Most az egyszerűtől az egészen különleges, akár vendégváráshoz is ideális salátákhoz kaphatsz ötleteket!
1. Vegetáriánus olasz saláta
Húsmentes és gluténmentes verzió salátára. Az öntetet legjobb egy nappal előbb elkészíteni, hogy másnapra az ízek igazán összeérjenek. Még azok is imádni fogják, akik nem vegetáriánusok!
Hozzávalók a salátához:
– 30 dkg római saláta apróra vágva
– ½ fej (kb. 2 bögre) vörös cikória apróra vágva
– ½ fej lilahagyma apróra vágva
– 2 zellerszár apróra vágva
– 4 dkg koktélparadicsom vékony szeletekre vágva
– 40 dkg csicseriborsó beáztatva, leszűrve
– 10 dkg provolone sajt kockákra vágva
– ⅓ bögre magozott, vékonyra vágott chili paprika
Hozzávalók az öntethez:
– ⅓ bögre olívaolaj
– ⅓ bögre vörösborecet
– 1 evőkanál dijoni mustár
– 1 teáskanál méz
– 2 gerezd fokhagyma összenyomva
– 2 teáskanál szárított oregánó
– só
– fekete bors
Így készítsd el:
Egy nagy edényben forgasd össze a római salátát, a cikóriát, a lilahagymát, a zellerszárat, a koktélparadicsomot, a csicseriborsót és a sajtot.
Az öntet elkészítéséhez az összes hozzávalót keverd össze. Kóstold meg és adj hozzá még sót, ha kevésnek érzed.
Tálalás előtt annyi öntettel locsold meg a salátát, hogy finoman befedje, majd forgasd össze. Az öntetet tárold a hűtőben, majd felhasználás előtt mikróban néhány másodperc alatt melegítsd fel, mert az olívaolaj a hideg hatására szilárdabb állagot vesz fel.
2. Egyszerű görög saláta
A görög saláta klasszikusnak számít és ennek jó oka van. Ha nem szeretnél sokat bíbelődni, de minden vágyad egy finom és laktató saláta, készítsd el ezt a receptet!
Hozzávalók a salátához:
– 4-5 dkg koktélparadicsom félbevágva
– 1 kígyóuborka vékonyan szeletelve, félkörökre vágva
– 1 bögre olajbogyó
– ½ fej lilahagyma vékonyra szelve
– ¾ bögre feta sajt morzsolva
Hozzávalók az öntethez:
– 2 evőkanál vörösborecet
– ½ citrom leve
– 1 teáskanál szárított oregánó
– ½ bögre olívaolaj
– só
– bors
Így készítsd el:
A salátához az összes zöldséget forgasd össze, majd morzsold hozzá a feta sajtot. Egy kis tálban keverd össze az öntet hozzávalóit, a végén fokozatosan add hozzá az olívaolajat. Tálalás előtt locsold az öntetet a salátára.
3. Avokádós paradicsomsaláta
Tökéletes nyári fogás, nemcsak önmagában, salátaként fogyasztva, de köretként is megállja a helyét.
Hozzávalók:
– ¼ bögre olívaolaj
– 1 lime leve
– ¼ teáskanál kömény
– 3 avokádó felkockázva
– 4-5 dkg koktélparadicsom félbevágva
– 1 kisebb kígyóuborka félkörökre vágva
– ⅓ bögre kukorica
– 2 evőkanál koriander apróra vágva
– 1 jalapeno apróra vágva
– só
– bors
Így készítsd el:
Egy kis tálban keverd össze az olívaolajat, a lime levet és a köményt. Fűszerezd sóval, borssal. Egy nagyobb tálba keverd össze az avokádót, a paradicsomot, az uborkát, a kukoricát, a koriandert és a jalapenot. Locsold meg az olaj keverékkel és tálald.
4. Ráksaláta
Szintén egy klasszikus, de közel sem lejárt lemez a saláták között. Ha ezt a változatot készíted el, új életre keltheted a szokványos ráksalátát!
Hozzávalók a salátához:
– 50 dkg rák megtisztítva
– 1 evőkanál olívaolaj
– ¼ fej lilahagyma apróra vágva
– 1 zellerszár apróra vágva
– 2 evőkanál friss kapor apróra vágva
– só
– bors
Hozzávalók az öntethez:
– ½ bögre majonéz
– 1 citrom leve és héja
– 1 teáskanál dijoni mustár
Így készítsd el:
A sütőt melegítsd elő 200 fokra. A rákokat tedd egy tepsibe, locsold meg őket olívaolajjal, sózd, borsozd őket. Süsd őket készre 5-7 perc alatt.
Egy nagy tálban keverd össze a majonézt, a citrom levét és a héját, a mustárt és fűszerezd sóval borssal. Add hozzá a rákokat, a lilahagymát, a zellert és a kaprot, majd alaposan forgasd össze. Kenyérre kenve is tálalhatod.
5. Epres-spenótos saláta
Különleges ízkombináció, amit talán még sosem próbáltál! Ezt tudja ez az igazi nyár eleji saláta, ami a benne lévő fűszeres csirkével és a kecskesajttal szinte elfeledteti, hogy valójában salátát eszel.
Hozzávalók:
– 2 evőkanál friss citromlé
– ½ teáskanál dijoni mustár
– ¼ bögre olívaolaj
– só
– bors
– 15 dkg bébispenót
– 2 csirkemell átsütve, kockákra vágva
– 2 bögre eper vékonyra szeletelve
– ¾ bögre pekándió apróra vágva, megpirítva
– ¼ fej lilahagyma vékonyra szelve
– 15 dkg feta sajt morzsolva
Így készítsd el:
Egy nagy tálban keverd össze a citromlevet és a mustárt, majd a keveréket lassan öntsd hozzá az olívaolajhoz. Jól keverd össze, sózd, borsozd. Add hozzá a csirkét, a spenótot, az epret, ½ bögre pekándiót, a lilahagyamát, majd keverd össze. Szedd ki a salátát tányérra, majd szórd meg a maradék pekándióval és morzsold rá a feta sajtot.
6. Tonhal saláta
Ha egy recept ennyire jó és ráadásul ennyire egyszerű, nem hagyhatod ki a vendégváró repertoárodból!
Hozzávalók:
– 2 evőkanál majonéz
– 2 evőkanál görög joghurt
– ½ citrom leve
– 2 tonhal konzerv (olívaolajos)
– ½ fej lilahagyma apróra vágva
– 2 db savanyú uborka apróra vágva
– só
– bors
Így készítsd el:
Egy nagy tálban keverd össze a majonézt, a joghurtot, a citromlevet. A tonhalról öntsd le az olajat, egy villával tépkedd cafatokra, majd forgasd össze a majonézes szósszal. Keverd bele a lilahagymát és savanyú uborkát, sózd, borsozd. Zellerszárral mártogatósként is kínálhatod, de tökéletes feltét kenyérre is.
7. Roppanós brokkoli saláta
Ezt a salátát még a brokkoliért nem különösebben rajongók is örömmel fogják megenni!
Hozzávalók a salátához:
– 3 fej brokkoli falatnyi darabokra vágva
– 2 sárgarépa reszelve
– ½ fej lilahagyma vékonyra szeletelve
– ½ bögre szárított áfonya
– ½ bögre szeletelt mandula
– 6 szelet bacon apróra vágva, megpirítva
– só
Hozzávalók az öntethez:
– ½ bögre majonéz
– 3 evőkanál almaecet
– só
– bors
Így készítsd el:
A brokkolit párold közepesen puhára, majd tedd egy nagy tálba és add hozzá a sárgarépát, a lilahagymát, az áfonyát, a mandulát és a bacont. Egy másik tálban keverd össze a majonézt és az almaecetet, sózd, borsozd. Tálaláskor forgasd össze a salátát az öntettel.
8. Ázsiai uborkasaláta
Gyorsan és könnyen elkészíthető saláta vagy akár köret, mely a szójaszósztól és a szezámolajtól nyeri el ázsiai jellegét.
Hozzávalók a salátához:
– 3 bögre kígyóuborka meghámozva, magját kivájva, felszeletelve
– ¼ bögre lilahagyma vékonyra szeletelve
– ½ bögre kaliforniai paprika feldarabolva
Hozzávalók az öntethez:
– 2 evőkanál szójaszósz
– 1 evőkanál rizsecet
– 1 evőkanál szezámolaj
– 2 teáskanál méz
– 2 evőkanál apróra vágott koriander vagy zöldhagyma apróra vágva
– 1 evőkanál szezámmag
– só
– bors
Így készítsd el:
Egy tálban keverd össze az uborkát, a lilahagymát és a kaliforniai paprikát. Egy kisebb tálban keverd össze a szójaszószt, a rizsecetet, a szezámolajat, a mézet, a koriandert és a szezámmagot. Sózd, borsozd. A zöldségeket forgasd össze az öntettel és azonnal tálald.
9. Paradicsomos dinnyesaláta
Zöldség és gyümölcs elképesztő párosításából születik ez a saláta, ami nem fog csalódást okozni!
Hozzávalók:
– 2 ½ bögre görögdinnye mag nélkül, kisebb kockákra vágva vagy gömbökre formázva, valamint tégy félre 2 evőkanál levet a gyümölcsből
– 1 ½ bögre koktélparadicsom
– ½ bögre gorgonzola morzsolva
– ½ bögre zöldhagyma apróra vágva
– 1 evőkanál olívaolaj
– 2 evőkanál borecet
– 1 csipet cayenne bors
– ½ bögre koriander durvára vágva
– só
Így készítsd el:
Forgasd össze a dinnyét, a koktélparadicsomot, a sajtot és a zöldhagymát, majd sózd meg. A görögdinnye levét keverd össze az olívaolajjal, a borecettel, add hozzá a cayenne borsot és forgasd össze a salátával, végül szórd meg korianderrel.
10. Fűszeres barackos-avokádós saláta
A krémes avokádónak és a lédús baracknak a chili ad lendületet.
Hozzávalók:
– 3 evőkanál citromlé
– 3 evőkanál olívaolaj
– 2 teáskanál méz
– 1 mogyoróhagyma finomra vágva
– 1 chili paprika vékonyra szelve
– só
– bors
– 3 érett, de nem túlérett őszibarack cikkekre vágva
– ½ bögre friss menta, durvára vágva
– ¼ bögre pirított pisztácia feldarabolva
Így készítsd el:
Keverd össze a citromlevet, az olívaolajat, a mézet, a mogyoróhagymát, a chilit. Sózd, borsozd. Forgasd hozzá a barackokat. Hagyd állni legalább 15 percig, de legfeljebb 1 órán át. Közvetlenül tálalás előtt forasd hozzá az avokádót és a mentát. Sózd, borsozd, a tetejére szórj pisztáciát és egy kevés mentát.