Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Az eredeti olasz tiramisu titka: Így csináld, hogy tökéletes legyen!

Dátum: 2020-02-13 / Írta: Budai István / Látták: 6306 /

A tiramisut tarthatod az olasz konyha egyik közhelyének, de még jobb, ha meglátod benne az isteni, klasszikus desszertet! Szinte mindenkinek megvan rá a saját receptje, de vajon hogyan készül az igazi, autentikus olasz tiramisu?




  • A leghíresebb olasz édesség titka nem annyira a hozzávalók sokszínűségében rejlik, sokkal inkább a minőségében. Elkészítését megkönnyíti, hogy viszonylag kevés alapanyag szükségeltetik hozzá és azok is könnyen beszerezhetők, maga az elkészítés menete sem kíván különösebb cukrászati tapasztalatot.

    Babapiskóta

    A tiramisu egyik alapját adja ez a kekszfajta, ami meghatározza az édesség egész textúráját. Fontos, hogy jól magába szívja a nedvességet, hiszen a száraz tiramisu elképzelhetetlen, de közben nem szabad eláznia sem.

    Kísérletezz, hiszen a csomagolásról sajnos nem fog kiderülni, hogy melyik babapiskóta válik be legjobban ehhez a desszerthez!

    Krém

    A krém hozzávalói: mascarpone, tojás és cukor. De a fő hangsúly a mascarponén van. Ez egy olasz, krémes állagú sajt, amiből érdemes az elérhető legjobb minőségűt választani a tiramisuhoz. Az állaga könnyű, levegős legyen, a krém összeállításakor pedig törekedjünk az egyensúly megtalálására, hiszen benne sem a mascarpone, sem a tojássárgája nem lehet domináns.

    A legjobb, ha friss mascarponét használunk, de ha ez nem kivitelezhető, akkor is tartsd szemmel a lejárati dátumot és ne olyat válassz, aminek már csak néhány napja van hátra. Ugyanerre törekedj a tojásnál is!

    Kávé

    A tiramisu szó szerint azt jelenti: “Dobj fel!” és ehhez milyen más hozzávaló lenne a legalkalmasabb, mint a presszókávé? Az igazi tiramisu az olaszoktól megszokott, erős presszókávéval készül, amit lehűtve és némi alkohollal elkeverve használunk fel.

    Természetesen, az alkohol csupán opció, ami a gyerekbarát verziókból kihagyható. A kávéba csupán 1-2 másodpercig áztassuk be a babapiskótát, nehogy túl szottyos legyen. Nem az a cél, hogy a kávé teljesen eláztassa, csak az aromáját kell éreznünk a kekszben.

    A rétegezés után a tiramisut krémmel kenjük meg és végül kakaóporral hintjük meg. Ebből cukrozatlant használj, hogy megőrizd a tiramisu autentikus ízvilágát.

    Recept:

    Hozzávalók:

    1. 50 dkg mascarpone
    2. kb. 30 db babapiskóta
    3. 3 tojássárgája
    4. 3 evőkanál porcukor
    5. kb. 2 dl főzött kávé
    6. amaretto likőr (esetleg rum)
    7. kakaópor

    Elkészítése:

    Lefőzzük a kávét, kihűtjük, beleöntjük a likőrt.

    A tojások sárgáját összekeverjük a porcukorral majd vízgőz fölött pár perc alatt (3-4 perc) sűrűre főzzük.

    Ezután hideg vízbe állítjuk, addig keverjük, míg kihűl. Jól kihabosítjuk, egész világos legyen.

    A mascarponet simára keverjük, hozzáadjuk a tojásos masszánkat és összedolgozzuk.

    A likőrös kávéba egyesével belemártogatjuk a babapiskótákat, majd egy tálba, tepsibe rakjuk. ne áztassuk a piskótákat, csak forgassuk meg! Rákenjük a krém felét.

    Újra egy sor babapiskóta következik, amit szintén a likőrös kávéba forgattunk. Tetejére elsimítjuk a maradék krémet, finoman “megütögetjük”, lefóliázzuk és hűtőbe tesszük 10-12 órát. Ez idő alatt összeérnek az ízek, megpuhul a babapiskóta.

    Másnap ízlés szerint tejszínnel díszíthetjük, de ez el is maradhat. Kakaóporral meghintjük.

    Szólj hozzá