Hozzávalók:
- 1 üveg száraz pezsgő
- 12 dkg cukor
- 1,2 dl víz
- 1 evőkanál reszelt gyömbér
- 1 lime reszelt héja
- 1 citrom vagy lime vékony szeletekre vágva
- 1 evőkanál gyomorkeserű
Így készítsd el:
– A vizet és a cukrot összeforraljuk
– Hozzáadjuk a gyömbért, a lime reszelt héját és a gyomorkeserűt.
– Még 1 percig forraljuk, majd hagyjuk kihűlni és leszűrjük.
– Hozzákeverjük a pezsgőhöz. Lime karikával díszíthetjük.
5. Chilis-csokis kávé
Karácsonykor még a kávé sem lehet a megszokott. Ezzel a pikáns, mégis lélekmelengetően csokis változattal garantált a siker!
Hozzávalók:
- 4 adag presszó kávé
- 4 kiskanál cukor
- 2 dl tejszín
- 10-12 dkg étcsokoládé
- ízlés szerint őrölt chili
Így készítsd el:
– A tejszínt tegyük fel melegedni, olvasszuk fel benne a darabokra tört csokoládét.
– Ha szépen egyneművé vált, a lefőzött presszó kávéra öntsük rá, szórjunk bele chilit, a tetejére nyomjunk tejszínhabot. Csokit is reszelhetünk rá.