A pácolás menete
A pácolás igen egyszerű művelet, de nézzük, hogyan is működik pontosan!
Pácolni a csirke valamennyi részét lehet, rajtad múlik, hogy a mellett, a combot vagy éppen a szárnyait választod. Míg a marha- és a sertéshúst a legjobb minél tovább a pácban hagyni, addig a csirkénél nagy könnyebbséget jelent, hogy csak rövid ideig kell pácolni, 2 óra bőven elég ahhoz, hogy az ízeket átvegye.
A pácnak mindig kell, hogy legyen egy savas és egy zsíros, olajos összetevője. Emellé jönnek a fűszerek, melyeknek kombinációja tulajdonképpen végtelen.
Ha a bepácoltad a húst, légmentesen lezárható edényben vagy nejlontasakban tedd a hűtőbe, majd 2 óra után kezdheted a sütést.
Ha a pácból maradt felesleg, öntsd egy serpenyőbe és forrald 3 percig. A baktériumok így elpusztulnak, a szószt pedig kedvedre felhasználhatod.
1. Ízben gazdag pác
Ez a pác több hozzávalóból áll, de valószínűleg mindegyiket megtalálod a konyhádban! Különlegességük, hogy mindegyik ízben gazda, a kombinációjuk pedig egészen varázslatossá teszi a csirkét!
Hozzávalók:
- 6 csirkemell filé
- ¼ bögre almaecet
- 3 evőkanál magos mustár
- 3 gerezd fokhagyma összenyomva
- ½ citrom leve
- 1 lime leve
- ½ bögre barna cukor
- 1 ½ teáskanál só
- 6 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint őrölt feketebors
Így készítsd el!
Egy nagy tálban keverd össze az almaecetet, a mustárt, a fokhagymát, a lime és a citrom levét, a barna cukrot, a sót és a borsot. Keverd hozzá az olívaolajat. Forgasd bele a csirkemellett és a tedd a hűtőbe. Grillen vagy serpenyőben süsd ki!
2. Citromos-joghurtos pác
A joghurt képes csodákat művelni a csirkével. Ezt a verziót is használhatod grillezéshez, mert a szén fölött való sütés még több extrát ad az ízekhez.
Hozzávalók:
- 1 egész csirke 8 részre vágva
- ½ bögre görög joghurt
- ½ citrom leve
- 1 evőkanál citromhéj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma összenyomva
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
Így készítsd el!
Keverd össze a citromlevet, a joghurtot, a citromhéjat, az olívaolajat, a fokhagymát, a pirospaprikát, a sót és a borsot. Forgasd bele a csirke darabokat, hogy alaposan befedje őket a pác. Légmentesen lezárható tasakban vagy edényben tedd a hűtőbe 2-3 órára. Sütés után a találáshoz is használhatsz egy adag joghurtot, kevés citromlével és zöldfűszerrel ízesítve.
3. Rozmaringos-citrusos pác
Friss, aromás, fűszeres – mindez egyben csupán néhány hozzávalóból! Sült burgonyával és friss salátával tálalva is tökéletes fogás.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál limelé
- 2 evőkanál narancslé
- 1 evőkanál olaj
- 3 evőkanál apróra vágott rozmaring
- csipet só
Így készítsd el!
A hozzávalókat keverd össze, majd foragsd bele alaposan a csirkehúst. 2 órára tedd a hűtőbe, majd süsd készre.
4. Sörös pác
Egyszerű hozzávalókból készítheted el ezt a fűszeres, sört is tartalmazó pácot, ami kifejezetten passzol a nyár esték hangulatához.
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemell filé
- ¼ bögre olívaolaj
- 1 teáskanál só
- ½ teáskanál feketebors
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 2 gerezd fokhagyma összenyomva
- 3 evőkanál vöröshagyma apróra vágva
- ½ bögre friss petrezselyem
- 3,5 dl sör
Így csináld!
Valamennyi hozzávalót keverd össze, majd a kész pácnak kb. a negyedét tedd félre. Ezzel a már készre sült csirkét locsolhatod meg, hogy még inkább frissen tartsd az ízeket. Forgasd bele a húst a pácba, majd légmentesen lezárható edényben tedd a hűtőbe legalább 2 órára, de akár egész éjszaka is hagyhatod pácolódni.
5. 4 összetevős pác
Ennél egyszerűbbet el sem lehet képzelni! Összesen 4 hozzávalóból készül ez a pác, amit villámgyorsan összeállíthatsz!
Hozzávalók:
- 1 bögre barna cukor
- ½ bögre ecet
- 1 bögre olaj
- ½ bögre szójaszósz
Így készítsd el!
Keverd össze a hozzávalókat, majd forgasd bele a csirkét. Légmentesen lezárva tedd a hűtőbe akár egész éjszakára, de legalább 2 órára. Attól függően, hogy mennyi húst készítesz, több pácra is szükséged lehet, de ezt akár közvetlenül sütés előtt is hozzáadhatod!